Vad har jag för jord? Har jag ens matjord? (Bilder)

2k läst  29 svar

?

Vad ska jag göra?

 1. Vertikalskär och stödså

  0 röster
  0,0%
 2. Vertikalskär och lägg på 10-15cm ny matjord och stödså

  0 röster
  0,0%
 3. Gräv bort 10-15 cm och släng på lika mkt ny matjord och stödså

  1 röster
  11,1%
 4. Lägg bara på ny matjord 10cm och stödså

  8 röster
  88,9%
 1. M
  Medlem Nivå 5
  Hej!

  Kort version:
  Räcker det med att jag vertikalskär min gräsmatta och därefter stödsår eller behöver jag slänga på 10 cm ny matjord för att jordsammansättningen är dålig?

  Om den är kass, behöver jag gräva bort lite eller räcker det med att lägga på 10 cm?

  Gropen är ca 50cm djup. Det var rikligt med stenar ca 10 cm ned.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B849E275-CC1F-4288-9718-BD02822C807A.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  BD7126C4-DFB8-41C3-BED2-15EBE1BBFD14.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  4311C91A-056A-4BDE-8FF0-29FFF99DCAEC.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  93FDECE8-EE11-438C-A811-BED5583DB626.jpeg

  Lång version:
  Har en ledsen gräsmatta som är mestadels gul och som har stora patches där det inte växer något alls, inte ens ogräs. Jag har vertikalklippt förra året och toppdressar och stödsått men sen kom köldknäppen så alla fröna sprack och dog. Utöver det tror jag att jag fick gräsbränna i vintras när det låg is på gräsmattan. Vad som förvärrar är att vi körde med en liten hjullastare i höstas.

  I år vertikalskar jag bara. Jag ville inte plantera ifall det blev för kallt eller för varmt. Jag tänker vertikalskära igen i höst och då stödså (för att inte behöva vattna så mycket). Jag har gödslat med kväve 2 ggr om året mellan vår och höst och där det faktiskt växer gräs är det fint och grönt, så kväve tror jag finns.

  Min oro är dock att jag har kass jord.

  Går det att utläsa från bilder vad jag har för jord?
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 14
  Skottkärrebilden ser ut som någon typ av blandad morän, lite sten, grus, sand och silt. Det är sånt som naturligt återfinns på tallbackarna i Mälardalen. Jorden har dåliga vattenhållande egenskaper och håller inte näring. Det blir torrt och fattigt som en... tallbacke.
   
 3. B
  Medlem · Nivå 16
  Och till det kan man väl tillägga att ska det bli en bättre gräsmatta behövs det matjord, dvs. mull. Ingen nytta med att vertikalskära det där till hösten. I Stockholmsområdet brukar slutet på augusti eller början på september (beroende på vädret) vara en bra tid att så gräs, man behöver normalt vattna lite men gräset hinner växa till sig innan det blir för kallt. Du bör ha en gräsblandning som kallas tallbacke, vägslänt eller liknande. Om du lägger på 10 cm matjord är det inte stödså du behöver göra utan att så över hela ytan.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem Nivå 5
  Jorden är hårt packad tänkte att vertikalskärning är bra för två saker. 1 det luckrar upp jorden undertill och 2 det tar bort allt det gula gräset. Men det gula gräset kanske blir mull?
   
 5. B
  Medlem · Nivå 16
  Befintligt gräs inkl. rötter kommer nog att dö med 10 cm jord ovanpå och förmultnar då. Det är därför som du inte bör gräva bort de översta 10 cm av befintlig jord.
   
 6. E
  Trädgårdsfixare Nivå 14
  Jordmånen ser karg ut! Jag skulle rekommendera 20-30cm matjord ..
   
 7. M
  Medlem · Nivå 11
  Sen ska man ju vara medveten om att det är ytterst få gräsmattor som är gröna i år, de flesta är gula och växer inte en millimeter, inte i vårt område i alla fall.

  Väldigt varmt och inget regn, då blir det så :)
   
 8. E
  Trädgårdsfixare Nivå 14
  Min är helt grön. Men då ser jag även till att den får rotblöta vid behov.
   
 9. M
  Medlem · Nivå 11
  Jo absolut - vattnar man den så är det ju inget problem, men de flesta kommunerna har väl bevattningsförbud just nu?
   
 10. E
  Trädgårdsfixare Nivå 14
  De flesta? Är det verkligen så?
   
 11. M
  Medlem · Nivå 11
  Kanske tog i lite, men ungefär var fjärde har bevattningsförbud och de flesta andra uppmanar till sparsamt användande.
   
 12. E
  Trädgårdsfixare Nivå 14
  Jag vattnar vid värmebölja endast. Alltid kvällstid, med professionella popupspridare som knappt ger någon vattendimma (-30% vattenåtgång), låg nederbörd = ingen avrinning. Med det sagt går det så klart några kubik ändå. Men jag tycker gräsvattnande är lite hårt ansatt, långa duschar och bad är en värre faktor säkerligen.
   
 13. M
  Medlem Nivå 5
  Vatten spelar helt klart in en del. Har planterat ett träs och runt trädet växer det gräsfjun. Men jag tror ändå jag har dålig jord. Den är torr, grusig, grå, och dammar otroligt mkt. Och så är den i söderläge så det är sol på den konstant. Det är knappt något ogräs som lyckats växa där ens en gång i alla kala fläckarna.

  Tror 20 cm gräsmattejord vore bra.
  Eller är det anläggningsjord? Matjord?
   
 14. F
  Medlem · Nivå 6
  Matjord kan du få vad som helst om du köper. Hade rekommenderat en mer kontrollerad jord. Beroende på var du bor så kan några lass koskit och lite sand över bli både billigast och bäst. Själv hade jag nog väntat och sett hur det blir en normal sommar.
   
 15. M
  Medlem Nivå 5
  När vi flyttade in 3 år sedan var gräsmattan bättre. Betydligt bättre. Men ändå inte bra. Sedan dess har vi haft hjullastare på tomten och massor av virke som legat under veckor eller månader.

  Har vertikalklippt och dressat utan framgång. I vintras var det även pölar som sedan frös fast på vissa ställen så jag tror jag fått gräsbränna. Tror jag haft otur på alla sätt det gått.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: