Vad gör vi med våra skördar från trädgård och skog.

5k läst  53 svar

  1. P
    Medlem Nivå 14
    Min tanke är att de som vill, kan lägga upp recept och vad ni gjort med era produkter.
    Börjar med ett recept för västeråsgurkor, vi använder druvgurkor istället.

    Mvh P-A
     
    Theresa I och Utasja gillar
  2. P
    Medlem Nivå 14
    WP_20170618_09_33_45_Pro_LI.jpg WP_20170616_13_46_38_Pro_LI.jpg

    Nils-Emils ättiksgurka.

    10 inläggningsgurkor
    2 liter vatten
    1 dl salt

    Skiva gurkorna, häll på vatten/salt låt stå över natten.

    Sila bort lagen.

    Varva gurkorna med dillkronor och 1 tsk senapsfrö.

    Koka 3 dl ättika (12%), 600 g strösocker, 4 dl vatten i 10 minuter.

    Häll över gurkorna, låt svalna, på med lock.

    Förvaras svalt och mörkt......
     
  3. P
    Medlem Nivå 14
    WP_20170618_13_04_12_Pro_LI.jpg WP_20170618_13_04_05_Pro_LI.jpg WP_20170618_13_03_15_Pro_LI.jpg WP_20170618_13_02_22_Pro_LI.jpg

    Löksalt!

    Samtliga sorters lök:
    Kinesisk gräslök, vitlök, gräslök, purjo, blåsten till vanliga lökar.....

    6 delar lök
    1 del flingsalt

    mixa allt, kleta ut på plåtar, bakplåtspapper på, låt torka ett dygn minst 12 timmar, helt torrt, mixa igen.

    Löksaltet fungerar utmärkt som enda smaksättare på pizzasallad, i potatissoppa, på de flesta sallader (har inte smakat alla sallader), i gratänger eller med smör på en smörgås, det är gott till det mesta.
     
  4. P
    Medlem Nivå 14
    WP_20170618_17_11_33_Pro_LI.jpg

    QUOTE="Pagno, post: 2742425, member: 78883"] Visa bild 225073 Visa bild 225072

    Nils-Emils ättiksgurka.

    10 inläggningsgurkor
    2 liter vatten
    1 dl salt

    Skiva gurkorna, häll på vatten/salt låt stå över natten.

    Sila bort lagen.

    Varva gurkorna med dillkronor och 1 tsk senapsfrö.

    Koka 3 dl ättika (12%), 600 g strösocker, 4 dl vatten i 10 minuter.

    Häll över gurkorna, låt svalna, på med lock.

    Förvaras svalt och mörkt......[/QUOTE]


    2 burkar blev det.
     
    fusion gillar
  5. bonnier
    Renoverare Nivå 10
    Vi har inte så mycket att skörda ännu, mer än diverse sallad och rabarber. Fast gräslök har vi ju gott om och bra idé med att göra löksalt, det ska jag prova (y)
     
    Pagno gillar
  6. P
    Medlem Nivå 14
    Jag glömde skriva att vi kör 50-60 grader i ugnen, det blir annars lätt rostat istället för torkad lök.
     
  7. A
    Medlem · Nivå 15
    Murklorna ligger nedfrysta i plastpåsar efter att ha förvällts två gånger. Sedan får var och en bedöma om man vill äta dem eller inte pga ev. gifthalt som kan återstå, vi äter ju inga mängder utan endast några få gånger där de blir till sås.
     
    Pagno gillar
  8. Keexet
    Medlem Nivå 6
    Löksalt var ju en häftig grej, det måste jag pröva!

    Annars håller jag med om att det ännu är ganska få saker att skörda i trädgården. Brukar göra gurkinläggningar de år jag får mycket gurkor, hemgjorda smörgåsgurkor är oslagbara!

    Något som däremot görs varje år och som är mycket populärt är äppelmust. Har fram tills nu kört råsaftcentrifug, men det är ett jäkla jobb, så jag överväger starkt en fruktpress av mer traditionell typ. Musten tappas på plastflaskor och fryses in för lång hållbarhet. Genom att INTE pastörisera musten bibehåller den alla vitaminer och att dricka ett glas must är som att hälla i sig en hel skål med äpplen.

    Även rabarber och svarta vinbär har vi mycket av, så det blir en del sylt och pajer. Frysen är full med bär!

    Annars blir det alltid en hel del tomater, både på balkongen i stan (bilden) plus ungefär lika mycket till i växthuset på landet. Fast dessa äts alltid färska, morsan har testat att göra chutney på de gröna tomaterna, men det är inget som kommer till användning.

    Här är en bild på ett urval av förra årets tomatskörd, sorterna Tigerella, Moneymaker, Ildi, Stupice, Tiny Tim, Cheerio, Alaskan fancy och Naranja. (i bild ses även de små gurkorna "djungelgurka", men jag tycker og att vanlig gurka är mer odlingsvärd, dessa små gröna frukter är väldigt svåra att se i bladverket)
    [​IMG]
     
    Pagno gillar
  9. bonnier
    Renoverare Nivå 10
    Ja egen äppelmust är grejer det :ok: själv har jag hittills använt enkla metoden med en hink vatten men också funderat på en fruktpress istället, får se hur jag gör i år.
     
    Pagno gillar
  10. S
    Medlem Nivå 4
    Förra året ledsnade jag på att köra skottkärror med äpplen ut i skogen och byggde mig en mustpress. Det tog ca en kväll (efter att barnen somnat) att skruva ihop ställningen till pressen, sen behövdes ett par försök innan jag fick ihop en pressbehållare. Testade lite olika hålband innan jag hittade ett bra plastat band som höll. Köpte en domkraft på biltema, resten är byggt från spillvirke. Äpplena mals i köttkvarn, får en skvätt askorbinsyra för att inte mörkna och pressas sen. Jag pastöriserar min must, gör det verkligen så mycket på vitaminerna?
    Det som tar mest tid är att mala äpplena, så skulle vilja ha något för att mala snabbare. Får se om jag hittar något i år.
    Tidigare år har jag haft obegränsad tillgång på must då svärfar var äpplebonde, men nu har de bara 200 träd kvar mot tidigare 25000. Så nu finns behovet av egen must. (obs att behållaren på bilden är bytt, banden höll inte) 20160917_134724.jpg
     
  11. P
    Medlem Nivå 14
    WP_20170630_17_23_13_Pro_LI.jpg

    2 kg rensade jordgubbar
    0,7 kg socker
    mynta
    vanilj

    koka, häll upp på rena burkar, supergott till glass, pannkakor, plättar, våfflor och på nybakat bröd.... Gott till mögelost också.
     
    Snål-Jocke, Kretikos och Fadai gillar
  12. M
    Medlem Nivå 10
    Kul tråd!

    Kan rekommendera att kontinuerligt skörda örter och frysa in. Dels får man betydligt större skörd och dels har man färska örter året runt.

    Basilika t ex kan man lägga i iskuber, fylla med olivolja och ställa i frysen. När dem fryst så kan man pilla ut dem och lägga i påsar för att kunna göra en ny sats.
     
    Pagno gillar
  13. M
    Medlem Nivå 10
    Rabarber - skala, tärna och frys in, inte konstigare än så :)
     
    Pagno gillar
  14. P
    Medlem Nivå 14
    WP_20170701_11_02_25_Pro.jpg
     
    Marcussjogren gillar
  15. Kretikos
    Medlem Nivå 7
    10 liter sockerlag spetsat ned nyplockad fläder och citron. Detta ska hällas i barnen under kommande år. Läsk blir det inte tal om. Farligt för tänderna säger dom
    20170701_114952.jpg
     

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: