Byggahus.se

Vad är detta för plywood ?

 1. V
  Medlem Nivå 8
 2. nimhed
  Medlem · Nivå 11
  Marinplywood kanske?
   
 3. V
  Medlem Nivå 8
  Sån för betonggjutning?
   
 4. nimhed
  Medlem · Nivå 11
  Du menar formplyfa?

  Nej, jag tänker på plywood speciellt framtagen för marin miljö. Extra tålig mot fukt och väta
   
 5. C
  Medlem · Nivå 9
  Det är helt vanlig formplyfa.
   
 6. D
  Medlem · Nivå 4
  Även om limmet i marinplywood tål ett visst mått av fukt så missfärgas fortfarande trät om det långvarigt utsätts för vatten.
  Även marinplywood måste alltså ytbehandlas med tex olja, fernissa eller lackfärg.
  Plywooden på bilderna ser definitivt ut som formplyfa (som med moderna, miljövänliga limmetoder tyvärr blivit känsligare för långvarig fukt...)
   
 7. findus42
  Medlem · Nivå 19
  Det ser ut som filmad björkplywood. Finns med vävmönstrad yta och kallas då durkplywood. Sådan brukar ligga på släpvagnar. Den plyfan, om det är sådan, tål att sitta obehandlad utomhus.

  Det gör inte så kallad formplyfa från brädgården. Det är en engångsplyfa. Gjord för att släppa lätt. Inte för att tåla vatten.

  Mvh Findus
   
  • Laddar…
 8. C
  Medlem · Nivå 9
  Den "vanliga" , som du säkerligen pratar om, används med fördel ej fler än tre gånger.
  Däremot finns det formplyfa som kan ligga ute i två år utan att i princip ta skada alls så länge kapade kanter och skarvar skyddas.

  Helt enkelt olika sorter samt olika kvalitet, samt en väldig skillnad på priset.
   
 9. M
  Medlem · Nivå 10
  Jag gissar också att det är formplywood.
  Ladugårdsplyfa är det definitivt inte.
   
 10. V
  Medlem Nivå 8
  Jaha... Det är rocket science... Jag har sett dessa på olika lekplatser. Tänkte väl att Det är väl något standard plywood for utomhusbruk, mem visste inte riktigt vad. Jag antar dessa finns i dem välsorterade byggvaruhus?
   
 11. C
  Medlem · Nivå 9
  Ja, det gör de. Men jag skulle tippa på, utan att veta exakt vilken sort, att dessa ligger på dryga 200 kr/m2. Kanske ännu mer för privatpersoner.
   
 12. A
  Medlem Nivå 4
  Jag hade lite kapade bitar formplyfa (belagd med fenolfilm) i kallgaraget och jag har aldrig sett något virke som möglat så snabbt och mycket som denna plyfa gjorde på de blottade kanterna. Så den hade i alla fall inte jag valt för långvarigt utomhusbruk (men den duger givetvis gott till vad den är ämnad).
   
 13. V
  Medlem Nivå 8
  Suck... jaha... jag som tänkte bygga ett utomhuskök samt en platta med uttjänta vred, knappar och PLC delar till ungarna... Kan man använda något annat tro? Plywood motsvarande... OSB?
   
 14. J
  Husägare Nivå 8
  Varför skulle det inte kunna vara lantbruksplywood? Vet att vi köpt likadan som just lantbruksplywood, men det är 20år sen nu.