Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vad är det här i min torpargrund? (och behöver jag vara orolig?)

 1. M
  Medlem · 20 inlägg
  Jag har varit nere och krypt lite extra under huset eftersom det finns ett ställe där jag misstänker fukt. En liten bit ifrån det stället sitter den här spiken med något vitt under.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211127_133714.jpg

  Jag får ingen fuktindikation i brädan runtomkring spiken, utan det är stocken bredvid och på andra sidan den stocken som fuktmätaren ger högre utslag.
  Samtidigt så har jag inte sett en enda spik med liknande tillväxt (eller vad det är? det kan lika gärna varit där hela tiden for all I know). Mellan brädan och spiken finns dessutom dom här bruna sakerna som ser ut som... alien-ägg?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211127_133701.jpg

  Jag förutsätter att det här betyder att mänskligheten snart utplånas av små, men ilskna, rymdorganismer som kläcks ur de här äggen, men behöver jag också vara orolig för att huset kan vara angripet av mögel?

  Bifogar några bilder på fuktmätning, så ser ni lite hur jag menar med var jag misstänker fuktproblem.
   
 2. M
  Medlem · 237 inlägg
  "Äggen" ser ut som vanlig kåda. Svårt att bedöma på bilderna vad det vita är, kanske lite mögel efter ökad kondens kring spiken? På den tredje bilden ser man även något vitt till höger om fuktmätaren som ser ut som isolering? Kanske kan vara karbamidskum, och då även runt spiken? Ser även att blindbotten m.m. är träskyddsbehandlad (det gröna), så om det är luktproblem i huset så kan det vara från pentaklorfenol om huset är från ca
  60-70-tal.
   
 3. A
  Husägare · Billdal · 311 inlägg

  ati

  Husägare
  Gissar att spiken är varmförzinkad, då är det vita bara zinkutfällningar.
  Ägg, är dom mjuka? Ser ut som vanlig kåda :thinking:

  32% är ju dock inge vidare. Ser även ut som något bor eller har bott där i stocken med, skulle nog vilja utesluta att det är ett pågående angrepp, kan ju bli tråkigt om man låter det fortgå.
   
 4. M
  Medlem · 20 inlägg
  Tack för svar!
  Isoleringen är betydligt mindre vit i verkligheten än på bilden. Det är nån slags "ulligt" material. Det finns ju rätt många spikar där nere men jag har bara sett en enda med det där vita, vilket känns lite konstigt.

  Jag tror att träskyddsbehandlingen är betydligt modernare än så, så som jag förstått det så är det gjort precis innan vi köpte huset (2016). Vi har inga luktproblem, det är ju skönt det iaf.

  Jag klämde inte på dom, får våga det nästa gång jag är nere så får vi se

  Nej precis, det känns inget vidare. Det är också så att i brädorna på högersidan av stocken så ger fuktmätaren ökat utslag ju närmare stocken jag mäter, så oavsett (o-)noggrannheten på mätaren så känns det som att det är fuktigare just vid den stocken, fast bara på ena sidan då.

  Frågan är, vad gör jag nu? Jag tror inte att det finns så mycket mer jag kan undersöka underifrån, måste jag riva upp parketten i huset för att kolla under? Går det att lyfta på parkettgolv utan att förstöra det?
   
 5. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 661 inlägg

  Henningelvis

  Renoverare
  Vad finns precis ovanför stocken? Är det en vägg med vattenrör i? Kan du ha en liten läcka i något av dem?
   
 6. M
  Medlem · 20 inlägg
  Jag är ganska säker på att det är en vägg ovanför, den väggen som går igenom mitten av huset (som är ett äldre timrat hus). Jag har svårt att veta exakt var jag är när jag är under huset och kryper, men jag har försökt mäta mig fram och det verkar rimligt. Jag har däremot ingen aning om var/hur vattenledningar går i huset. Det är mycket möjligt att det går ett rör där. Finns det något annat sätt att ta reda på det än att riva upp golvet?
   
 7. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 661 inlägg

  Henningelvis

  Renoverare
  Du kan utifrån var du har inkommande vatten, tappställen, vvb et cetera försöka resonera dig fram till var rören borde vara.

  Mät fukten i väggen ovanför också. Det är ju en bra indikator på om vattnet s.a.s. kommer ovanifrån. Det skulle jag tro eftersom det är så stora skillnader. Vore det markfukt skulle det vara ungefär lika fuktigt i allt trä.

  Hur är taket? Det kan ju läcka in där och rinna längs med timret. Men jag tycker att det borde torka ut mellan varven och dessutom borde det då vara som fuktigast högst upp på väggen, så om fukten är konstant och mest nere i grunden gissar jag på vattenläcka.
   
  Redigerat 27 nov 2021 18:35
 8. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 759 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Orolig bör du inte vara. Det är ett nedbrytande tillstånd som inte för något gott med sig och som inte heller hjälper ett dugg. Nu gäller det att hålla huvudet kallt.

  Min tolkning av bilder och text ger att den stocken, precis där du mäter höga fuktvärden, är rutten.
  Du måste göra knivtricket. Dvs ta en vass morakniv och hugg/tryck till rejält runt omkring stället där du mäter 32% fuktkvot, och alla andra ställen som ser suspekta ut. Om träet är friskt kommer spetsen på kniven inte att tränga in många mm, men om det är ruttet så går den betydligt djupare.

  Det svarta man ser på bilderna ser i mina ögon ut som ruttet trä. Det vita runt spiken är troligtvis mögel.

  Att det kan vara fuktskada indikeras även av alla trägnagarhålen man ser i den grova dåliga stocken. Trägnagare tycker om fuktskadat trä. Dessutom, om det gröna är ngn form av träskydd som smetats på nyligen (inför försäljning?), så är det också en mkt stark indikator på fuktskada.

  Dock förefaller det endast vara delar av den grova stocken som är dålig/ankommen. Lokal vattenläcka inifrån är en tänkbar orsak till lokala skador.
   
  • Laddar…
 9. M
  Medlem · 20 inlägg
  Det är ju lättare sagt än gjort :crysmile:
  Men nu när jag börjat ta tag i det hinner jag iaf. inte känna någon oro!

  Jag lyckades lyfta på en "tröskel" utan att skada parketten (skönt), härifrån tror jag att jag är alldeles rakt ovanför där jag tog bilderna i krypgrunden.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211127_225340.jpg

  "Isoleringen" är hyvelspån och nåt slags grått ull-liknande material. Hur stor är risken att det är giftigt eller farligt på något sätt?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211127_230634.jpg

  Jag tänker att jag annars sopar undan det där så att jag kan se tydligare och försöker komma åt att mäta lite fukt här också. Stack ner mätaren lite snabbt på måfå och fick värden runt 16-17%, vilket inte är lika högt som i krypgrunden men fortfarande högre än vad jag tänker att det borde vara. Men jag tänker att jag behöver få undan isoleringsmaterialet först så jag kan se ordentligt.

  Och återigen, tack till alla er som svarat, det hjälper massor :heart:
   
 10. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 759 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Japp! :) Nu när jag har börjat (den enkla biten) så är resten ditt jobb. :D

  Det är vanlig glas- eller stenullsisolering. Inget direkt farligt, men otrevligt att handskas med.

  Ja, det behövs så du vet vilka mtrl och tillstånd som är där nere i trossbotten.

  Det är nog för höga värden. Om man tänker sig ett tvärsnitt genom trossbotten där hela trossbotten är uppfuktad av t ex långvarigt läckande vatten på golvet. Då kommer fukthalten i massivträ (golvreglar/bjälkar) att vara lägst uppe vid golvet där det är varmast och torrast för att sedan öka allt eftersom och vara max längst ner i den kalla och fuktiga krypgrunden.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.