Byggahus.se

Vad för mått skall ja ha för att få plats med elen?

 1. R
  Medlem Nivå 1
  Ska skaffa en baldakin i taket i ett öppetvardagsrum mellan köksdelen å vardagsrummet och kommer gå starkström i den till en armatur, samt att kommer ha spottar i den. och behöver då ha ett visst mått i denna baldakin som urfräses för att få plats med vprör och undrar vad för höjd man skall ha då den kommer vara 120mm bred
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Det lär väl framförallt bero på vilka spottar du tänker sätta i den. Alla fabrikat anger en minsta höjd som inkluderar en nödvändig luftspalt för kylning. De som bara anger det mekaniska måttet utan uppgift om ev. behov av luft bör man skippa som oseriösa.
   
 3. R
  Medlem Nivå 1
  Det är så att snickaren vill ha ett mått på baldakinen och sedan anpassar elektrikern måttet på de, och elektrikern ville ha helst 45mm men snickaren tycker mindre mått, och att elektriker säger att han får anpassa sig sedan efter snickarens mått att de går lösa. så nu undrar ja hur mycket plats behövs för att få plats med vprör så det åtminstone får plats.
  spolarna ska vara av led.
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Ett VP rör är 16mm.

  Men det är fortfarande dina spottar (om de skall vara infällda) som styr hur mycket utrymme som behövs. Det finns LED spottar som är 3mm tjocka, och som duger jättebra att lysa upp en skokartong. Om det gäller allmänbelysning så kräver en normal LED aramtur 50 - 100 mm höjd. Men det finns varianter.

  Men detta med vilken LED armatur du skall ha, bör du bestämma långt innan du funderar över hur baldakinen skall se ut. Väljer du i fel ordning så kanske du iofs. hittar en armatur som passar mekaniskt men som kostar 3000 kr per st. istället för 300 - 500.
   
 5. F
  Medlem Nivå 8
  Du har två val.

  Bli låst till ditt mått snickaren tycker du ska bygga ner. Eller handla de spottar som du vill och sen låter säger Elektrikern till hur lite/mycket som det måste byggas ner.

  Tycker nog att du ska lyssna lite på Elektrikerns talan. Tex vinkelbara spottar behöver oftast större utrymme än icke riktningsbara.