Byggahus.se

Vad gäller för fritidshusområde?

 1. I
  Medlem · 157 inlägg

  Idalind

  Medlem
  Finns det vissa vedertagna "regler" om hur man får lov att bygga i ett s.k. fritidsområde?

  Vi har hittat ett fritidshus på en gudomlig tomt à 2600 kvm med befintligt hus på 70 kvm + biarea 20 kvm. Problemet är huset är på tok för litet och vi vill komma upp i minst 150 kvm, gärna 200 kvm.

  Bygglovsarkitekten menade att det är kört eftersom det klassas som fritidshusområde...

  Men: grannen har ett stort hus på säkerligen 200 kvm och nästgårds har de stakat ut 2 tomter à 1700 kvm med bygglov för 1½-planshus på vardera 164 kvm. Kan de då neka oss en utbyggnad på "vår" tomt? ???
   
 2. I
  Medlem · 157 inlägg

  Idalind

  Medlem

  Re: Vad gäller för fritidshusområde?

  Nu har jag fått klarhet i det hela...

  Anledningen till att de nyavstyckade tomterna fått bygglov på 164 kvm, är att de ligger precis utanför gränsen till detaljplanerat område. Granntomten har dock bygglov på endast 70 kvm.

  Övriga hus i området som är större, är byggda innan plan- och byggnadsnämnden genomförde ändringarna någongång på 50-60-talet.

  Det ligger inne ett förslag på 120 kvm boarea, men även det är alldeles för litet för oss. Tyvärr! För vi hade verkligen hittat Tomten med stort T :'(
   
 3. L
  Medlem · 703 inlägg

  Lill

  Medlem

  Re: Vad gäller för fritidshusområde?

  Har du kollat upp 1 1/2 plans?
   
 4. W
  Medlem · 57 inlägg

  windy22

  Medlem

  Re: Vad gäller för fritidshusområde?

  Det brukar väl aldrig vara boarean som begränsas i fritidsområdena, det brukar vara byggytan som nämns.
  1 1/2 plans hus kan gå bra om det inte finns begränsningar i höjd och/eller taklutning.
   
 5. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem

  Re: Vad gäller för fritidshusområde?

  Vi var intresserade av en tomt i Varberg, nära Getteröns fågelreservat. Där stod det i detaljplanen max 60 kvm byggyta och att "vind får ej inredas", även om man i teorin kunde bygga en vind inom höjd och taklutningsrestriktionerna.

  Kolla även upp så att området inte har enbart "sommarvatten", vilket är ytterligare ett sätt för kommuner att förhindra permanentbyggande i fritidshusområden.

  Berit
   
 6. I
  Medlem · 157 inlägg

  Idalind

  Medlem

  Re: Vad gäller för fritidshusområde?

  Säljarna av huset har bott där permanent i flera år så det är definitivt året-runt-standard på kåken.

  Jag talade med bygglovsarkitekten idag igen och han avrådde oss å det bestämdaste från att söka oss till detaljplanelagda fritidshusområde med hänvisning till att det "bara blir hinder och problem" när vi sedan ska ansöka om bygglov och försöka få det beviljat.

  Det är ju bara SÅÅÅÅ surt! Det råder stor bostadsbrist i hela kommunen och jag fattar inte hur det kan råda sådan vedervärdig motvilja till att låta folk bygga sina egna hus! >:(
   
 7. I
  Medlem · 157 inlägg

  Idalind

  Medlem

  Re: Vad gäller för fritidshusområde?

  Jureit: Vilken kommun bygger ni i? Funderar på att emigrera  ;D

  Jag har endast talat med bygglovsarkitekten i vår kommun och på honom låter det som att vi kan se oss om i stjärnorna, ungefär... Han är annars mycket tillmötesgående och hjälpsam och tar sig tid, men på denna punkt är han fast besluten om att vi aldrig kommer att beviljas bygglov för en 200 kvm villa.

  I andra fritidshusområden i kommunen så tillåter man byggnation på 1/10 av tomtytan, i vårt fall skulle det handla om 264,8 kvm hus.

  Tror ni att vi skulle kunna få igenom ett bygglov?! ??? Vi har letat efter rätt tomt i några år och detta är första gången som det bokstavligen suger i magen! Det känns rent ut sagt hemskt att behöva släppa den!

  Budgivningen startar nästa vecka och vi funderar på att vara med från början :-/

  Hur är det annars med hustillverkarna? Är de experter på att hitta kryphål vad gäller bygglov? Vågar vi? Usch, så många frågor och så många hinder - och så lite tid!!!
   
 8. I
  Medlem · 157 inlägg

  Idalind

  Medlem

  Re: Vad gäller för fritidshusområde?

  Ja, nu har vi gått till botten med ärendet och vi komer ej längre än till max 120 kvm + 40 kvm biyta. Tyvärr.

  Tomten var den bästa vi sett någonsin. Vi får leta vidare. Väntar på förhandsbesked även på ett par andra tomter, så vi håller tummarna att det går igenom...

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.