Byggahus.se

Vad är en byggnad?

 1. A
  Medlem · 38 inlägg

  almby

  Medlem
  Har tillbringat alldeles för lång tid nu med att försöka hitta en definition på begreppet "byggnad". I Jordabalken och Fastighetsbyggnadslagen används begreppet flitigt utan att presentera någon tydlig definition.

  Så, vad är en byggnad?

  Skatteverket säger att en byggnad "...måste bestå av någon form av byggnadskonstruktion". Då måste väl en träställning utan fasta väggar och tak också anses vara en byggnad. :-?

  Någon som kanske har en länk eller liknande till mer information?
   
 2. E
  Medlem · 170 inlägg

  ejoakim

  Medlem

  Re: Vad är en byggnad?

  Enligt doktrin är byggnader inte endast hus utan även murar, broar, bryggor och alla slags uppbyggda konstruktioner, byggnaden behöver inte sträcka sig ovan jordytan men byggnader måste vara uppförda på fastigheten.

  Således ingen uppräkning av allt som är byggnad utan en fråga om bedömning - "alla slags konstruktioner", dock ej skjul på hjul e.d
   
 3. A
  Medlem · 38 inlägg

  almby

  Medlem

  Re: Vad är en byggnad?

  Kan man säga att en fast träställning inklädd i presenningar (väggar och tak) är en byggnad?
   
 4. I
  Medlem · 1 286 inlägg

  Ingper

  Medlem

  Re: Vad är en byggnad?

  I vår båthamn måste täckställningar som lämnas uppe över sommaren avtäckas. Alltså att presenningen tas av från takdelen. I annat fall räknas byggnaden som "permanent" och kräver i princip bygglov.

  Alltså är den nakna träställningen ingen byggnad, men om den förses med tak (alltså även en presenning) så har den passerat gränsen till "byggnad". Men för att vara av permanent natur krävs att den är tänkt att stå där i något år eller så. Ingen större diskussion om att så är fallet när det gäller ett båthus, men Din granne kan ju hävda att han snart skall elda upp veden. Eller hur ?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.