Byggahus.se

Vad för golvlack för att ej gulna med tiden?

 1. C
  Medlem · 499 inlägg
  Skall slipa och lacka om ett furugolv. Nu är det alldeles gult i färgen, beror väl på oljebaserad lack? Jag vill ha kvar den ljusa "vita" färgen man får vid nyslipat golv. Vad för lack skall man använda? Finns det lack med pigment i sig så golvet håller sig "vitt" och ej gulnar med tiden?
   
 2. M
  Medlem · Jönköping · 714 inlägg

  Mellanbarn

  Medlem
  Om jag inte är helt fel ute så är det träet som gulnar av ljusets uv-strålar. Det skulle behövas en klar lack som blockerar uv-strålar.
  Om det var så enkelt som att lacka med rätt lack så skulle ju alla göra så och möbler inte gulna.

  Men fråga i färgaffären eller kemikalieaffären.
   
 3. C
  Medlem · 499 inlägg
  OK, kanske är oundvikligt med gulnande furugolv men man måste kunna fördröja
   
 4. ¤ akila ¤
  Medlem · Jönköping · 715 inlägg

  ¤ akila ¤

  Medlem
  Skulle det inte funka att luta golvet före du lackar det? Används ju flitigt under olja och såpa. Lutet dödar ju åldringsprocessen och träet mörknar inte.
   
 5. A
  Medlem · 77 inlägg

  anilov

  Medlem
  Vanlig hederlig såpaskurning funkar också, men det tar ju ett tag innan man arbetat upp ytan om man gör det på riktigt, dvs utan kalk och andra konstigheter.
   
 6. K
  Medlem · Gotland · 86 inlägg

  Kåben

  Medlem
  Är inget proffs, men av vad jag har läst tidigare, så ska golvet lutas för att inte gulna. Därefter borde det väl gå att olja, lacka eller såpbehandla golvet som vanligt. Skulle tro att fler har ställt samma fråga tidigare...
   
 7. A
  Medlem · 77 inlägg

  anilov

  Medlem
  Nej, man behöver inte luta ett golv först om man har tänkt att såpabehandla det. Det är bara om man inte sköljer bort såpan efter skurning som golvet gulnar, eller om man sköljer med varmt vatten kan det också bli missfärgat. Om man lutbehandlar golvet först så bryter man ner träfibrerna så att golvet blir skört, och det kommer att ta mycket längre tid innan du får upp en skurgolvsyta, vilket gör att det kan hinna bli fula märken i golvet innan dess.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.