Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vad är syftet med IP-klass av belysning?

 1. K
  Medlem · Västra Götaland · 5 inlägg

  kleopatra01

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem sep 2015
  • 5 inlägg
  Behöver ställa en potentiellt dum fråga till alla er här som har koll på läget. Ska montera belysning till badrumsspegel och har förstått att badrumsbelysning ska uppfylla vissa krav som anges med IP-klass. Har tyvärr inte hittat någon lampa med IP-klassning som passar, och funderar därför på att använda en vanlig fönsterlampa att hänga från taket vid sidan av spegeln.

  Det jag är lite nyfiken på är om IP-klass främst är en säkerhetsfråga (dvs finns det säkerhetsrisker att inte använda IP-klassad belysning? Isåfall vilka risker?) eller handlar det mer om att "vanliga" lampor kan gå sönder om de utsätts för fukt/stänk (dvs det "värsta" som kan hända är att vi måste byta ut lampan)? Då lampan inte är speciellt dyr skulle vi kunna leva med risken att den går sönder om det nu vill sig så illa, men vill isåfall försäkra oss om att det inte medför några andra risker.

  Lampan kommer alltså att hänga ca 1 meter ovanför ett handfat och ett par meter ifrån duschkabin.

  Tacksam för svar!
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 46 851 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Syftet med IP klassning är framförallt elsäkerhet. Men om den skall vara 2m från duschen, så omfattas den inte av några särskilda krav. Men sedan finns det "kravet" sunt förnuft. OM den sitter så att man kan komma åt den relativt lätt, så bör man titta lite på säkerheten. lampor kan vara mer eller mindre olämpliga att sitta i en badrumsmiljö. Man behöver också titta på hur lampan kan bete sig i en fuktig miljö. Funktion och säkerhet går ihop. Om man tänker sig att kontakter i lampan korroderar i den fuktiga miljön, så blir det glappkontakt och lampan börjat kanske blinka, funktionsfel. Men samma glappkontakt gör att det blir gnistbildning, det blir varmt, med (relativt låg) risk för brand.
   
 3. E
  Medlem · Skåne · 11 477 inlägg
  Bara för att något är "IP-klassat" så behöver det inte därmed betyda att prylen är vattensäker.
  Klassningen går från helt oskyddad mot vatten till att klarar nedsänkning i vatten och tvätt med högtryck.
   
 4. D
  Medlem · E · 23 925 inlägg
  Allt elmaterial är IP-klassat. Även den del andra prylar.
   
 5. K
  Medlem · Västra Götaland · 5 inlägg

  kleopatra01

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem sep 2015
  • 5 inlägg
  Ja, kanske uttryckte mig fel. Men de flesta lampor som inte säljs under kategorin "badrumsbelysning" har ingen IP-klassning alls, eller så anges den åtminstone inte. Min fråga var mer vilka riskerna är med att använda en lampa där ingen IP-klass anges (dvs en lampa som troligen inte tål så mycket fukt) eller för den delen en för låg IP-klassning i relation till kravet för den aktuella placeringen. Helt enkelt: finns det säkerhetsrisker med att inte följa rekommendationerna för våtrum eller menar man med "risk" främst att belysningen kan ta skada/gå sönder?
   
 6. D
  Medlem · E · 23 925 inlägg
  Du befinner dig i zon tre då krävs IP21. Det uppfyller alla elprylar. Om det är över 225cm räcker IP20.
   
 7. K
  Medlem · Västra Götaland · 5 inlägg

  kleopatra01

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem sep 2015
  • 5 inlägg
  Hur menar du att alla elprylar uppfyller IP21? Vilka är det isåfall som "bara" har IP20? Hänger inte med :seenoevil:
   
 8. H
  Moderator · Stockholm · 46 851 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Kravet på IP klassning i badrum är lite tuffare om du är närmare än 120 cm till dusch (eller 60 cm till badkarskant), då krävs IPx4 (x kan vara olika siffror). Det gäller så länge du är utanför själva duschutrymmet men inom 120 cm. IPx4 gäller upp till 225cm höjd.

  Utanför det området räcker IP21. Och det uppfyller näst intill all elutrustning. Skillnaden mellan IP20 och IP21, är att IP21 skall vara skyddad mot droppande vatten rakt ovanifrån.

  Om du håller dig till "badrumslampor", och utanför IPx4 området, så kan du nog anta att alla lampor inom kategorin är OK.

  En lampa som säljs som badrumslampa, bör man kunna anta har viss hållbarhet även mot fukt. Den skall vara ändamålsenlig.
   
 9. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 006 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Du har inte uttryckt dig fel på något sätt och du har fått bra svar i #2 och #8. Man brukar säga "IP-klassad" om den har högre klassning än för torra bostadsrum.

  Alla lampor ska vara märkta med IP-klassen. Men den kanske inte anges i produktinformationen utan man måste titta på den fysiska armaturen. Där kan den även vara lite gömd så att den bara syns vid installation av armaturen. Det finns ett undantag, IP20 vilket inte behöver anges.

  Det finns inga speciella krav på "badrumsarmaturer" map den elektriska säkerheten vad jag vet, men tillverkaren kan ändå kalla dem så av andra anledningar.

  Vad gäller IP-klassen så ska den givetvis följas. Man vill inte ha fukt in i en elektrisk apparat då man inte vet hur den kommer att reagera och ev skada omgivningen.

  För badrum är det bra om man håller sig utanför de områdesregler som finns där. Dessa beror på när badrummet byggdes men du kan gå på de mått som anges i tråden, 225 vm i höjdled och 120 cm från dusch.

  Där utanför råder inte alltid IP20 utan du måste själv bedöma ifall platsen är torr (IP20), fuktig (IP21) eller våt (IP44).
   
  Redigerat 29 okt 2019 10:33
 10. D
  Medlem · E · 23 925 inlägg
  IP 21 är inte ett dugg fukttålig. Så den rekommendationen förstår jag inte riktigt.
   
 11. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 006 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Jo, IPX1 täcker "fukt" som är ett målande namn på förhållandet dvs fuktigt.
   
 12. D
  Medlem · E · 23 925 inlägg
  Nej. Du kan ha hål i en apparat som är IPX1 klassad. Det ska inte kunna rinna in vatten rakt uppifrån, det är allt. Om miljön är fuktig så ger det inget skydd alls.
   
 13. P
  Medlem · 475 inlägg

  Pettttter

  Medlem
  Onödigt komplicerade svar på en enkel fråga, du frågar om IP reglerna handlar om personsäkerhet eller att prylarna förstörs, och svaret är att det handlar om båda. Så tyvärr en dum sak att fuska med.

  Det du inte frågar om som folk fördjupar sig i, vilken zon du är i och vilka regler som gäller där är det nog bäst att en elektriker tittar på. Eller att du ger väldigt detaljerad info här så att killgissningarna blir lite bättre underbyggda.
   
 14. D
  Medlem · E · 23 925 inlägg
 15. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 006 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Nej, IPX1 täcker in "fukt" såsom fukt är definierad i elinstallationsreglerna och såsom denna kapslingsklass provas enligt normen. Du kanske kan starta en egen tråd om du vill veta mer så att vi slipper brusa i denna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.