Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vad hände på husmarknaden 2018?

 1. Z
  Husspekulant · Uppland · 1 413 inlägg

  ZipLock

  Husspekulant
  Familjen Ziplock började så smått titta på hus under andra halvan av 2018 i Uppsalatrakten. Så här i efterhand borde vi naturligtvis köpt då, men det är ju lätt att vara efterklok.

  Det jag minns av 2018 är att det var minst sagt lugnt på marknaden. Det fanns en hel del hus att titta på, men det var glesare bland spekulanterna. På mindre attraktiva hus var det knappt några familjer på visningen och huset fick visas flera gånger innan det såldes för 5-15% under utgångspriset.

  Vi tittade på ett hus som såldes för 2.5 miljoner av ett dödsbo i december 2018. Det var bara vi på visningen och redan på vägen hem fick vi ett sms från mäklaren som sade att vi kunde få huset för 2.2 om vi bestämde oss inom 48 timmar. Som jämförelse såldes ett likadant hus på samma gata i samma skick för 3.5 under 2021.

  En kollega köpte hus under 2017 och gjorde en värdering 2018 som visade att huset sjunkit 10% på ett år.

  Vad hände egentligen 2018? Här i Uppsala vände marknaden redan innan Corona och under hösten 2019 var det mycket folk på visningarna och bra fart på budgivningarna.
   
 2. K
  Medlem · 232 inlägg

  Kallens

  Medlem
  Vi hade väl lite av en "minikrasch" efter att amorteringskraven infördes, det andra (map 4,5ggr årsinkomst) kom väl 1 mars 2018(?). Det blev ju på relativt kort tid 2-3% till av lånet som bankerna skulle räkna in i sina kalkyler om lånebelopp.
   
 3. Bolånespecialisten
  Husägare · Borgvik · 7 inlägg

  Bolånespecialisten

  Husägare
  Som tidigare skrivet, amorteringskraven skärptes i mars 2018 vilket gjorde att genomsnittssvensken inte kunde låna lika mycket, därav backade priserna. Skillnaden blev dock större i olika delar av landet. Minns jag inte fel så backade storstäderna mest. I övriga landet var priserna nästan stillastående.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.