Byggahus.se

Vad göra, fönster och massa vvs kopplingar :/

 1. B
  Medlem · Väster götaland · 291 inlägg

  Bockstensmannen

  Medlem
  Tog bort badkaret för renovering av badrum och hade tänkt plastmatta och sedan duschhörna där rören är.
  Visade sig massa kopplingar för vattnet var bakom, vad gör man åt sånt? bygger man in i väggenb och sätter tätskiktet utanpå? ser ju inte så snyggt ut, verkar bli jobbigt med matta också.

  En annan detalj är fönstrets placering. Tänkte ev byta ut mot ett pvc fönster ej öppningsbart då det är FTX ventilation ändå. finns nån slags snyggt plastark man kan sedan sätta utanpå kaklet som skyddar fönstret/karmen mot vattenstänk? sätta en stor glasskiva? -tips!

  Tänkte ev köra med Fibo tresbo skivor sedan samt plastmatta i golvet.
   
  Redigerat 23 okt 2017 12:05
 2. T
  Medlem · Blekinge · 7 621 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Är väggarna murade eller trä/skiva?
  Om golvbrunnen är äldre än 1992 måste den bytas enligt regelverket. Då blir det ju en större operation.
  Det ser ut som vattenfördelningen leder till dusch, handfat, toa, kanske även köket?
  Klart kan man bygga in rören med en låda, kanske med hylla ovanpå över hela väggen.
  Är du säker på att du vill ha Fibo tresbo i duschhörnan?
  Vad gäller fönster: Jag avråder från PVC-fönster. de har så breda ramar/karmar att ljusinsläppet minskar ordentligt. Testa på ett PVC-fönster av passande storlek och mät hur stor glasytan är i jämförelse med vad du har nu. Satsa hellre på ett smäckert träfönster med stänkskydd.
   
  • Laddar…
 3. B
  Medlem · Väster götaland · 291 inlägg

  Bockstensmannen

  Medlem
  Det är ett myresjöhus uppepå en våning stenhus i nedervåningen så förmodligen är det träreglat här. Jo huset är från 1970 så det är kanske även gjutjärnsrör...

  Fönsterytan spelar mindre roll, det är stort fönster (slängde ut badkaret ut där) :D Bara det är bra isolerat 3glas och helst dött plastmaterial i karmar osv ifall att så att säga.

  Fibo tresbo skall ju vara godkänt att duscha på i våta zonen till och med, och snyggt och bra så varför inte..
   
 4. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 16 020 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  De där rören är bekymmersamma. Vi har liknande på vår ill-toa.

  Kikar du i säkert vatten så ser du att rörkopplingar inte får förläggas dolt och dels så får det inte komma upp rör ur golvet. Det är möjligt att du kan undkomma det kravet om du inte rör dem alls, men det är nog ändå inte en särskilt bra idé... Om du ändå väljer att bygga in dem så ska du ha ett skvallerrör så du ser om det börjar läcka därinne.

  Fönstret är ju en smaksak, PVC tål vatten. Väljer du ändå träfönster så skippa trälisten runt fönstret och sätt kakel/mosaik i fönstersmygen.

  Sammantaget hade jag nog själv funderat på en duschkabin istället.

  Föräldrarna har fibro-trespo i sitt badrum och det verkar funka bra. Dock blir slutkostnaden inte särskilt mycket billigare och om väggarna inte är absolut raka är det rätt mycket pyssel att sätta upp dem.
   
  • Laddar…
 5. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 653 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  Ett pvc fönster som inte är öppningsbart är inte bredare än ett träfönster.
  Sätt ett duschdraperi som även går förbi fönstret så blir det tillräckligt skyddat.
   
 6. M
  Medlem · Västra Götaland · 2 971 inlägg

  Marcussjogren

  Medlem
  Om man kapar alla rör så att dem endast sticker rakt ut från vägg resp golv, så kan man åtminstone få till ett korrekt montage av mattan. Den ska väl värmas och träs över rören.

  Detta borde även möjliggöra att man kan sätta ett fördelar-/inspektionsskåp över, gjuta upp en klack, bygga in det hela och göra ett lokalt avsteg från säker vatten.

  Detta gör att försäkringen täcker alla vattenskador utan dem som har uppkommit pga felkonstruktionen. Men då har man ändå gjort allt man kan för att det ska bli så bra som möjligt.

  Rören ur väggen behöver inte byggas in utan endast kapas för att kunna utföra ett korrekt montage av mattan.

  Det är i alla fall min lekmannamässiga syn på det hela.
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · Västra Götaland · 2 971 inlägg

  Marcussjogren

  Medlem
  Fast såg nu att rören under duschen kanske blir svåra att kapa, där får du nog kolla med en mattläggare vad hen tror att man kan göra.
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Väster götaland · 291 inlägg

  Bockstensmannen

  Medlem
  Har funderat på duschkabin också, men en liten 90x90 kabin så går in en bra bit i fönsterytan isåfall och skulle se mindre bra ut om den täcker en tredjedel av rutan. Men kanske man kan sätta nån slags halvtransparent plast eller nån duschdraperi för så det blir lite difust och inte syns så mycket.
  Ang. Fibo Tresbo känns det som en rätt enkelt alternativ för en hemmapulare att få det snyggt och tätt och man slipper meka med våtrumsfolie, fästa kakel på det osv. osv. Om man gör det själv är det säkert billigare att köra kakel och vanliga våtrumsskivor folie etc. Men den lilla prisskillnaden har man igen på lättheten att göra jobbet tycker jag.
  Sen tycker jag det verkar som i en träkonstruktion (med lite rörelser i) börjar det där med folie etc alltid läcka ändå tids nog oavsett tätskikts sort, förrutom plastmatta då som är lite mer foolproof om det är lagt riktigt. Däav det valet med plastmatta, plus det blir lite varmare att gå på också om man inte sätter in golvvärme då.
   
 9. J
  Medlem · 1 678 inlägg
  Varför göra ngt halvbra?
  I ditt fall skulle jag nog gör det ordentligt från början, riv bort allt, bila ut golvet och dra om alla rör och avlopp. Nu ser det ut som det gör och då får man tycker jag gör rätt o riktigt.
  Tycker ngt annat bara blir ngn form av halvdana lösningar!
  Dyrare ja, men såå mycket bättre!
   
 10. B
  Medlem · Väster götaland · 291 inlägg

  Bockstensmannen

  Medlem
  Ok, hur skall rören dras för att vara "rätt" isåfall?
  "limpan i koppar" t.ex. i väggen är väl inte tillåtet då det är kopplingar/skarvar?
  eller menar du man skall man sätta "limpan" vid VV beredare/vattenmatning på nedervåningen och dra varje rör separat sedan till dusch handfat och toalett.?
   
 11. J
  Medlem · 1 678 inlägg
  Det man ska undvika är ju att rörgenomföringar kommer upp i golvet, och idag kommer dom ju upp på sämsta tänkbara stället = våtaste delen i badrummet. Det ultimata är om man kan få ut dom i vägg, så långt ifrån våtdelen som möjligt.
  Svårt att säga exakt hur det skulle göras i ditt badrum utan mer info, men det brukar oftast gå smidigare än man tror.
  Att dra helt nya rör går oftast fortare och smidigare än att göra några halvmessyrer med det befintliga, som i ditt fall skulle vara stört omöjligt att få till godkänt.
  Du måste ju i alla fall ta upp golvet för att byta brunn, då kan man ofta dra dom nya rören i golvet, till den nya platsen.
  Skulle rekommendera att ta dit en vvs-firma som kan komma med förslag
   
 12. B
  Medlem · Väster götaland · 291 inlägg

  Bockstensmannen

  Medlem
  Man kanske kan flytta hela den där fördelningen till mitten i rummet och sätta under handfatet/i underskåpet. då får man undan det hela och inte på ett vått ställe dessutom. Men det verkar som ett kraftigt rör går upp från undervåningen, sedan till den där "limpan i koppar" som fördelar till mindre pex rör som sedan är dragna i golvet.

  Pexarna borde vara en till toan två till duch två till Bidé och två till handfatet, sedan de andra grova in i väggen borde gå till köket isåfall.
   
  Redigerat 23 okt 2017 15:13
 13. T
  Medlem · Blekinge · 7 621 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  det kan gå illa med ill-toan!
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem · Blekinge · 7 621 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Har du funderat på att sätta duschen/duschkabinen i högre hörnan framför fönstret? Du kan dra nya utanpå-ledningar från fördelaren till det nya stället utan problem.
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem · 1 678 inlägg
  Ha som grundtanke att inga rör ska komma upp ur golv, utom avlopp då förstås.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.