Byggahus.se

Vad göra med 70-talsradhus?

 1. S
  Medlem · västra Götaland · 5 inlägg

  svante76

  Medlem
  Grattis till hus i Gåsmossen! Jag är uppvuxen där på nr. 79 :) Det fina med radhus i ett sådant här område är att det finns hundra grannar med olika typer av lösningar. Mitt förslag är att bo in dig ett tag och sedan gå på studiebesök i grannskapet. Lycka till!
   
 2. T
  Medlem · 98 inlägg

  Telefu

  Medlem
  Jag tror det går att göra på väldigt många olika sätt i det huset, beroende på ens egna smak.
  En kompis renoverade sitt sjuttiotalshus. Han målade trätaket och väggarna vita. Behöll de bruna fönstren och dörrarna. La in ett trägolv i samma mörkbruna nyans.
  Det hade ett sammanhang och gick ihop med inredningen. Det gav ett väldigt lugnt intryck.
   
 3. A
  Medlem · 594 inlägg

  arasmus

  Medlem
  Tack allihop för kloka, roliga och vänliga tankar! Trevligt forum detta :)
   
  • Laddar…
 4. L
  Medlem · södermanland · 51 inlägg

  lkn02001

  Medlem
  Hej!
  Har kanske inga toppråd att ge, men vi bor sedan 6 År i en villa byggd -73. Det var komplett med pizzavalv och strukturtapet när vi flyttade in. Vi tig sonika bort pizzavalven så det blev raka öppningar, En vägg öppnade vi upp så det blev lite mer öppet mellan kök och vardagsrum. Gällande ytskikten så har vi tagit tapeter som känns moderna men innehåller lite -70 talskänsla. Lite medaljongformer. Tycker det har funkat. Ska se om jag lyckas få in några bilder.
  Och gällande tidsaspekten. Vi har skyndat långsamt, tycker det är bäst. Att hinna bo in sig och känna hur man vill ha. Vissa hiskeliga tapeter måksde vi bara snabbt över i väntan på större åtgärd. Vi har som sagt bott 6 år nu och har fortfarande kvar en hel del.
   
 5. S
  Medlem · Stockholm · 651 inlägg

  surfarn

  Medlem
  bilder på pizzavalvet tack :) Kanske nån fejkad tegelmur också? Nej men skämt å sido, jag skulle behålla vissa 70tals signum om de finns kvar, som spaljeer å yttre attribut och färgsättningar som hör tiden till. Men är inte pizzavalv mera 80-90tal?
   
 6. A
  Medlem · 594 inlägg

  arasmus

  Medlem
  Nu har vi fått tillträde, och vi bestämde oss för att vänta lite med taket och börja med golven i hall och kök. Det straffade sig direkt! Det är ett stort svartmögelangrepp framför, och under får man anta, diskhon. Kontaktat försäkringsbolaget och får hoppas det går att fixa snabbt. Inte kul att ta hem en nyfödd till det. Samtidigt är det skönt att vi upptäckte det iaf.
   
 7. M
  Husägare · Östergötland · 2 215 inlägg

  Magnus E K

  Husägare
  Om det plastgolvet är från 1974 är det dessvärre mycket hög sannolikhet att det har ett skikt av asbestpapp på undersidan!
   
 8. Fulkemisten
  Husägare · 1 730 inlägg
  Generellt brukar ju frågan om "dolt fel" komma upp. Oftast är det rätt tydligt att det INTE är det och det brukar då vara tydlig konsensus om det av alla utom TS i dylika trådar här på forumet. Det här kan kännas som att det nog kan vara värt att undersöka säljarens ansvar kring. Förmodligen är det dock mycket enklare att ta det med ert eget försäkringsbolag om de nu skulle gå med på ersättning i frågan. Hoppas det löser sig för er.
   
 9. A
  Medlem · 594 inlägg

  arasmus

  Medlem
  Plastgolvet var redan borttaget i en stor del av köket, inklusive där skadan är. Det som möglat är främst lumppappen under laminatgolvet. Detta är i mitten av huset och det är källare under, så jag tror det kommer från läckage och inte utifrån. På bilden ser ni hur det ser ut efter pappen är borttagen. Jag vet inte om det är bjälklaget är i betong eller om det är typ flytspackel. Jag hoppas, kanske lite naivt, att det bara kommer vara att tvätta av ytan och se till att inget läcker. Tror ni det är orimligt?
   
 10. M
  Husägare · Östergötland · 2 215 inlägg

  Magnus E K

  Husägare
  I vilket fall som helst skulle jag inte riva själv i resterna av det gamla golvet (eller låta någon annan göra det) utan att göra ett prov efter asbest och om det finns sanera enligt konstens regler.

  Att det är betongbjälklag är definitivt en stor fördel eftersom betongen inte tar skada av att bli våt, bara att låta det torka upp. På första bilden ser det ut som att vattnet har kommit från under vasken; antar att du undersökt att det inte fortfarande läcker där?
   
 11. A
  Medlem · 594 inlägg

  arasmus

  Medlem
  Insåg att plastmattan inte fanns med på någon bild. Här är den i bakgrunden. Jag skulle tro att laminatgolvet är lagt på 90-talet eller senare.
   
 12. A
  Medlem · 594 inlägg

  arasmus

  Medlem
  Jag misstänker att det moln av mögelsporer jag fick i mig var betydligt onyttigare än eventuell asbest. :sick: Såhär i efterhand skulle det kunna skötts lite säkrare och bättre. Det läcker inte vad jag kan se, men jag tänkte vänta med att rota i det tills försäkringsbolaget varit där.
   
  • Laddar…
 13. M
  Husägare · Östergötland · 2 215 inlägg

  Magnus E K

  Husägare
  Svårt att säga vad som är värst av mögel och asbest, väldigt olika profil på hur det kan skada. (Jag kan inte så mycket om mögel heller.)

  Bra idé att inte riva mer i det själv nu när försäkringsbolaget ändå är inblandat.
   
 14. Fulkemisten
  Husägare · 1 730 inlägg
  Inte alls orimligt. Mögelsporer finns ju överallt och det är ju först när de rätta förutsättningarna uppstår som de börjar växa. Om det är mögel på betong är det ju bara att tvätta med t ex ättika eller annat mögelhämmande medel och låta torka upp. Åtgärdar man läckan så åtgärdar man källan till mögel. Är det vått eller är det en gammal skada? Låt försäkringsbolaget skicka dit en spanare först som du är inne på.
  En bra sak att köpa inför all typ av renovering är en bra andningsmask med högkvalitativt partikelfilter. Det är rätt skönt att köra med det när man river och har sig.
   
  • Laddar…
 15. A
  Medlem · 594 inlägg

  arasmus

  Medlem
  Nån som har koll på hur det funkar med försäkringar kring sånt här? Mitt försäkringsbolag hävdar att det finns en ”30 dagarsregel” som säger att säljarnas hemförsäkring ska ta hand om fel som hittas inom 30 dagar efter överlåtelse. Säljarna i sin tur har talat med mäklaren som säger att det ska täckas av deras dolda-fel-försäkring. Vi vill bara att någon kommer och kollar på det så snabbt som möjligt och säger om det är någon fara. Nu känner vi oss väldigt låsta för vi får inte försöka sanera det innan Anticimex, som deras dolda-fel-försäkring är genom, har kollat på det.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.