Byggahus.se

Vad ingår i husköpet?

 1. K
  Medlem · 27 inlägg

  konse

  Medlem
  Vad är det som ingår vid köp av ett hus utan att man måste ha med det i köpekontraktet?

  Är det någon som vet vad lagen säger?

  Vitvaror, badkar etc

  Anledningen till min fråga är, vi har skrivit på ett kontrakt med säljaren och givit handpenning på huset. Då blir vi kontaktade av säljaren som undrar om vi vill köpa ett klädskåp. Hon har inte plats med det i det nya huset. Vi är inte direkt intresserade pga av att det inte alls passar oss. Då berättar hon att de inte lagt något golv under! Jag åker och tittar på skåpet och ser till min förvåning att de listat in klädskåpet med golv list. De måste alltså bryta upp listerna för att få bort skåpet.

  Tillhör skåpet huset eller inte?
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 929 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Vad ingår i husköpet?

  Ingår det inte ett klädskåp i huset skall det naturligtvis ligga golv på denna plats! Men i ert avtal med säljaren måste ni ha fått en spec på allt som ingår. Granska specen igen!
   
 3. J
  Medlem · 559 inlägg

  johan77

  Medlem

  Re: Vad ingår i husköpet?

  Det finns beskrivet i jordabalken på vad som ingår i husköp. Dit räknas bl a vitvaror, inbyggda garderober, badrumsinredning mm. Av praxis tillämpas detta även för bostadsrätter.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 044 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Vad ingår i husköpet?

  En enkel tumregel (som säkert har undantag) är att allt som sitter fast ingår, dessutom ingår specifikt vitvaror även om de iofs inte sitter fast.

  En lite rolig detalj är att antennsladden till Tvn ingår (alltså sladdstumpen man kopplar in i antennuttaget på väggen).

  Då kan man ju börja fundera över om det i förlägningen innebär att nätverkssladdar också borde ingå.
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 43 044 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Vad ingår i husköpet?

  Be mäklaren att förklara vad som gäller för säljaren. Kan vara läge att försöka komma ihåg hur tvättmaskin och diskmaskin etc ser ut. Känner till fall där säljaren bytt vitavror mellan sitt nya boende och det dom sålt i samband med flytten.
   
 6. P
  Medlem · 1 463 inlägg

  ppalm

  Medlem
 7. K
  Medlem · 27 inlägg

  konse

  Medlem

  Re: Vad ingår i husköpet?

  Jag har läst igenom köpekontraktet och det finns inga undantag!

  Imorgon kontaktar jag mäklaren som får ta tag i detta.

  Jag skriver och berättar hur det går.

  Tack för alla snabba svar!
   
 8. yonna
  Medlem · Österlen · 6 929 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Vad ingår i husköpet?

  Helt riktigt - jag missuppfattade frågeställningen! Utgick från att det var ett nybygge (i mitt kontrakt med entreprenören ingick inte skåp & garderober). Klädskåp som är/varit inbyggda är fast inredning så du ska inte behöva betala extra för detta såvida det inte vid visningen av villan tydligt påtalats att skåpet inte ingår. Nu har du redan skrivit kontrakt och då kan inte säljaren komma och begära extra betalning! Hoppas att mäklaren tar detta med säljaren.
   
 9. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Vad ingår i husköpet?

  Kan nog ställa till problem många gånger vid en överlåtelse, att riktigt förstå vad som skall ingå=sitta kvar. Förr var det ganska vanligt att säljaren tog med sig även glödlamporna, när den nye ägaren kom med flyttlasset på kvällen, var det kolsvart i kåken/lägenheten. Men med tanke på dagens priser för kåkarna och glödlampor, så verkar det något sniket, precis som med klädskåpet. Annars så har det nog varit så, att det som är fast monterat tillhör huset. Någon här i området hade monterat ned ytterlampan vid entredörren, men den fick monteras upp igen. Nog borde det väl kännas bra att bli av med en del "gammalt" i utbyte mot lite nya friska sedlar ;)
  Jag tycker närmast det är säljaren som undrar om inte köparen skulle vilja ha den där gräsklipparen och utemöblerna ;D (skit, som skapat mycket problem för säljaren under åren)
   
 10. A
  Medlem · 83 inlägg

  Almen

  Medlem

  Re: Vad ingår i husköpet?

  Hejsan Konse (och ni andra).

  Så här säger fastighetsjuristen (dvs jag *ler*). Du kunde få viss vägledning av att läsa i länken som ppalm infogade här. Tyvärr är kunde ju (som vanligt höll jag på att säga) informationen från fastighetsmäklare vara bättre...

  För att att föremål skall anses som fastighetstillbehör enligt JB 2:2 så är det två huvudsakliga kriterier man ställer upp: 1) Föremplet skall vara ägnat för stadigvarande bruk. 2) Huset skall vara försett med detta föremål.

  Det skall alltså finnas en ändamålsgemenskap (eller funktionsgemenskap kan man också tala om) med tillbehöret och fastigehten som sådan rent objektivt. Att det skall vara för "stadigvarande bruk" har också sin betydelse för det gäller att kunna visa att föremålet som sådant är till nytta oavsett vem som äger eller nyttjar fastigheten. Och en mycket viktig sak till att komma ihåg är att "försedd" inte innebär att föremålet skall sitta fast, utan det är när ändamåslgemenskapen uppkommit som rekvisitet är uppfyllt.

  Om man tillämpar ovanstående på sitt fall: Nej - klädskåpet har INTE blivit fastighetstillbehör bara för att man spikat en list runt det. Säljaren får ta bort skåpet och antingen ersätta vad det kostar att fixa golvet eller göra det själv. Det ska ni INTE betala för.

  Och vad gäller den mäklaren som påstår att lösa garderober tillhör lägenheten... *suck* Det är fel helt enkelt!

  MVH
  /Almen   
 11. K
  Medlem · 27 inlägg

  konse

  Medlem

  Re: Vad ingår i husköpet?

  Pratade med mäklaren precis, det var inga konstigheter.

  Garderoberna står kvar utan extra kostand. Får väl se om vi vill ha dem kvar.
   
 12. B
  Medlem · 5 828 inlägg

  Re: Vad ingår i husköpet?

  Det var precis vad jag satt tyst och gissade! Villasäljarens bondfångarknep, "Variant 1B"...

  ;D

  Skönt att allt ordnade sig utan utan hårda ord.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.