Vad finns det som kan gå sönder i en lysrörsarnatur? Läs: Hur fungerar ett lysrör?

24k läst  16 svar

 1. M
  Medlem Nivå 10
  Jag har aldrig riktigt förstått hur ett lysrör fungerar. Nu har det blivit "akut" då belysningen under skåpet i köket börjat krångla.

  Har själv installerat för ett halvår sedan utan problem. En dag lyste det inte längre. Bytte lysrör. Det nya röret smällde liksom till och lyste en kort stund, sen inte mer. Ett tredje försök, det röret lyste väldigt kraftigt i bägge ändar en liten stund innan det gick sönder.

  Bilderna visar armaturen, förutom glimtändaren är det den där "lådan", vad exakt gör den? Nu låter det som en novis på el som frågar men så är faktiskt inte fallet. Däremot har jag som sagt aldrig greppat detta med just lysrör.

  Ni som inte gillar Malmbergs får väl vatten på era kvarnar för detta är just ett Malmbergs-exemplar... hehe. [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. F
  Medlem Nivå 4
  Ett lysrör är fyllt med gas som man "antänder". För att få den att antända så behövs det hög spänning, och det är glimtändarens jobb. När gasen sedan "antänts" så behövs inte så hög spänning.
  Reaktorn håller rätt spänning till röret.

  Det var en kort beskrivning iaf.
  Prova byta glimtändaren, se bara till att få rätt. Funkar inte det så är rektorn kass och då kan du lika gärna köpa en ny armatur, givetvis ingen Malmbergs då.. :)

  Kastar in ett varningens ord också om blinkande lysrör:
  De bli varma i ändarna och reaktorn överbelastas och blir varm den också. Detta är en brandrisk.
  Det finns därför säkerhetsglimtändare som slår ifrån efter ett par försök att tända lysröret. Då bytar man lysrör och återställer tändaren genom en knapp som sitter på tändaren.
   
 3. R
  Medlem Nivå 1
  Det låter som om det skulle vara kortslutning i "reaktorn/drosseln" "lådan" som du kallar det. Den fungerar som ett växelströmsmotstånd som begränsar strömmen genom lysröret. Jämför med att köra en 3volts ficklampsglödlampa på 12volt. Den lyser till ett kort ögonblick innan den går sönder. Vid fel på glimtändaren brukar det bara stå och glöda i ändarna en stund. Rekommenderar utbyte av armaturen om du inte har någon drossel liggande och kan pröva med den. Tänk på att det ska vara rätt modell. 18W eller 36W.

  För tekniken om hur lysrör fungerar mera exakt överlåter jag till andra skribenter. Tror det har avhandlats i någon tidigare tråd som jag inte hittar.
   
  Redigerat 26 apr 2011 23:19
 4. M
  Medlem Nivå 10
  Tack för svar. Reaktorn släpper alltså på full spänning/ström vid påslaget antar jag, till glimtändaren som ökar spänningen under en kort stund. Direkt efter detta begränsar sen reaktorn "strömmen" (spänningen) och lysröret fortsätter att lysa då gasen redan är antänd.

  Så ett lysrör som inte vill tända sig ordentligt är antingen trasigt själv, eller så är det glimtändaren. Ett lysrör som lyser upp och smäller till får antagligen för mycket "ström" och då är det troligen reaktorn.

  Glimtändare förresten, är ju ofta märkta t.ex. 8-65 Watt och bör då fungera för hela det spannet av lysrör eller? Antar att det är mer noga med reaktorn.

  Blir nog Malmbergs igen, detta är ju en typisk reklamation.
   
 5. O
  Medlem · Nivå 15
 6. T
  Medlem Nivå 10
  Allmänt tips om glimtändare: Byt alltid samtidgt som du byter lysrör. Dåliga glimtändare är också en brandrisk, så lika bra att vara på den säkra sidan, de kostar ju bara en spottstyver.
   
 7. jeffan
  Medlem Nivå 5
  Eller använd Elektroniska säkerhetständare. ;)
  Vilket jag tycker borde vara krav. Många bränder skulle inte ha startat om man hade krav på det.
   
 8. Y
  Medlem Nivå 12
  Vad gäller glimtändare så finns det i princip två sorter som är aktuell på svenska marknaden.

  Den ena sorten är märkt nåt i stil med "230V single" och ofta t.ex. 8-65W eller liknande. De används dels i alla armaturer där man har bara ett lysrör, och dels i alla armaturer där varje rör är på säg 36W eller mer.

  Den andra sorten är märkt nåt i stil med "230V series, 115V single" och används i armaturer med minst två rör och där det dessutom är dubbelt så många lysrör som reaktorer. Dessa bör verkligen bytas parvis om man byter en. Tricket i en sån armatur är att man kan seriekoppla två rör på uppåt 18-20W, med varsin glimtändare men med en enda gemensam reaktor.


  Tänk på att lysrör innehåller kvicksilver så gör inga provkörningar med misstänkta armaturer inomhus, om du inte är sugen på att kvicksilverförgifta folk alltså...

  I princip borde man kunna provköra en reaktor genom att mata en vanlig glödlampa genom den och se hur mycket spänningsfall man får över den. Om man jämför två likadana reaktorer ska man givetvis få samma spänningsfall om man provar med samma glödlampa.

  Appropå tipset att alltid byta glimtändare så önskar jag att jag inte vore så urbota snål. Jag bytte ett par antika glimtändare i några armaturer i garaget för de tog så evinnerligt lång tid på sig att tända sig när det är kallt i garaget. Givetvis var jag för snål för att slänga dem, de funkar ju acceptabelt i rumstemperatur... "bra-att-ha"-reserv...
   
 9. F
  Medlem Nivå 4
  Håller helt med på att det borde vara krav.
  Försäkringsbolagen brukar kräva detta på större företag iaf.
   
 10. Stringfellow Hawke
  Medlem Nivå 10
  Köp en armatur med HF-don, så grymt mycket bättre. T.ex. Fagerhult Zest.... Du slipper blinkandet vid tändning också..
   
 11. pellefant
  Medlem Nivå 11
  Istället får du byta hf-donet :(
  Hörde även att hfdonet kan paja om man byter rör med spänning på :(
  På min arbetsplats har ett antal armaturer med hf lagt av, den gamla typen av armaturer behöver det bara bytas rör och tändare i....
   
 12. snaggletooth
  Medlem Nivå 13
  HF-don håller tyvärr sämre än konventionella don och är c:a 3-4 ggr dyrare som reservdel. Men utvecklingen går väl framåt får man hoppas. Fördelen är snabbare tändning, är skonsammare mot rören, effektfaktor nära 1, och blir inte så varma. Men att de skulle paja vid lysrörsbyte vet jag inte?
   
 13. Göran.W
  Verktygstokig Nivå 11
  Mina armaturer utomhus med hf don tänder direkt även vid 15 minus och lyser med acceptabel styrka direkt för att ge full effekt efter några minuter.
  Dom äldre med reaktor tar evigheter att tända vid såna temperaturer och lyser knappt något alls dom första minuterna.
   
 14. Y
  Medlem Nivå 12
  Om gamla reaktor-rör tar tid på sig vid minus 15 så byt till nya glimtändare (av något "känt märke", märkesglimtändare typ t.ex. Osram, Philips o.s.v. är så billiga att det inte är värt att köpa nåt billigare). Jämför min postning 2011-04-29, 20:20, där jag haft just det problem du beskriver, och det hjälpte att byta tändarna.

  De gamla jag bytte ut var sånadär antika med metallkapsling, tillverkade innan det fanns tillräckligt bra plast ;)
   
 15. Göran.W
  Verktygstokig Nivå 11
  Det beror nog på vad man har för lysrör med för vist är det väl så att vissa rör har svårare att tända än andra.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: