Byggahus.se

Vad göra med 70-talsradhus?

 1. L
  Medlem · 1 160 inlägg
  Glöm inte att det fanns "ett annat 70-tal" också. Även om det brunmålade, orange och furugula 70-talet var vanligast i det svenska folkhemmet, så fanns det ett ljust och fräsch 70-tal parallellt med detta. Mycket vitt, klargrönt, andra klara färger, bredrandiga textilier (vitt och rött, vitt och grönt), svart-vita bredrandiga mattor, svart-vita och valfri-färg/vita tyger med grafiskt rena stora mönster. Om man kollar t ex gamla IKEA-kataloger från70-talet så finns det visst mycket murr, men plötsligt så dyker det där andra upp också som en helt annan stil.
   
 2. Fulkemisten
  Husägare · 1 730 inlägg
  Ja eller hur @Lärospånet. Kolla också utanför folkhemmet. Det finns en del snyggt om man inspekterar annan dokumentation från den tiden än IKEA-katalogen, gamla släktingars (eller egna) fotoalbum eller filmen "Tillsammans". Vad gäller byggnadsvård så tror jag att 70-talet kanske blir nästa heta grej när millenium-generationen börjar köpa hus. Lite som sekelskiftesvillor och funkiskök.
  Jag tycker själv inte att man behöver gå all-in men man ska ha klart för sig att det är lätt att det, som TS påpekar, blir en sminkad gris av huset om man inte är varsam och framförallt eftertänksam i sina val. Ett hus är en helhet.
  Som andra säger - sitt i båten. Då finns det också god chans att det blir väl genomtänkta val. Till sist vill jag tro att köket kan bli hur läckert som helst om man tänjer lite och tänker sent 60-tal. Luckor i överfalsad valnöt eller ek på vita stommar, kanske avocadogrönt kakel och en rostfri diskbänk, varför inte ett runt pelarbord med myranstolar till det.
   
  Redigerat 17 apr 2019 08:23
 3. L
  Medlem · 1 160 inlägg
  @Fulkemisten och jag är rörande eniga. Filmen Tillsammans spär på en myt om "hur det var". Men det friskt fräscha, avskalat välformgivna 70-talet är väl inte lika kul att kontrastera mot vår egen "upplysta" tid, det känns bäst i magen att skratta gott åt hur "tokigt" det var.

  Som ett enda exempel, se hur stilrena och klatschigt färgstarka blandarna Vola från 70-talet är:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  blandare-vola-lag-olika-utforanden.jpg
   
 4. J
  Husägare · Skåne · 364 inlägg

  JeLö

  Husägare
  Tyvärr kommer jag också vara lite tråkig, och rekommendera er att avvakta.
  Att spackla, måla, tapetsera, sätta lister m.m. är inget omöjligt eller särskilt svårt för oss amatörer att få bra. Men det kommer ta mycket längre tid än man räknar med. Och första gången man ska göra ett moment tycker jag det är mer regel än undantag att man får göra om det för att man ska bli nöjd med resultatet.

  Gav mig på att måla om uterummet ett par veckor innan vi väntade vårt första barn. Han riva ner listerna, sen kom vår dotter 2v tidigare än beräknat. Uterummet hade inga lister på hela sommaren :rofl:

  Men hoppas ni ändå får bra tips och inspiration från denna tråden, för det går utmärkt att renovera trots man är småbarnsförälder. Bara att det tar ytterligare längre tid än man räknar med. ;)
   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem · Stockholms län · 19 840 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Visst är det färgstarka typiskt för tidigt 70-talet men det var ju absolut inte vanligt med färgstarka blandare utan jag kan inte påminna mig att jag någonsin såg något annat än kromade blandare hemma hos någon förrän under det här milleniet. Utan färgen hemma hos folk kom från tapeter och textilier av olika slag, Marimekko var en stor inspiration för väldigt många och framför allt deras f'ärgstarka blommönster var ju väldigt modernt och liknande fanns i oräkneliga mängder.
  [​IMG]

  Ja, framför allt i början av 70-talet var det ju i huvudsak mycket färg som gällde. Men det svart-vita behövdes ju som en bakgrund mot allt det färggranna. Vita möbler i spånplattor var ju också vanligt om man ville ha något billigt från Ikea, men sen la man ju dukar och kuddar med mycket färg på/i dem.

  Heltäckningsmatta var också högsta mode.
   
 6. L
  Medlem · 1 160 inlägg
  Visst, det avskalade 70-talet var som sagt inte det vanligaste men bör likväl inte förglömmas. Jag minns speciellt ett hem med sådana kranar, dörrhandtag i liknande stil (och färg), gräsgrönt gummigolv etc, släta knallröda dörrar - mycket friskt och häftigt. Från 70-talets folkhemsmurr har vi idag gått in i ett postfolkhemsgrått där vi är livrädda för färg förutom lite koppar och mässing här och där. Om nu någon skulle fråga mig. Fast nu blir väl folk sura på mig ;)

  Tex Elefantii-tyget från Finlayson från 1969 är väldigt trevligt och passar finfint även idag.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  elefantii.jpg
   
 7. Fulkemisten
  Husägare · 1 730 inlägg
  • Laddar…
 8. Anna_H
  Husägare · Värmland · 10 734 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Är det inte nya innertak? Så att det är 2,40 egentligen?

  Vad gäller stil så är ju fördelen med ett 70-talshus att man faktiskt kan göra lite som man vill utan att någon byggnadsvårdare beklagar sig över stilbrott. Särskilt om det som i ert fall innehåller både 80-tal och 90-tal.

  Steg 1 tycker jag är att måla karmar och dörr vita i hallen, det kommer att ge ett stort lyft.
   
 9. B
  Medlem · Stockholms län · 19 840 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det var förstås så att inte alla äldre formgivare och äldre köpare bytte stil till det som var nytt på den tiden heller utan det fanns ju fortfarande många som var intresserade av lite äldre stilar, och det är nog dit man får räkna Karin oavsett vad man tycker om den.
   
  Redigerat 17 apr 2019 11:54
 10. GreenYoda
  Renoveringsnovis · Skåneland · 69 inlägg

  GreenYoda

  Renoveringsnovis
  Vi är på exakt samma plan hus- & kunskapsmässigt.

  Jag lurkade omkring online och sträckkollade igenom alla möjliga renoveringsprogram i flera år och förra sommaren (2018) flyttade från lägenhet in i vårt radhus byggt -78.
  Vi har bott in oss och först nu börjat renovera på allvar, ett rum i taget.
  Och jag måste stämma in i resten av kören - rör ingenting förrän du bott där ett tag.
  Detta säger jag trots att vårt hus är fullt av pizzavalv, strukturtapeter, fulspacklade hål och hiskeliga tapeter med väggord. Det går att leva med.

  Jag tänker inte ge dig några tips utan istället en kortversion av vad vi har lärt oss så långt (som gjort oss tacksamma över varför vi valt att vänta med stora beslut):

  1) Det spelar roll vilket rum du sover i när det är 35+ grader ute. Hade vi valt det sovrum som de förra ägarna hade (vårt nuvarande gästrum) så hade vi grillats förra sommaren. Det vill du upptäcka INNAN du bestämt dig för att bygga våningssäng åt ungarna där. Vårt sovrum däremot var det svalaste i hela huset, sjukt tacksamt.

  2) Vi bytte plats på vardagsrum och matrum efter 6månader. Blev mycket bättre.

  3) Vi håller på och funderar på en helt annan lösning för köket än vad vi trodde från början.

  4) Uteplatsen!! Så viktig under sommaren och så glada att vi inredde den först och köpte det vi behövde så vi kunde hänga där istället för att sätta upp gardiner inomhus lr liknande.

  5) Gardinerna förresten - de har fortfarande inte kommit upp. Vi har inte haft tid (inte prioriterat det) - och vi har ännu inga barn. Men nu har vi dessutom ändrat inredning/funktion så mycket så vi är glada att vi inte gjort fler hål som behövt flyttas. De får komma upp efterhand rummen blir klara.

  5) Ett golv (kök & hall) vi tyckte var snyggt/ bra/ praktiskt på visningen har visat sig vara totalt värdelöst och kommer få rivas ut vid tillfälle. Det påstår sig vara lättstädat laminat men det är något slags lättrepat lök-magnetiskt billighetskrafs som aldrig någonsin blir rent. Det är gissningsvis den sortens golv som är lagt i hela Dantes inferno.

  6) Vi har upptäckt MASSOR av småfel/småfix som behövts göras. Lösa trösklar, felkapade lister, fulmålade lister, diskmaskinen gick sönder första veckan, inga vattenlås var rensade (KUL att behöva rensa andras vattenlås!), lösa handtag, lamporna i badrumsarmaturen visade sig vara superspeciella och ett helsike att få tag i när de gick sönder, spotlights som inte var LED och behövde bytas, felvänt handtag, stegen till vinden gick sönder, routern behövde bytas, ett handfat fick vi ta bort underdelen till för det var ivägen, en kran läckte och behövde fixas, rörklämmor hade rostat sönder och behövde fixas.......med mera.
  Allt sånt har tagit tid i anspråk, speciellt om man gör det första gången.

  7) Vi har lagt mest tid på att vara i och fixa med trädgården. Den älskar vi och medan huset håller sig bra oavsett om vi renoverar nu eller nästa år så händer saker i trädgården som ger massor av merarbete om det försummas. Så vi är ute varje helg och fixar där och det känns som helt rätt prio.

  8) Även om du har läst något i teorin och kan det så kommer du stå där och vilja dubbelkolla (om du är noggrann, som vi). Det första rummet vi gett oss på har tagit 5ggr längre tid än vi trodde, men vi räknar med att alla de efterföljande kommer ta ungefär förväntad tid. Men det går inte så fort som vana eller våghalsiga beskriver här i forumet, inte när man är heelt grön på praktiken och på sin höjd målat om en möbel eller kapat en list förut. OM du är HELT grön så ska du ha ett mål, men ingen deadline. Det ger utrymme för att lära sig göra rätt så att man kan det till nästa gång, både görandet och tidsuppskattandet.

  När vi har kommit en bit på vägen tänkte jag lägga upp ett inlägg med bilder om vad/hur vi gjort och det vi lärt oss. T ex har vi faktiskt gett oss på att göra släta tak av just ett sånt tak med skåror som du också har - så vi får väl se om vi lyckas.  Allt gott önskas inför inflytt & barn!
   
  Redigerat 17 apr 2019 12:42
 11. K
  Medlem · Malmö · 1 586 inlägg

  kindvall

  Medlem
  Jag tycker inte det ser så jätte-70-talsaktigt, men det är väl mäklarbilder där fotografen använt ett filter :)
  Spontant är det nog bara några småsaker, t ex fondväggen i köket kunde få ny tapet eller färg. Handtagen till luckor och lådor hade jag nog också bytt. Det man inte ser på såna här bilder är skicket på köksluckorna. Är det gamla luckor av bra kvalitet kan man lämna in dem till måleri och få sprutlackerade.
   
 12. Fulkemisten
  Husägare · 1 730 inlägg
  Jag tror att det kan vara ett spår värt att undersöka. 2,30 låter lågt i originalutförande.

  Jag tycker att man får göra som man vill. Det gör jag själv och är på intet vis purist. Men... ett visst mått av eftertänksamhet á la byggnadsvård kan vara värt att ha även i ett sjuttiotalshus som i alla andra hus. De byggdes i en annan tid de med. Tänker på t ex moderna broiler-soffor som faktiskt ofta inte får plats då huset den står i som är byggt för nättare möbler.
   
 13. F
  Medlem · 12 inlägg

  Fågelboo

  Medlem
  Hej! Har erfarenhet både av att renovera 70-tal och köpa hus med bebis.
  - Ang 70-tal är mina bästa tips; lägg ett enhetligt golv i alla rum, typ ekparkett. Bredspackla alt renoveringsgips på alla ytskick, måla matt vitt. Köp takskenor till gardinerna. Håll det stramt och modernt! Det är bra bas att utgå ifrån
  - Ang bebis: gör ytskikt och golv innan ni flyttar in. Skitsamma om något av det är "waste" senare för ni tänker om. Vitt och fräscht är liksom aldrig fel, och det är galet skönt med en liten,

  Lägger några före och efter.
   
  Redigerat 17 apr 2019 22:14
  • Laddar…
 14. Fruktsallad
  Medlem · Västra Götaland · 213 inlägg

  Fruktsallad

  Medlem
  Jag bodde i ett sånt radhus innan och det enda jag inte klarade av att leva med rent utseendemässigt var alla bruna fönster. Jag målade om alla invändigt under 1,5 vecka medan min man tapetserade över de värsta tapeterna som heller inte gick att leva med. Du vet terracotta, kornblått, diarregult från 90-talet. Dessa rum blev vita och sen flyttade vi in. Med tiden så tog vi en sak i taget med betoning på det som kändes mest akut. Det visade sig att köket som är rätt likt ert kök blev kvar i 10 år (!!) för allt funkade som det skulle, men att vi behövde nytt badrum för det gamla var uttjänt. Det blev även ett uterum på baksidan där trädgården var.. där det ändå aldrig var sol. Då kunde vi ändå vara nära naturen men slapp mygg, kylan och fukten. Sola gjorde vi på framsidan och byggde där en trall att sitta på. Helt otippat. Så det brukar ge sig.

  Ni kommer känna vad som går att leva med och vad som måste tas omgående för att man inte ska få eksem eller nervösa mardrömmar om nätterna. :) Skriv upp saker ni hittar som ni vill åtgärda och ha listan på väggen. Grejer faller bort. Nya tillkommer och sånt ni tyckte var viktigt är helt oviktigt om ett tag, eller tvärtom.

  I vårt nya hus så klarade jag av att leva med en fladdrig trasig halltapet med fula fläckar, världens minsta diskbänk och fel håll på skåp och lådor nästan överallt bara för jag vet att jag kan ta det "sen". Men jag pallade inte av att gå och lägga mig i ett sovrum med galen tegelstenstapet runt om (!!!) och inte heller sätta mig och äta i en matsal som hade furu-orange bröstpanel på halva väggarna. Där gick den akuta gränsen. Den var tvungen att tas bort INNAN vi ens ställde ner köksbordet för jag var livrädd att jag skulle behöva uppleva en bostad till där jag tillslut sa "Nämen, jag målar den vit då.." och så blir jag inte av med den då för jag förtränger den. :)
   
  • Laddar…
 15. Fulkemisten
  Husägare · 1 730 inlägg
  Haha! Ja dessa färger är en riktig styggelse i jämförelse med sjuttiotalsmurr (och de kommer säkert bli hippa igen :thinking:). Hade själv hela huset i smutslaxrosa i knappa 45 min efter kontraktskrivning. "Två stora hinkar vitt tack." liksom... :crysmile:
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.