Byggahus.se

vad är problemet med mina äpplen?

 1. J
  Medlem Nivå 5
  Detta problem återkommer varje år... äpplen börjar ruttna när de sitter kvar på grenarna...tacksam för tips och råd...
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 20
 3. Keexet
  Medlem · Nivå 9
  Kartgallra lyder mitt svar på problemet. Om man är mån om god avkastning och kvalitet, undersöker man regelbundet trädet och plockar bort den frukt som antingen är sjuk, uppäten eller småväxt. Detta för att underlätta för trädet att ge energi till rätt frukt. Man gallrar även med avseende på hur tätt frukten kommer; det ska vara luftigt runt frukten så klasar glesas ur, då plockas med fördel de sämsta exemplaren bort. Kom ihåg att även ta bort rutten fallfrukt.

  Kartgallring kan även vara nödvändigt för att förhindra att unga träd bryts av, man är mån om de få äpplen man fått, den hembyggda stöttan fallerar och trädet bryts av. Istället för mer äpplen än vad man orkar äta resten av livet, blev det två brukar med ganska "syrlig" mos. Detta gäller såklart för alla fruktträd, där förädlade sorter ofta får mer frukt än de klarar av.

  Även korrekt beskärning av trädet kan ha inverkan på svampangrepp. Svårt att se exakt, men det ser ut som att det finns en hel del vattenskott (tunna årsgrenar) som med fördel tas bort nu (JAS JuliAgustiSeptember). En gles krona är inte lika utsatt för svampangrepp. Rena verktyg är såklart ett måste.

  Lycka till! :)
   
  • Laddar…
 4. J
  Medlem Nivå 5
  tackar för svar!
   
 5. Anna_H
  Husägare · Nivå 20
  Viktigt att inte slänga frukten på komposten, den ska till tippen, annars har du svampen kvar.
   
 6. K
  Medlem · Nivå 11
  Viktigast är att direkt avlägsna frukt som börjar visa tecken på att bli dålig.