Byggahus.se

Vad innebär det att en diskmaskin inte kan anslutas till varmvatten?

 1. R
  Bannad · Stockholm · 236 inlägg

  radioshack

  Bannad
  Jag har precis köpt en ny diskmaskin och i installationsinstruktionen står det Denna enhet MÅSTE anslutas till KALLVATTEN med den nya vattenslangen som medföljer men det motiveras inte ytterligare varför det är så. Jag har bara varmvattenanslutning eftersom jag bor i våning med fjärrvärmeuppvärmt varmvatten. Vad kan hända om jag använder varmvattenanslutning? Om det spelar någon roll så är det en bänkdiskmasking.
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Har du inte kallvatten i köket under diskbänken , en del maskiner ska ha kallvatten , för dom värmer själva till olika varmt i olika program och sköljer i kallvatten

  Bommad det är en bänkmodell , vad har du för blandare , enhands , ibland finns ett uttag på baksidan för diskmaskin ( tillbehör ) en blandare med två kranar , då monteras en speciel adapter på kallvattenkranen
  även den är tillbehör
   
 3. B
  Medlem · Stockholms län · 23 815 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Har du verkligen inte något kallvatten i köket?

  Finns ju exempel på det i den andra tråden du skrev i, t.ex.:
   
 4. R
  Bannad · Stockholm · 236 inlägg

  radioshack

  Bannad
  Skrev jag det eller? Autist.

  Fast hur funkar det att få bort dessa fläckar med diskmaskiner som bara har varmvattenanslutning? Min förra diskmaskin hade bara varmvattenanslutning och den diskade väl rätt bra ändå.
   
 5. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 653 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  Enkelt fixat! Antingen kopplar du en T-koppling till kallvattenröret under diskbänken eller så byter du diskmaskinen mot en som går att ansluta till kallvatten.
   
 6. R
  Bannad · Stockholm · 236 inlägg

  radioshack

  Bannad
  Vad svarade du på för fråga?
   
 7. B
  Medlem · Gävleborg · 315 inlägg

  Beltis

  Medlem
  Ja indirekt så gjorde du väl det.

  "Jag har bara varmvattenanslutning"
   
 8. yonna
  Medlem · Österlen · 7 393 inlägg

  yonna

  Medlem
  Jag hade tidigare varmvattensansluten bänkdiskmaskin som jag var mycket nöjd med. Fördelen med varmvattensanslutningen var att programmen gick bra mycket snabbare; en sådan maskin är dessutom oftast mindre och man diskar oftare. Dessutom brukar de inte vara så ljudisolerade som en inbyggd maskin dvs trevligare med snabb disk. Står maskinen dessutom på diskbänken blir det naturlig avrinning om olyckan är framme.

  Jag skulle kolla med tillverkaren var svagheten är när det gäller varmvattensanslutning.
   
 9. S
  Medlem · Västernorrland · 6 784 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Det kan vara mycket som skiljer, ventiler och annat på varmvattenmaskiner kan specas högre och varmvatten i en sådan maskin kan förstöra komponenter på fel sätt. Sen så kan ju diskprogrammen vara skrivna så att det blir tokigt om det kommer varmvatten när det ska vara kallvatten. Elektronik är aningen mer komplicerat idag än förr när det kanske var en mekanisk termostat som kände vattentemperatur och arbetade på egen hand.
   
  • Laddar…
 10. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 653 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  Du skriver i ditt inlägg att du enbart har varmvattenanslutning och då är mitt svar de två sätt att lösa problemet du fått för att du köpt en diskmaskin som skall anslutas till kallvatten.
  Svårare är det inte. Man köper rätt maskin från början eller gör om anslutningen så den stämmer med maskinen!
   
 11. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 681 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Jag tror att TS reagerade på att du råkade skriva att man kunde byta till en diskmaskin avsedd att kopplas mot kallvatten. TS, verkar vara känslig för orden och vill inte ha en lösning utan en förklaring till varför det inte fungerar (min tolkning). Den förklaringen kanske är bättre att söka hos tillverkaren, även om vi såklart kan komma med rimliga gissningar eller förslag på lösningar.
   
 12. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 653 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  Det är ungefär som att köpa en dieselbil och börjar fundera varför man inte kan tanka bensin eftersom närmsta macken enbart säljer bensin. Olika konstruktioner kräver olika lösningar för att fungera som tillverkaren tänkt, även om de utför samma sak.
   
 13. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 817 inlägg

  useless

  Lök.
  Snarare kanske att köpa en dieselbil och upptäcka att man inte får köra den på gammal villaolja som den förra bilen...
   
 14. R
  Bannad · Stockholm · 236 inlägg

  radioshack

  Bannad
  Exakt, för det är ganska vanligt att tillverkare av allt möjligt rekommenderar väldigt försiktig användning. Jag har klagat på ett par vinterskor där sulan slitits ut och får som svar att "de är tillverkade för att gå på mjuk snö, du kan ju inte gå grusia trottoarer" eller vita handdukar eller lakan som vars tvättmärkning är 40°C, vilket naturligtvis är trams. Jag ville veta om det var något liknande som låg bakom förbudet mot varmvattenanslutning för min diskmaskin. Faktum är ju att programmen går upp till 70°C så allt efter insläppet måste ju tåla den temperaturen. Frågan är om det är något i insläppet som inte tål så hög temperatur? Känns ju osannolikt, det är väl en väldigt enkel mekanik där?
   
  • Laddar…
 15. R
  Bannad · Stockholm · 236 inlägg

  radioshack

  Bannad
  Fascinerande hur lite som hänt med diskmaskiners förbrukning. Den gamla diskmaskinen jag hade köpte jag 1997. Bifogat här är tabeller över dess resp den nya A+-klassade diskmaskinens vatten- och energiförbrukning. Lite mindre vatten men det är ju så billigt att det knappast märks. Samtidigt tar det MYCKET längre tid. Kan inte säga att diskresultatet är så mycket bättre som tidsåtgången skulle motivera.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.