Byggahus.se

Vad får larmsäljare avslöja om grannar?

 1. H
  Medlem Nivå 5
  Hej,
  Vi hade besök av Sector alarm i torsdags. Gjorde såklart ingen affär på stående fot men har ibland funderat på larm.

  I efterhand har jag reagerat på att säljaren berättade om vilka grannar som har larm. I princip avslöjar han därigenom vilka som inte har det. I det sammanhanget nämnde han både sin egen arbetsgivare samt Verisure. Får han säga så? Jag tycker det är mycket obehagligt att de avslöjar säkerhetsinformation på det sättet. Eller är larmuppkoppling en offentlig uppgift?

  Tacksam för svar.

  /Hasse
   
 2. hsd
  Medlem · Nivå 12
  Klart olämpligt och dumt
  tror inte han faller under sekretesslagar
   
 3. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Nästa fråga i sammanhanget:

  Finns det statistik på att villor med larm har färre inbrott än villor utan?

  Med fullt av larmdekaler och varningsskyltar signalerar man också att "här finns mycket att stjäla".
   
  • Laddar…
 4. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Eftersom larmfirmorna glatt sätter upp stora dekaler att huset är larmat, är det ingen svårare uppgift att själv ta en runda runt kvarteret och notera vilka hus som har larm.
  Nu finns det även hus som är larmade, men inte kopplade till Verisure och Sector alarm. Därför ger säljarens information inte en indikation vad andra hus har.
   
 5. MB77
  Medlem Nivå 11
  Larmdekaler och skyltar signalerar INTE att "här finns mycket att stjäla" utan att här är det larmat/övervakat. Per automatik så har man inte mycket värdefullt hemma, utan de allra flesta vill bara skydda sin "borg" mot på hälsningar.

  Här finns det statistik på vad larm gör.
  http://media.folksam.se/sv/2013/07/...villalarm-okar-inbrottsrisken-med-22-procent/

  http://www.villaagarna.se/Tips-arti...illainbrotten-okar---men-larm-minskar-risken/
   
  Redigerat 17 jan 2015 17:39
  • Laddar…
 6. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Intressant statistik då ett inbrott sällan tar mer än 10 minuter och det i gynnsamma fall tar 20 minuter för larmfirman att nå platsen!
   
  • Laddar…
 7. MB77
  Medlem Nivå 11
 8. MB77
  Medlem Nivå 11
  Så kan det vara, men jag tror det beror på att många av dagen larm har kameror och buset vill inte fastna på bild.
   
 9. A
  Anonym
  Det där med att larm och dekaler signalerar att man har mycket att stjäla är en gammal svåravlivad myt.
  I praktiken är det snarare tvärtom - den som brytt sig om att skaffa larm är ofta medveten om inbrottsrisken, och därmed också medveten att det är dåligt att förvara värdesaker saker hemma. Och det motsatta - den som inte brytt sig om larm inser inte att det finns risk för inbrott, och har därmed också värdesaker hemma. (Nu generaliserar och överdriver jag givetvis).

  Det är inte heller alla inbrottstjuvar som är ute efter kontanter eller dyra prylar, många är bara ute efter exempelvis pass och andra id-handlingar. Det har alltså inget att göra med hur många tusenlappar man äger och förvarar i madrassen.

  Sen finns det ju många andra anledningar till att ha larm. Många som råkar ut för inbrott brukar säga att det värsta inte är förlorade kronor och ören, utan att någon röjde runt obehindrat i deras bostad. Och även om inbrottet pågick i 10 minuter är det kanske inte jättekul att komma hem en vecka senare och upptäcka att ytterdörren står vidöppen och att rutorna är krossade. Själv tycker jag att det är skönt att någon reagerar om brandvarnarna går igång och jag inte har möjlighet att åka hem själv.
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · Nivå 10
  7 minuter har jag fått hem Securitas på, så helt säker kan man inte vara, de kan ju vara i området eller i närheten, det är ju ingen som vet, gissningsvis så sitter det inte 20 väktare på kontoret och dricker kaffe.

  Men om man nu ska göra ett inbrott så för man väl det gissningsvis där det finns något av värde eller där det är minst risk att få problem.

  Jag ser dock inte TS fråga som ett problem, det tar ju inte många minuter att se vilka som har larm och inte, dekalerna är ju den viktigaste delen i larmet, jag är själv mest orolig för skadan som sker när de tar sig in, vem vill konka ut en 50" led tv som du kan köpa ny för 4000kr på elgiganten eller min 1år gamla dator som är värd max 3000kr.
  Däremot att få byta ut en altandörr för 10 000kr pga brytmärken är ett större problem och då är ju dekalerna jättebra för att slippa få folk som försöker.
   
 11. A
  Anonym
  Angående TS fråga håller jag med övriga om att det inte är en stor grej. Jag kan lova dig att tjuvarna har bättre koll än larmförsäljaren angående vilka som har larm, hur det är utformat och vilka som bara bluffar med tuffa kameradekaler osv.
   
 12. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  I stora drag är följande ordning och procentsats kriterierna när vi skaffade larm:
  1; minimera följdskador efter inbrott 50%
  2; kunna agera snabbare vid brandlarm 45%
  3; ge polisen så färska spår som möjligt 5%
   
 13. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Är nog ett världsrekord! :)
   
 14. Excel
  Husägare Nivå 9
  Larmförsäljarna bruka passa på kort efter någon fått inbrott i området. Jag har inget förtroende för dem alls. Sist när jag fick besök sa jag att jag skulle fundera på saken efter jag uppgraderat låsen på huset, speciellt altandörr.
  Fick svaret "Lås i all ära".

  Tjuvarna skiter i larmet, det går in ändå och är ute på 10 min innan någon väktare kommer dit. Och skulle larmbolaget komma dit ingriper de alla fall inte.

  Det jag kommer att installera är kameror som spelar in allt som sker i huset samt larm med inferno siren :wow:, möjligtvis kan detta hindra tjuvar. Detta kan man installera själv utan att teckna avtal med larmföretag.
   
  • Laddar…
 15. H
  Medlem Nivå 5
  Tack för bra svar och input på min fråga. Svårt det här och jobbigt med säljare som spelar så mycket på känslor.