Byggahus.se

Vad gäller vid Säker Vatten certifiering när man själv installerar badrumsmöblerna?

 1. A
  Medlem · 12 inlägg

  Aron Polner

  Medlem
  Har en firma som har Säker Vatten certifiering som jag tänkt anlita för att renovera ett badrum i en bostadsrättsförening. Den ursprungliga offerten inkluderar jobb/renoveringar som jag inte längre prioriterar. Dels pga kostnaden men också pga att badrummet är på under 3kvm. Planen från början var att sänka tak och lägga golvvärme samt fräsa in utanpåliggande rör i väggen. Det jag istället är intresserad av nu är att anlita dem för att göra ytskikten, flytt av golvbrunn och att dra om elen. Resten, installation av toalett, handfat och dusch, allt med utanpåliggande rör tänkte jag göra själv tillsammans med en pensionerad rörmokare jag känner. Enligt säljaren betyder det att jag inte kan få något Säker Vatten intyg. Jag förstår att jag inte kan få certifiering på saker jag själv tänkt installera men sträcker sig inte en Säker Vatten certifiering till det de ska göra? Då tänker jag specifikt på tätskiktet och installation och placering av den nya golvbrunnen. Vad är det som gäller? Som jag förstår det så kan många företag ha diverse certifieringar utan att följa dem i vilket fall. Jag misstänker att säljaren lägger fokus på Säker Vatten som ett sätt att övertyga mig att att ge dem så mycket jobb som möjligt men jag har inte renoverat några badrum förut. Det här blir första gången.
   
 2. Bästa svaret

  BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 993 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Välkommen till forumet!

  Intyg om att golvbrunnen och tätskiktet är rätt installerade faller inte under Säker vatten utan då handlar det om ett våtrumsintyg från BKR eller GVK.

  Ställer din förening, dvs. styrelsen, några krav på hur renoveringen ska genomföras?
  En del föreningar kräver att firmor som är medlemmar i BKR/GVK/MVK och Säker vatten utför allt arbete som kan påverka föreningens ansvarsområde och/eller andra lägenheter.
   
 3. A
  Medlem · 12 inlägg

  Aron Polner

  Medlem
  Jag har läst stadgarna och kan inte minnas att det stod något annat än att det ska vara behöriga hantverkare som byter ut/omplacerar golvbrunnen. Pratade med ordföranden om det också och han sa att det fanns där för att uppmuntra medlemmar att anställa auktoriserade firmor. Jag ska dubbelkolla och återkomma. Vad gäller Säker Vatten installation så bryter min förening redan mot deras regler genom att koppla handdukstorken via det vanliga varmvattnet. Något jag tänkte undvika vid min renovering genom att installera en som är eldriven.
   
  • Laddar…
 4. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 133 inlägg
  Självklart kan du få ett våtrumsintyg på de delar firman har utfört. Problemet är nog snarare att dom inte vill göra jobbet om dom inte får sälja på dig rubbet.
   
 5. A
  Medlem · 12 inlägg

  Aron Polner

  Medlem
  Så, har läst igenom föreningens stadgar igen och det nämns ingenting om särskilda krav på badrumsrenovering. Läste också igenom informationsbladen jag fick från firman jag ska anlita och det visade sig att de är auktoriserade av BKR samt har Säker Vatten ovanpå det.

  Nästa fråga är väl hur försäkringsbolaget ställer sig till att man installerar det själv. Så länge det är fackmannamässigt gjort så ska det väl vara lugnt? Så får man dokumentera allt man gjort för sin egen skull ifall det skulle behövas vid något eventuellt fel?
   
 6. A
  Medlem · 12 inlägg

  Aron Polner

  Medlem
  Kan mycket väl vara så. Jag kan inte säga att samtalen med säljaren varit särskilt bekväma. Jag vill ju mer eller mindre att de bara ska göra ytskiktet. De tar ca 9000 kr för att installera toa, vask och dusch. De kan säkert göra det snabbare och bättre än jag men jag vill både lära mig hur man gör det och är säker på att jag kan göra ett OK jobb.
   
 7. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 993 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Det var ju tillåtet att göra så tidigare, dvs. innan man upptäckte att det ökade risken för legionellatillväxt. De nya reglerna innebär att man måste ändra det vid en renovering.
   
 8. A
  Medlem · 12 inlägg

  Aron Polner

  Medlem
  Ah, ok. Skickade faktiskt ett email till Säker Vatten med mer eller mindre samma fråga som jag ställde här och fick följande svar:

  Eftersom företaget jag ska anlita är auktoriserade av BKR så känner jag mig mer trygg med mitt beslut att skala tillbaka deras arbete till fördel av slutpriset. Förutsatt att de inte kan dra sig ur. För det är också något som förvirrar mig. Jag har godkänt deras offert. Vilket inkluderar golvvärme, taksänkning, infräsning av rör, och installation av badrumsmöbler. Nu vill jag att de gör mindre. Det hade såklart kunnat vara en separat fråga men jag lirkar på reglerna och frågar den här. Vad gäller när man godkänt en offert? Kan jag dra mig ur? Kan de göra det? Säljaren jag har kontakt med har hela tiden sagt att jag kan göra så mycket ändringar jag vill. Vilket har förvirrat mig.
   
 9. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 993 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Rent juridiskt ska ju avtal hållas och i avtalet bör det finns klausuler om vad som ska hända om ena parten vill ändra avtalet eller säga upp det. Om avtalet saknar det så blir det knepigare och det handlar då mer om samarbetsvilja. I ditt fall låter det ju som att företaget är öppna för förändringar, i alla all så länge som det är "lång" tid kvar tills jobbet ska börja.
   
  • Laddar…
 10. A
  Medlem · 12 inlägg

  Aron Polner

  Medlem
  Varför tänkte du att tiden tills de ska börja spelar roll? Jag vet att det är omständigt med muntliga avtal och jag skulle, så här i efterhand, ha väntat med att godkänna offerten men iom att säljaren sa att det gick bra att plocka bort saker så kände jag mig trygg med att godkänna. När det kommer till när arbetet ska utföras så är det så fort som möjligt. Allt har gått väldigt snabbt egentligen.
   
 11. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 993 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Det är väl som hos doktorn och tandläkaren, avbeställer man för sent så får man betala ändå. Inget företag vill stå med personal som inte har något att göra men ändå ska ha lön.

  Sen vad som gäller det företag som du har anlitat vet ju inte jag.
   
 12. A
  Medlem · 12 inlägg

  Aron Polner

  Medlem
  Såklart, vi får se vart det landar. Vet inte om jag skulle kalla det en avbeställning för jag vill ju att de ska göra majoriteten av jobbet.
   
 13. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 993 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Hur har det gått?
   
 14. A
  Medlem · 12 inlägg

  Aron Polner

  Medlem
  Fick en ny offert på ca 30k mindre när jag plockat bort spottar, infrästa rör i väggen och golvvärme. Har uppstartsmöte imorgon sen tar det en vecka eller två innan de sätter igång. De har ju GVK vilket känns tryggare och jag ska montera dit toa, vask och dusch med professionell hjälp för mindre pengar. Så jag är väldigt nöjd. Sen får vi väl se hur det faktiska jobbet blir utfört. Hur som, stort tack för hjälpen!
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.