Byggahus.se

Vad göra med nedsågat körsbärsträd?

 1. T
  Medlem Nivå 7
  Vi har ett körsbärsträd på tomten som håller på att tas ned av lite olika anledningar.

  Det är inget jätteträd, stammen som är någon meter hög är 30-40 cm men sedan förgrenar den sig och blir runt 20 cm i diameter på sina tjockaste ställen. Men det är inte så väldans många meter med den tjockleken, kanske 4 meter om man vill ha bitarna hyfsad raka och knappa metern långa.

  Jag försöker vara lite av en hobbysnickrare så det tar emot att såga upp den till ved men vilka alternativ har jag?

  Jag har inga verktyg värda att nämnas och inte heller någon erfarenhet av något liknande. Har hört att körsbär är svårt att torka då det gärna spricker och garanterat kupar sig en hel del.

  Låter inte riktigt som det är lönt att såga plank av trädet?

  Om man köper en svarv någon gång i framtiden och vill göra skålar och dyl., något jag ska tänka på då eller är det bara att såga till det på samma sätt som när jag sågar till ved?

  Finns det något annat roligt jag kan göra?
   
 2. S
  Medlem Nivå 4
  Ja, du kan skära spån och använda för att röka mat.

  Du behöver ju inte bygga möbler, du kan bygga små lådor och skrin! Du kan ju kapa det i inte våldsamt långa bitar, och gå gå på bandsågsjakt, en Ejca (eller Lini) är nog bra. Tänk på att göra en vettig jigg när du ska börja såga en stock, så att den sitter fast i jiggen och du inte har händerna i närheten om den skulle fastna i bladet och börja snurra hej vilt.
  Tänk på att slabba på lim/plastfärg eller liknande på ändträet så torkar det med jämnt.
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem · Nivå 3
  Klyv det innan torkning! Se till att kärnan är borta annars spricker det säkert..
   
 4. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 20
  Innan jag började samla på mig mängder med verktyg så fällde en granne några hus bort ett par lönnar.
  Jag fick ett par meter stock, köpte metallkilar på Jula och hade en slägga. Klöv upp till plank med dem, målade.öndarna och la på tork. Funkar fint men tar tid.
   
  • Laddar…
 5. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 20
  Får du bitar som är en meter funkar metoden med kilar över förväntan.
   
  • Laddar…
 6. A
  Medlem Nivå 6
  Håller med, klyvmetoden kan funka på helt kvistfritt och rakvuxet och korta bitar. Jag har klyvt ek och Björk på detta sättet. Har dock läst att just körsbär ska vara svårt att klyva med kil.
   
 7. T
  Medlem Nivå 7
  Får kolla lite om de verkar klyvningsbara, visste inte ens att man kunde göra så. Skadar ju inte att testa. Den delen jag sågat ner är däremot ganska "ful" så där hade det inte gått. Men de två förgreningar som jag ska ta ner nästa helg tror jag ser lite finare ut.

  Hade också förträngt att jag har en bandsåg. Den är visserligen en jag fått från Clas Ohlsson som jag inte riktigt är vän med men att såga till några mindre bitar för lådor och dyl. bör den allt klara av. Då har jag helt plötsligt en anledning att köpa ett lite bredare blad också :)

  När jag läser så är det många som skriver att man ska torka bitarna utomhus under tak. Är det nödvändigt eller kan jag torka de i verkstaden som till mestadels är ouppvärmd? Enda gången den värms upp är när utomhustemperaturen stiger under nollan och då blir det inte mycket mer än 5-10 grader inomhus.
   
 8. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 20
  På vilket sätt är den 'ful'? När jag sågade upp ett körsbärsträd så var där en bit med mycket central röta. Hackade bort det ruttna och torkade 'skalet'. Blev en fin skål :)

  I början innehåller virket väldigt mycket fukt, jag hade låtit ligga ute några veckor iaf.
   
 9. T
  Medlem Nivå 7
  Den har mycket grenar och två skador som orsakat något ingröpning. Så inte ful rent estetiskt men kanske inte så enkel att klyva på ett bra sätt.

  Även om det skulle gå att lösa på ett bra sätt så är det försent med just den tredjedelen av trädet. Har sågat till en bit som är ca 50 cm lång som jag tänkt spara men resten är på väg att bli ved.
   
 10. S
  Medlem Nivå 9
  Min erfarenhet av körsbär är att det rör på sig ganska mycket även när det är torkat. Så min rekommendation är att ta i lite extra i tjocklek så att du har lite marginal, om det skulle vara lika sprattlig som det virket jag har jobbat med.
   
 11. S
  Medlem Nivå 2
  Hej!
  Vi hade också ett.
  Jag målade ändträt, sparade några mindre bitar, pratade med slöjdläraren på skolan som fick ta hand om stocken för vidare torkning till något slöjdprojekt där. Tror det kom till nytta för eleverna.
   
 12. B
  Medlem Nivå 7
  Jag hade ett liknande "problem". Efter att vi tog ner trädet fick det ligga ute kring ett halvår innan jag barkade av det. Sedan ytterligare ett halvår innan jag kapade upp det, limmade ändträt och ställde bitarna i ett ouppvärmt skjul.

  Hittills har det blivit en taklampa av översta delen av stammen och ett par handtag till stämjärn av tjockare grenar. Jag har inte kommit på vad jag ska göra med nederdelen av stammen än. Jag ser att det har blivit lite sprickor i stocken, så det hade nog varit en bättre idé att klyva innan jag ställde den under tak!

  Lampan använde jag bara stämjärn till (förutom socklarna som svarvades), så inga direkta krav på stor verktygsarsenal.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190527_215450.jpg
   
  • Laddar…