Byggahus.se

Vad har ni för bolåneränta?

 1. M
  Medlem · Södermanland · 4 inlägg

  Martin S

  Medlem
  Lade om mina lån igår på SEB.
  Upplåningsränta +påslag skall försvinna snart sade dom till mig också.Just nu gäller det dock.

  Listränta -rabatt blir det nya. Sen hur de myglar fram sin listränta är ju höljt i dunkel så nu blir det ännu svårare att se vad de gör.

  Sen sist har de höjt räntemarginalen på 3mån. räntan.
  Förut hade jag upplåningsränta +1.03%
  Nu blev den upplåningsränta +1.2% = 1.62%

  (2011 var den upplån. +0.6% så de har dubblat sina marginaler på 4 år.)

  1 års räntan blev upplån. + 1.15% = 1.55% vilket jag klev på då jag inte tror det blir så mkt lägre räntor nu, och 3mån behöver gå ner en del till innan det lönar sig, pga att de tar mer marginal på den.

  (2.4m lån, 85% belåningsgrad)
   
 2. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 644 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Ja, SEB justerade räntan samtidigt för alla sina 3-månaders kunder.
   
 3. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 644 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Skönt att få min uppgift att SEB fimpar påslaget bekräftat.

  Tror du gjorde fel som band räntan ett år. Tror att att räntorna kommer fortsätta ner. Vi får se vem som får rätt.
   
 4. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 644 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Vill bara berätta att idag fick jag lära mig att Swedbank INTE skriver ut när rabatten löper ut på deras internetbank. När jag ringde telefonbanken så sa de att de inte visste varför det var så men att jag skulle få ett meddelande elektroniskt via internetbanken en månad innan rabatten löper ut.

  Jag sa till dem att jag tycker det är dåligt att de inte skriver ut det (det gör SEB) och att jag tror att det beror på att de vill undanhålla den informationen för mig som konsument. Vi får se vad som händer. Min "ränteavvikelse" på -0,95 % gäller till 2016-04-28 (enligt min tilläggsavtal ränteavvikelse som jag har i pappersform). Nu förstår jag varför många andra inte lyckas ange när deras rabatt löper ut.
   
 5. daddydj
  Medlem · Uppsala · 530 inlägg

  daddydj

  Medlem
  Intressant iakttagelse Per! Att Swedbank bara garanterar rabatten i ett år istället för SEB:s två år är ett stort minus. Du vet att du har 0,95 rabatt i ett år men vad som händer år två går inte att veta idag. Nya direktiv uppifrån, ny banktjänsteman osv, allt kan hända. Som vanligt gäller det att vara på tå vilket du och jag är men allt för få räknat på Sverigebasis. De nya reglerna där bankerna ska redovisa snittränta är jag rädd kommer att drabba oss som är lite om och kring sig och gynna de som inte förhandlat alls. Bankerna kommer vara rädda att få för lågt snitt så att majoriteten känner sig lurade. Om de höjer för oss så att alla kunder ligger mer lika så känner sig den grå massan inte lurad när de går in och kollar snittet. Risken är att alla kunder har mer eller mindre lika ränta efter ett tag.
   
  Redigerat 20 apr 2015 21:58
 6. N
  Medlem · Gävleborgs län · 187 inlägg

  niklaspersson

  Medlem
  Efter att googla "svds räntekarta byggahus" hamnade jag här :)
  Hur är den räntekartan igentligen? Köpte bostadsrätt i juni 2014. Klistrar in uppgifterna...
  Dina uppgifter
  Lånebelopp: 580 000
  Ränta: 2,43%
  Bindningstid: 1 år
  Bindningsdatum: juni 2014
  Bank: Handelsbanken
  Postnummer: 80323
  Hushållets totala inkomst: 300 001-500 000
  Din personliga analys
  Din ränta: 2,43%
  Rekommendation*: 1,54%
  Skillnad: -0,89.

  Bara ett bottenlån. Lägenheten kostade 800 000.
  Fortsätter jag att bara förnya lånet via bankens egna grejs så skulle jag få 2,1% ränta. Kollar jag compricer 2,02% ränta....

  Jag har inget emot att byta bank, men kan man verkligen förhandla ned räntan såpass mycket på handelsbanken? Jag har inga sparpengar kvar där då de vägrar ge ränta (samtidigt gav santander 1,3%...). Det kanske inte är så bra.


  edit: Gör jag analysen igen så blir det 1,34% som är rekommenderad ränta.
   
 7. G
  Medlem · Stockholm · 96 inlägg

  Grodgatan

  Medlem
  Jag var och förhandlade 2 små lån för bostadsrättsföreningens räkning under mitten av mars. Tror dom låg på 1,5-2 miljoner vardera.

  Behövde spela ut SHB/Stadshypotek och Nordea mot varandra för att komma ned, men jag blev nöjd till slut.

  Band ett lån på 2 år med ränta på 0,80% och det andra lånet på 4 år med 1,13% ränta

  Mest positiv var jag för att bara dagarna innan hade det ju varit artiklar i tidningen om att bankerna inte ville ha bostadsrättsföreningar som kunder och att de därför kunde räkna med högre ränta än vad privatpersoner fick.

  Grodgatan
   
 8. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 644 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  0,8% var en väldans bra 2 årsränta. Rapportera gärna in räntorna i vår boräntetabell https://www.byggahus.se/ekonomi/borantor/
   
 9. N
  Medlem · Gävleborgs län · 187 inlägg

  niklaspersson

  Medlem
  SBAB gick absolut inte under 1.79 precis nyss....
   
 10. daddydj
  Medlem · Uppsala · 530 inlägg

  daddydj

  Medlem
  Per: Du hade rätt.

  SEB skrotar bolånemodell

  SEB kommer att skrota sin modell med upplåningsränta som grund för bolåneräntorna. ”Vi har varit ensamma om att ha upplåningsränta men det har varit svårt”, säger bankens vd Annika Falkengren.
   
 11. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 644 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Där ser man. Jag tycker det är bra att SEB infogar sig i ledet och kör samma upplägg som övriga banker. Det är mycket lättare när alla pratar rabatt istället för som nu att vissa pratar påslag och andra rabatt.

  Det jag nu önskar är att alla banker samordnar sina räntejusteringsdatum på deras tremånadersräntor så att det blir lättare för oss att jämföra min tremånadersränta hos Swedbank som nästa gång kommer justeras den 28 maj med daddydjs tremånadersränta hos SEB som justeras den 17 juni med någon annan swedbankskund som justeras den 28 april.
   
 12. daddydj
  Medlem · Uppsala · 530 inlägg

  daddydj

  Medlem
  På sätt och vis var det bättre innan SEB samordnade alla kunder till samma datum. För några år sedan bands lånet om var tredje månad på ett helt slumpmässigt datum beroende på när lånet tecknats en gång i tiden. Nu när SEB låter alla kunders lån bindas om på samma dag är det lätt för de att smyghöja räntan just kring det datumet och på så vis tjäna en sjuhelvetes massa pengar. Några punkter gör en hel del när den samlade bolånepotten ligger i potten.
   
 13. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 644 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Ja, det har du rätt i. Men som det är nu när SEB systematiskt sänker boräntan mellan bindningsdagarna så ser jag det bara som ett sätt att locka till sig nya kunder i och med att deras nuvarande sätt gör att de ser ut att ha lägre räntor än vad de egentligen har i praktiken. Om alla banker tvingades köra med samma justeringsdag så skulle det vara enklare att jämföra våra räntor. Naturligtvis är detta inget bankerna vill. De vill nog helst att vi även i fortsättningen ska uppleva att sitter i deras knä. Att vi själva inte när som helst kan göra en extraamortering utan att be dem om hjälp är ytterligare ett exempel på att bankerna inte vill att vi ska få för stor handlingsfrihet.
   
 14. W
  Besserwisser · Örebro · 28 inlägg

  Wesserbisser

  Besserwisser
  Har idag upplåningsränta + 0.65, när jag jämförde så motsvarade det en rabatt på 1,2 % på deras listpriser. Är det en normal SEB rabatt?
   
 15. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 644 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Att SEBs upplåningsränta just idag ligger på 0,30 visar bara att räntan är på väg neråt. Din ränta är 0,52 (upplåningsräntan den 18 mars) + 0,65 (ditt påslag) dvs 1,17 % (fram till nästa räntejustering som för dig sker den 17 juni). SEBs listpris ligger just nu på 2,05 (övriga storbankers listpris ligger på 2,02). 2,05-1,17 = 0,88 % rabatt.

  0,65 % i påslag är bra. Inte så många andra har kvar så lågt påslag enligt räntetabellen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.