Byggahus.se

Vad göra med halogen GU10 och dimmer? (Nu när LED har tagit över.)

 1. S
  Medlem · Stockholm · 494 inlägg

  Sackaros

  Medlem
  Vi har många spottar i taken som har GU10 och halogen (allmänbelysning i kök och hall). Ett av rummen har vi konverterat till LED genom att byta dimmer och sätta led istället i det rummet (vi hade en dimmer på annat ställe som klarade LED utan att ha ledbelysning installerad). Nu har vi bara ett fåtal fungerande spottar kvar av typ halogen och befintliga dimmers klarar inte LED.

  Jag förstår det som att vi bör byta dimmer och byta ut samtliga halogen spotlights mot LED. Men jag vet inte vilken dimmer vi ska köpa, jag kan såklart kolla vad vi har i det rum som vi kör LED med, men jag är långt ifrån säker på att det är rätt val. Vi har schneider exxact som lampknappar etc. så det är snyggt om det matchar rimligt. Det blir en hyggligt stor kostnad med 10 lampor och två dimmers, bör jag titta på något annat alternativ? Missar jag något? Borde jag titta på något annat alternativ? När jag har googlat förstår jag det som att GU10 är gammalt och på väg bort..

  Har hittat halogenlampor på någon skum sida, men då skjuter man bara upp problemet lite längre..

  Alla tips är välkomna om det så bara handlar om prisvärd och bra ledlampa.
   
 2. Mats-S
  Byggveteran · Sollentuna · 1 935 inlägg

  Mats-S

  Byggveteran
  Håller inte med, finns massor med GU10 LED lampor att välja på. Goggla seriöst så lär du hitta prisvärda lampor.
  Dimmern ska klara sammanlagda watten på lamporna som ska dimras, men det lär inte vara något problem om du byter till LED. Schneider har massa dimrar att välja på om du vill matcha med det du har :)
   
  • Laddar…
 3. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Göteborg · 8 680 inlägg

  Johan Gunverth

  Diversearbetare
  Håller också med @Mats-S om GU10. De flesta tillverkare satsar på dessa och överger 12V. Fördelarna är att kunna ha mycket långa segment i och med att de är 230V AC, kunna byta ljuskällan själv (till skillnad ffrån fasta LED-spot:ar) och därmed kunna trixa med ljuskäglevinkel, färg och annat. Moderna smarta lampor finna alltid i en GU10-variant.
   
  • Laddar…
 4. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 858 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Dimringen är ett problem. Du kan antingen be butiken eller en tillverkare peka ut en dimmer som de vet fungerar med deras GU10-LED-lampor (för det antal du vill dimra), eller så köper du "trådfria" lampor sin Ikea trådfri eller Philips Hue.
   
 5. R
  Medlem · Sthlm · 409 inlägg

  reez

  Medlem
  Har kört olika dimbara gu10 från ex julas eget märke till Philips/Osram med elko plus-dimrar från tiden före ledspots fanns. Allt har funkat utmärkt, utom när det varit för lite belastning på dimmern, som under 10w totalt. Testa med befintliga dimmrar och led kvalitetslampor innan du ger dig på dimrarna
   
 6. S
  Medlem · Stockholm · 494 inlägg

  Sackaros

  Medlem
  Har beställt Hue nu. Har lite såna lampor sen tidigare och kom på att det är praktiskt att kunna röststyra lamporna.
   
  • Laddar…
 7. S
  Medlem · Stockholm · 494 inlägg

  Sackaros

  Medlem
  Fortsättningsfråga: Hue fungerar toppen och det gick på drygt 2500 spänn för tio lampor med möjlighet att styra mellan varmt och kallt ljus. En av dimmrarna verkar dock förstöra och måste tas bort. Behöver vi ersätta den med en vanlig strömbrytare eller kan vi sätta någon form av täcklock istället? Vet av erfarenhet att det bara är irriterande om någon råkar stänga av på strömbrytaren istället för att använda hue dimmern. Finns det något krav på att det måste finnas en riktig strömbrytare på väggen?
   
 8. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 858 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Det är en bra och relevant fråga. Jag förordar att en "vanlig" strömbrytare monteras. Ska man följa dagens standard så ska varje anslutningspunkt för belysning kunna styras på något sätt, och det enklaste sättet är en mekanisk strömbrytare.

  Jag tycker att man bör tänka en aning framåt emot nästa ägare av huset/lägenheten. Jag, trots att jag är teknikintresserad och programmerat datorer i 50 år skulle inte vilja komma till en hus som är 100% hemautomatiserat, även om förra ägaren lämnade kvar datorn...

  Det lär finnas folk på facebook (djurart vet jag inte) som 3D-printar kåpor att sätta över strömbrytaren. Jag ser inte riktigt problemet, om det inte finns ett tekniskt problem. Det kan orsaka lite förvirring till en början tills man hittar rätt kombination av strömbrytarläge och tryck på lampornas fjärrkontroll. Ska man sälja huset kan man ju sätta i vanliga ljuskällor. Men jag kan tänka mig lite tejp på strömbrytaren ;)
   
 9. S
  Medlem · Stockholm · 494 inlägg

  Sackaros

  Medlem
  Jag tror att vi kommer ta bort knapparna, men inte så att det inte enkelt går att återställa. Det blir för många feltryck, även av mig trots att jag har haft samma setup i sovrummet i flera år.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.