Byggahus.se

Vad går sönder vid åska?

24k läst  84 svar

 1. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Har du bilder?
   
  • Laddar…
 2. mexitegel
  Allvetare · Nivå 22
  Nu när tråden vaknat igen kan jag bidra med hur det ser ut när åskan kommer in via telefonledningen. I anläggningen satt det åskskydd av stationstyp som i normalfallet borde tagit det värsta men av någon anledning så var ”säkringarna” i skydden urplockade. Antagligen efter tidigare åsknedslag.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B9D211AE-4BF1-493C-A95B-1841F2A5A968.jpeg
   
 3. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Med tanke på en annan åsktråd kan vi titta på vad som går sönder när det är någorlunda väl säkrat, odramatiskt och 1/3 borta på L1 indikerar rött
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ÅS1.jpg
  . En rejäl smäll låg bakom och andra anläggningar på samma radial fick diverse typiska skador tex sotiga uttag, någon propphuv sprucken/glas borta osv. Troliga stället för träff var i stålreglarna för stolptrafostationen som har utgående både i form av jordkabel och ALUS.
   
 4. 5
  Husspekulant · Nivå 8
  Aldrig sysslat med överspänningsskydd/åskskydd. Googlade lite på skydden du visar och kom in på en annan tråd där du rekommenderar dem. Å de verkar ju funka bra
  https://www.byggahus.se/forum/threads/ask-oeverspaenningsskydd.124716/
   
 5. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Ja det är bra skydd trots varumärket, på samma sätt som tex de i andra tråden kring åskskydd nämnda Elrond, OBO, Phoenix osv. Men som sagt inget blir bättre än vad den som väljer plats och monterar åstadkommer. Det är mest där det fallerar som man ganska ofta ser om man är i kontakt med många skilda typer anläggningar.

  Vi kan se på ett annat skydd som gjort sin tjänst utmärkt men typen har ingen redundans så utan byte kan det bli som det mexitegel visade. Även här L1 som drabbats.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ÅS2.jpg
   
 6. H
  Medlem Nivå 6

  Är det runt Borås?
   
 7. 5
  Husspekulant · Nivå 8
  Skyddet på bilden verkar ju vara rätt monterat/placerat. Smidigt med redundans men tillverkarnana har väl olika åsikter om hur skyddet har gjort sitt eller ej efter en smäll.
   
 8. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Ja när de indikerar ska de bytas även om de på ena bilden har kapacitet kvar. Som kuriosa nu när det ändå nämnts kring montagesätt mm kan vi se på ett mindre lyckat utförande. Det ger trots allt skydd men med samma jobb skulle det lika gärna kunna vara mer optimalt. Ett typexempel där man dels lagt in/ut kablage parallellt och dels kopplat skydden med ganska långa stubledningar. Bra är däremot jordsystemet på platsen som ansluter med grova RK neråt i vänster hörn.

  Det som ligger via lådan är matningar till diverse mindre maskinavsnitt och här går man från fördelning skena och via lådan ut i rör åt olika håll i betonggolv. EKKJ kommer uppifrån ihop på stege in i fläns och ut i samma sen går kablarna vidare ner till golv och ut i rör. Hade alltså varit enkelt att gå med utgående nedåt via botten i lådan och bara anslutet kablarna in/ut på skydden ev via intern trådning och plintar båda sidor i stället för allt ensidigt. Samma typ utförande finns i ganska många exemplar här alla föreskrivna så, alltså montör, entreprenör oskyldiga.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ÅS3.jpg
   
 9. 5
  Husspekulant · Nivå 8
  Du menar att skydden är placerade alldeles för långt in på matningen i det här fallet, å onödigt många övergångar/kopplingspunkter?
   
 10. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Där de sitter i snittet innan kablarna sprider sig i golvet är bra. Det som kan vara betydligt bättre är att kablarna in och ut enkelt kan gå genom lådan inte ihop i samma fläns och inte kopplade på samma plint och med långa RK stub mot skydden. Med enkelplintar uppe/nere för kablarna och RK uppifrån ner till skydd och vidare ner till plint hade man naturligt fått den barriär man är ute efter.

  Nu är vi väl långt från ByggaHus normala teman och kanske OT så vi får kanske sluta här.
   
 11. 5
  Husspekulant · Nivå 8
  Du menar för att minimera risken för överslag innan skydden?

  Ja det det börjar väl dra iväg som sagt, så det är väl bra att sätta punkt här
   
 12. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Men nog tror jag det finns husägare som bor åskutsatt och är intresserade även av tekniken...
   
 13. M
  Husägare · Nivå 12
  Enorma krafter som du säger.
  När jag praktiserade på Elverket ett par perioder åkte vi en gång på ett åskfel på landet.
  T o m isolatorerna från en luftledning låg i bitar under en stolpe efter en direktträff.
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem Nivå 11
  Har någon erfarenhet av Garo kombiskydd BSR 275? Fick ett sådant installerat nyligen. Grov, mellan och finskydd i samma kapsling. Bor sist på långluftledning på landet. Ingen telefonledning in på fastigheten.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5270532_1.jpeg
   
 15. S
  Medlem Nivå 7
  Vad jag fått lära mig så ska finskyddden sitta i direkt anslutning till de apparater den ska skydda. Talar ju lite emot konceptet med ett komboskydd som innehåller både grov/mellan och finskydd.