Vad krävs för elbehörighet

14k läst  36 svar

Status:
Stängd
 1. G
  Medlem Nivå 6
  Det här är en fråga som kom upp i min skalle som en spinoff från tråden "Problemet med behörighet". Tänkte jag skulle reda ut en frågeställning en gång för alla, nu när det finns så många kunniga här som man kan fråga.

  Jag är själv ingen fantast av att vem som helst skulle få göra vad som helst när det gäller el. Det kanske kommer sig av att jag själv är ganska blåst på el. Har aldrig intresserat mig. Till saken hör att min närmsta vän har ganska bra koll på el och det har kanske hänt att han har bytt något propp åt mig någon gång. Därför har jag inte behövt lära mig den delen. Så att jag inte får ge mig in i en central och koppla in nya grupper är fullständigt logiskt.

  Men vi brukar diskutera vad som skulle krävas för att han skulle kunna få ut någon form behörighet?

  Fakta: Gymnasieutbildad inom el och därefter så jobbade han heltid i drygt 15 år som installationselektriker. Omskolade sig sedan till grundskolelärare inom matte och fysik (han borde kunna räkna rätt m a o).

  Behöver ni veta mer för att kunna bringa klarhet i min undran?
   
 2. Patrick E
  Medlem Nivå 10
  På elsäkerhetsverkets hemsida finns all info om vad som krävs.
   
 3. G
  Medlem Nivå 6
  Jo, det förstår jag. Men det svaret hjälper mig inte så mycket. Min förhoppning är att någon enkelt ska kunna omsätta det som står där (dvs, någon som kan reglerna) till något som är begripligt för mig. Därför som jag tänkte att jag skulle passa på att fråga alla smarta människor här.

  Tänk att förklara som du skulle förklara för ett barn. Då har jag en chans att fatta. Tid-kostnad-pengar-möjligt?
   
 4. spinout
  Medlem Nivå 7
  Det han behöver är den teoretiska delen som kan läsas in på olika ställen.
  Det finns AB kurser på 2år och de på 6månader. Beroende på vilken takt man kan/vill läsa. Kostnad ~20-80 000kr
  Han kan också läsa elingenjör på högskola.
  Att han har läst el på gymnasiet spelar ingen roll, det krävs inte för AB.

  Sen måste han ha ett intyg av den som var behörig på det företaget han jobbade på. Intyget avser vad han arbetat med och hur länge. Ev. anställningsbevis.

  Intyg från AB-kurs + intyg av behörig elektriker skickas in till elsäkerhetsverket. Att lösa ut behörigheten kostar några 1000
   
 5. GK100
  Medlem · Nivå 16
  I det fallet borde det vara enkelt, kan han bara ordna eller kanske redan har intyg från den långa tid han jobbade med elinstallation är det närmast fixat.
  Med tanke på nuvarande yrke borde han själv redan känna till det mesta eller åtminstone enkelt läsa in erforderlig litteratur. Då behöver han bara närvara fysiskt vid några obligatoriska tillfällen på kursen samt skriva några prov.

  Så behöver ABL inte innebära mycket i ekonomisk mening i hans fall.
   
 6. Rrrrr
  Medlem Nivå 13
  Det är en speciell blankett som hans förre arbetsgivare ska fylla i. Dvs vanligt anställningsintyg duger ej.

  Är han less på läraryrket och vill starta egen elfirma? Eller ska han ta ut behörighet bara för att kunna serva din elanläggning lagligt? :D
   
 7. G
  Medlem Nivå 6
  Vi kan väl vända på det och säga att han behöver ju behörighet för att ordna lite nya uttag i sin egen lägenhet. Hans skulle nog ha svårt att hitta en elektriker som gör tillräckligt fina jobb för att han skulle vara nöjd.

  Som lekman tycker jag det var intressant att en 2-årig gymnasieutbildning är helt irrelevant i sammanhanget. Jag mitt dumma spån trodde att det var just el man läste då. Då dum man kan vara!

  Men jag måste säga att jag tycker det spretar lite i svaren(?). Det är fråga om att han måste avlägga en del prov och kurser till en kostnad mellan 20'-80'? Eftersom han har en del kunskap så kan han köra någon form av "snabbfil"? Har jag fattat det rätt då?
   
 8. H
  Gäst
  Du kan läsa på gymnasiets elprogram eller motsvarande utbildning på högskola. Det är praktiken som är det svåra. All utbildning inom statliga eller kommunala skolor är kostnadsfria, du måste dock betala för böcker och liknande. M.a.o. så kan du arbeta heltid och studera heltid utan större problem. På högskola kan du även läsa stora delar av kurser på distans, gäller dock inte de praktiska delarna. Fixar man bara praktiken så kan man få en behörighet för c:a 5000:- inkl. böcker och ansökningskostnader.
   
 9. H
  Gäst
  Gå in på elsäkerhetsverket och läs vad som krävs. De krediterar betyg från skolan och vill sedan ha ett intyg från en arbetsgivare. Inget nämns om prov eller test.
   
 10. Rrrrr
  Medlem Nivå 13
  Gymnasieutbildning i el är självklart inte helt irrelevant! För att få AB(L) behörighet måste man ha praktiskt erfarenhet av att ha jobbat som elektriker.

  För att få jobba som elektriker så måste du ha rätt utbildning!
   
 11. spinout
  Medlem Nivå 7
  Förr fick man den teoretiska utbildningen när man gick 4-år teknisk elkraft på gymnasiet. Har för mig att man fick kalla sig gymnasieingejör då?
  Finns en hel den konsulter som gått den vägen, själva den praktiska delen skrev någon snäll arbetskollega på och vips sitter de sitter med AB-behörighet.
   
 12. M
  Medlem Nivå 6
  5 års praktik + 400 tom kurs "Allmän behörighet" räckte för mig, jag skickade aldrig in mera praktikintyg än så, ej heller gymnasiebetygen till elsäkerhetsverket!
  Kursen bestod av Elinstallationer, 150 poängAEB2601Elkraft, 150 poängAEB2602Elmaskiner, 50 poängAEB2603Författningskunskap EL, 50 poängAEB2604Elinstallationer, 150 poängAEB2601Elkraft, 150 poängAEB2602Elmaskiner, 50 poängAEB2603Författningskunskap EL, 50 poängAEB2604Elinstallationer 150P, Elkraft 150P, Elmaskiner 50P, Författningskunskap EL 50P.
   
 13. W
  Medlem Nivå 5
  vart läste du ? , man är ju lite sugen :)
   
 14. T
  Medlem Nivå 6
  Så man kan alltså göra praktiken först genom att jobba som elektriker i 5-år sen gå utbildningen ?
   
 15. A
  Medlem Nivå 6
  Ja, det är nog så de flesta gör.
   
Status:
Stängd

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: