Byggahus.se

Vad är det för knasigt innertak vi har?

 1. F
  Medlem Nivå 3
  Hm, står inför renovering av vårt nyinköpta 70-talsmuseum :) och har upptäckt att vi har något till innertak som kallas för "baracuda-tak" dvs. plasttak. Undrar om det är något som är värt att hålla kvar i eller ska vi byta ut det mot ett modernare?
  Upptäckte iofs att det är väldigt ljudisolerande...men är det ändå värt att satsa på, eller....?

  Vore väldigt tacksam för snabbt svar! :)
   
 2. snuttjulle
  Medlem · Nivå 12
  Skulle själv riva detta i samband med tillsnyggning av rum. Brukar inte bry mig så mycket när vissa säger att spånissoleringen på vinden brinner fort och träfiberskivorna brinner bra. Men just brand och baracuda är en ovanligt dålig kombination då taket smälter som brinnande plast droppar och gör att det mästa är totalt förstört på nolltid och jag vill inte tänka på hur det blir på en mäniska.
   
 3. C
  Medlem Nivå 7
  Håller med Snuttjulle
  En i grannlängan när jag var liten hade brand hemma och det ingen vacker syn efter det smälta plasttaken.
  Pappa rev ut dem omgående och i vårt hus från -74 som vi flyttade in i för 2 år sedan var det det första jag gjorde med.
  Napalm är en bra liknelse och det vill inte jag ha i mitt eller barnens huvud om det råkar börja brinna
   
 4. F
  Medlem Nivå 3
  Oj, oj, låter riktigt illa. Hade tidigare aldrig hört talas om att man kunde ha plasttak. Har alltid själv bott i hus med "riktiga" innertak.

  Tusen tack för info. Det blir till att ordna med nya innertak relativt snabbt!
   
 5. C
  Medlem Nivå 7
  intruktionen som står i huspärmen, jodå den finns kvar :)

  Armaturer av sådan konstruktion att oskyddande glödlampor ligger närmare taytan än 10 cm rekomenderas ej då risken finns att lamporna kan bränna sönder folien. Skall sådan armatur användas tillse att skydd av tex asbest eller masonit anbringas mellan lampan och takytan. Vid användande av plast eller porslinsglober med plåtbaksida ber vi er se till att ventilationshål finns samt att ni beaktar rekomenderade max styrka på glödlampan. Vi rekomenderar även här asbest eller masonit emellan.

  Brandtekniskt är folien i SA-taket av självslocknande kvalitet. Det krävs alltså en låga för att hålla folien brinnande. Detta innebär att det måste anses som direkt olämpligt att ha levande ljus för nära takfolien i tex julgran eller takkrona.

  Så kör med lite asbest bara för det har ju ingen dött av :)

  det fanns på den tiden inte så bra forskning om jag har rätt, inom bränders hetta. Det blir ruskigt varmt i taknivå väldigt snabbt vid en normal brand i tex en soffa. och då smälter taket.
  Det finns dock en mkt bra flm om detta som jag tror är från slutet av 70-talet dör man får följa brandförloppet när ett ljus ramlar ner i en stol. ett par minuter sen är det många hundra grader vid taknivå.
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag tror att det fanns "tidiga" och "sena" plasttak. De tidiga varianterna påminde om napalm om de brann. Men sedan gjorde man plasttak med falskyddsmedel i som altså blir själkvslocknande. De brinner inte av sig själv, men kan bli brända.

  Oavsett vilket så tycker jag personligen att de är fula och skall bort, och det kan ju vara svårt att säkert veta vilken sort man har.

  När vi letade hus för en massa år sedan såg jag en variant som jag bara inte trodde var sann. Det var plasttak som var perforerat med massor av små runda hål, såg ut som innertaket i en volkswagen från 60- talet, såg aldeles prickigt ut. Jag kom fram till att man troligen hade ventillation ovanför så att det skulle vara luftcirkulation i hålen.
   
 7. klaskarlsson
  Medlem · Nivå 12
  hempularen: Nej de sena varianterna må vara mindre brännbara. Men om de lossnar, vid brand eller ngt så får man som en plastsäck över sig. Våra plastinnertak drog vi ned dag 1. Jag satte panel istället :)

  /K