Medlem
· Västernorrland
· 11 273 inlägg
inget, det är bara hittepå.
H
HEM2121
Medlem
· Västra Götaland
· 5 310 inlägg
HEM2121
Medlem
- Västra Götaland
- 5 310 inlägg
Från google det finns mycket mer om detta om du googlarKöttälskaren skrev:
Man vet ännu inte vad det är i rött kött och chark som ligger bakom den ökade risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Det är troligen flera faktorer som samverkar. Det som diskuteras är bland annat fett, nitrit, nitrosaminer, salt, virus och så kallat hemjärn, alltså den form av järn som finns i kött.
https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/cancer/kott-listas-som-cancerframkallande/
Det finns annat kött som är bättre t.ex. kalkon, krydda som vanligt kött.
Man kan blanda ut vanlig köttfärs med t.ex. vegansk köttfärs.
Redigerat:
Medlem
· Västernorrland
· 11 273 inlägg
vilken vetenskap ska man tro på då? Det finns gott om studier som visar att det som de påstår inte riktigt stämmer och man kan inte dra nå bra slutsatser av nånting. Skillnaderna är för små helt enkelt . Man kan inte säga att det ÄR så utan det finns små chanser till att det ev är så.......mer än så är det inte.H HEM2121 skrev:
H
HEM2121
Medlem
· Västra Götaland
· 5 310 inlägg
HEM2121
Medlem
- Västra Götaland
- 5 310 inlägg
Där är vetenskapen eniga, rött kött är inte bra, vad det är i köttet som inte är bra är de inte helt klara med.S Stefan1972 skrev:vilken vetenskap ska man tro på då? Det finns gott om studier som visar att det som de påstår inte riktigt stämmer och man kan inte dra nå bra slutsatser av nånting. Skillnaderna är för små helt enkelt . Man kan inte säga att det ÄR så utan det finns små chanser till att det ev är så.......mer än så är det inte.
Medlem
· Västernorrland
· 11 273 inlägg
Medlem
· Västernorrland
· 11 273 inlägg
I många delar av världen så är jakt och fiske enda matkällan. Jag tror inte cancerproblematiken är särskilt utbredd där..........Den har nog helt andra orsaker än man försöker få folk att tro. Det är nog ett helhetsproblem i vad vi äter och stoppar i oss i stort. Inte vad vissa saker påverkar.
Forskningen vet ännu inte exakt vad det är i rött kött som ökar risken för cancer, men sannolikt är det flera faktorer som samverkar. Det finns dock en tydlig koppling för att rött kött ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Samtidigt är rött kött en källa till flera näringsämnen och önskar man fortsätta äta rött kött rekommenderas att begränsa intaget till 300-500 gram tillagat kött per vecka.Köttälskaren skrev:
försiktighetsprincipen-- man vet inte så man rekommenderar något...Cancerfonden skrev:
Forskningen vet ännu inte exakt vad det är i rött kött som ökar risken för cancer, men sannolikt är det flera faktorer som samverkar. Det finns dock en tydlig koppling för att rött kött ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Samtidigt är rött kött en källa till flera näringsämnen och önskar man fortsätta äta rött kött rekommenderas att begränsa intaget till 300-500 gram tillagat kött per vecka.
det är sjukt!
hittepåutan grund
6-8 skivor bröd om dagen
Svårt att urskilja vad som är köttet i sig kontra faktorerna runt om - mycket rött kött föds upp med steroider, antibiotika etc. Studier på folk som äter endast vilt/naturbeteskött saknas.
Även livsstil och sånt har en påverkan som är svår urskilja från själva köttätandet (folk som äter mer kött tenderar ha en sämre livsstil i övrigt, äta mer stekt/grillad/friterad mat osv).
Det är väl därför rött kött i sig själv varit kategori 2A länge (troligen cancerframkallande)
Även livsstil och sånt har en påverkan som är svår urskilja från själva köttätandet (folk som äter mer kött tenderar ha en sämre livsstil i övrigt, äta mer stekt/grillad/friterad mat osv).
Det är väl därför rött kött i sig själv varit kategori 2A länge (troligen cancerframkallande)
Moderator
· Stockholm
· 53 924 inlägg