Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Vad kan och vill man kunna göra med ett smart hem?

 1. G
  Medlem · 1 727 inlägg
  Jag kör med Telldus Z net Lite V2 i garaget och i huset (två separata). I garaget styr jag värmen (oljeradiatorer) på loftet via en golvvärmetermostat samt kontaktor i elcentralen. I garaget har jag en magnetsensor på garageporten så att jag vet om porten är öppen eller stängd. Måste gå ut för att titta annars. I huset styr jag bara fönsterlamporna samt kaffebryggaren (som måsteladdas kvällen före).

  Vad har ni andra för saker ni styr med ert smarta hem?

  Vilka önskemål har ni?

  Vilket system använder ni?
   
  • Laddar…
 2. B
  Medlem · 2 inlägg

  Björn Smedsgård

  Medlem
  För tillfället är vi mellan 2 boenden o har senaste året bott i hyresrätt, här känns möjligheterna begränsade. I tidigare huset hade jag temperaturövervakning i källare o garage, höll koll på husets totala elförbrukning i proppskåpet. Skickade ut notiser på telefonen då tvättmaskin eller torktumlare var färdig. Höll koll på förbrukningen från luft/luftvärmepumpen. Fick påminnelser att ställa ut soptunnorna, fick notiser då jag fått post. Fick notiser på telefonen då dottern gick hemifrån, kom till skolan, gick från skolan eller kom hem de veckorna hon var hos oss. Älskar det, möjligheterna är oändliga!
   
 3. T
  Medlem · Sö · 2 877 inlägg

  TheGame

  Medlem
  En högtalare och dammsugare.
  Har inget behov att kunna tända lampor på annat sätt än på strömbrytaren appen eller öppna dörrar
   
 4. J
  Medlem · Norrköping · 673 inlägg

  Jotsat

  Medlem
  Bevakar förbrukning (inbyggda puckar + mellanuttag) . Tänder/släcker/dimmrar lampor. Öppnar/stänger garageport. O spelar musik, sätter tonen, lägger till i inköpslistor osv vanligt

  Tycker nästan det bästa är att man kan koppla ihop hur som helst, dvs extra trappbrytare (utan att behöva dra trådar alltså) och tända/släcka alla eller olika utelampor eller öppna garageport från lampknappar utöver röst och app.

  Använder rösten väldigt mycket, ganska uteslutande faktiskt. Eller vanliga fysiska brytarna som vanligt
   
 5. G
  Medlem · 1 727 inlägg
  vilket system och controller använder du?
   
 6. gol
  Medlem · Västra Götaland · 550 inlägg

  gol

  Medlem
  Förutom rena bekvämlighetsfunktioner som styrning av belysning och rullgardiner, så utnyttjar jag mitt system för övervakning av kyl och frys, el- och vattenförbrukning, vattenläckage, postlåda mm. Riktigt kritiska funktioner som Inbrott- och och branddetektering ligger i ett riktigt larmsystem som sedan är integrerat i hemautomationssystemet, så att jag kan använda status från larmet och dess detektorer som triggers och villkor i hemautomationssystemet. Detsamma gäller kameraövervakningen.
   
 7. V
  Medlem · 150 inlägg
  Då ni verkar lite bevandrade i detta till skillnad från mig. Håller på och gör total hemma och funderar kollar runt lite på sånt men kan inte riktigt komma fram till om de är nåt som behöver förberedas när jag har väggarna öppna eller om man lika gärna kan ta de efterhand som man vill göra hemmet lite smartare över tid?
   
 8. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 11 559 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Jag skulle vilja kunna styra mer med samma app. Öppna api:er och att någon annan pgogrammerar bra plug-and-play-system för det jag vill ha drömmer jag om.

  För tillfället har jag ett Telldus-system för temp-övervakning, lite lampor/strömbrytare och så. Sen har jag ett annat system (Sensibo) för fjärrstyrning av llvp:n. Och ett tredje för strömreglering av billaddaren. Ska vi räkna robotgräsklippare? Ett fjärde. Ett femte är låset från Yale. Woods-ac:n? Ett sjätte.

  Är man själv inte programmeringskunnig/-intresserad är det för svårt idag. Jag kan inte ens stava till Ubiquiti, men har förstått att de kanske kan lösa en del av samordningen. Men som sagt, jag vill kunna styra fler saker samlat på ett enklare sätt.
   
 9. K
  Medlem · 895 inlägg
  Om elen skall göras om, kan du tänka på att dra med nollan till ställen där du tänker ha puckar eller dyl i framtiden.
   
 10. V
  Medlem · 150 inlägg
  Ja allt ska göras om så de ska definivt göras! Kanon, men de är inget mer man ska tänka på när man tar de med elektrikern? Typ större eller annorlunda doser eller nåt?
   
 11. gol
  Medlem · Västra Götaland · 550 inlägg

  gol

  Medlem
  Tycker du ska kolla på Homey (alternativt Home Assistant om du vill knåpa med Raspberry Pi). Båda har mängder av färdiga integrationer.
   
 12. gol
  Medlem · Västra Götaland · 550 inlägg

  gol

  Medlem
  Många rekommenderar sk pungdosor som gör att man lättare får plats med trådlösa puckar. Se även till att dra ordentligt med rör för larm, data och media så att du har möjlighet att "tråda" så mycket som möjligt.
   
 13. V
  Medlem · 150 inlägg
  Tack för tips! Allt tas tacksamt emot för kunskapen är typ noll inom sånt här och intresset likaså. Men man är ju lite knäpp för man vill ju ändå förbereda för de så man inte målar in sig i ett hörn! När man ändå håller på så att säga!
   
 14. J
  Medlem · Norrköping · 673 inlägg

  Jotsat

  Medlem
  Jag kör Shelly via wifi, dvs utan controller.
   
 15. E
  Medlem · Skåne · 10 802 inlägg
  Kör ockås med telldus grejor. Började med deras Net-modell uppgraderade senare till ZNet.
  Vill gärna bygga ett system som funkar och inte behöver regelbunden kontroll/patchning/omstart och där tycker jag detta uppfyller mina krav.

  Styr belysning främst med enkla plugin 433-enheter, enkelt att ta bort om så önskas.
  Några väggsändare som beroende på konfiguration styr utvalda ljuskällor.
  Astrour och röststyrning av belysning.

  Sedan temp.loggning och övervakning av kyl/badrum/utetemp. etc.

  Koppling mot larm via enkle 433-sändare som larmet aktivera via reläutgång.
  Övervakning av robotklippare och även enkel till/från-styrning av densamma.

  Läckagelarm, musdetetor kopierad från versiures mus-detekor.
  Körde även "regnlarm", dock tog miljön ut sin rätt på grejorna.
  Senast en IR i trädgården för att få larm när rådjuren gick till attack mot plantering.

  Har sålt in 4 tellstick-system till släkt och bekanta, just där vill jag ha grejor som inte behöver omstart och patchning, och "kunder" som ringer och undrar varför det inte funkar. Även prisnivån på grejorna gör det intressant för personer som inte vanligtvis är det minsta intresserade av hemautomation kan hoppa på tåget.

  Där är det primärt belysning som styrs via schema/astrour. Nu på senare tid har vi kompletterat med röststyrning via Google.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.