Byggahus.se
Hej!
Vi bor sedan januari i ett äldre hus, en skånelänga från 1865. I mitten av huvudbyggnaden har vi en skorsten (ej i bruk) som i dagsläget är putsad och målad. Nu har putsen börjat släppa på den del av skorstenen som är synlig (uppe på ett loft). Resten av skorstenen är inbyggd bakom gipsskiveväggar och går därmed inte att inspektera. Vi har eventuella planer på att knacka bort all puts på den synliga delen och låta teglet synas.

Nu till problemet:
Fogarna mellan tegelstenarna faller isär bara man tittar på dom, så de behöver åtgärdas på något vis. Frågan är, vad har man fogat med innan och vilket sorts bruk tror ni är lämpligt att foga med på nytt? Det ser nästan ut som torkad lera/sand när man tittar nära på det.
 
 • IMG_2729.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • IMG_2728.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
Du ska använda kalkbruk. Hydrauliskt är väl det som brukar finnas hos handlare och det går bra. Kalkbruk till skillnad mot cement blir aldrig stenhårt. Man kan forma och putsa och borsta med stålborste även när det är torrt och gammalt bruk smular som sagt sönder sig oerhört lätt.
Perfekt bruk om man är ovan för det går alltid att rätta till och bearbeta i efterhand.
 
 • Gilla
Claes Sörmland
 • Laddar…
Tack för svar!

Hur mycket av de gamla fogarna tror du behövs tas bort samt kommer kalkbruket fästa på det gamla smuliga bruket?

Har aldrig jobbat med kalkbruk tidigare så det känns lovande att det är "förlåtande" och är enkelt att rätta till i efterhand. Du skriver att det är enkelt att borsta med stålborste, dammar kalkbruket när det härdat? Går det att använda någon form av dammbindare för att behandla tegelytan senare? Vill gärna inte att det ska damma senare.
 
Det är jätte enkelt att krafsa ur så kör ut nån cm så det inte blir så tunt. Det fäster alldeles tillräckligt bra om du dammsugar och blöter på stenarna lite där bruket ska ligga. Sen är det bara "gegga" på.........kalkbruk är trevligt att hålla på med och går som sagt bra att justera efteråt också. Hydrauliskt bruk blir aningen hårdare än rent kalkbruk så det kommer inte att damma eller krångla när det väl är torrt.
Bauhaus brukar ha Hydrauliskt från Combimix.
 
Imorgon är det dags att foga! (saker tar lite tid när man har småbarn) Vi har efter mycket om och men fått bort all puts och krafsat ur fogarna. Det var en salig blandning mellan olika bruk och det dammade något djävulskt men nu är det borta. Det syns tydligt att man har lappat och lagat i omgångar genom åren och vissa delar av stocken är inte speciellt snygga men förhoppningen är att nya fogar, en ordentligt tvätt och ytbehandling av teglet kommer göra susen för slutresultatet.

269689348_272724258185153_744257258662358972_n.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
 • Gilla
Chefred och 2 till
 • Laddar…
Puh, detta gör vi inte om men nu är iaf fogen på plats! Vinkeln mellan snedtaket och murstocken gjorde detta moment till något av en utmaning och hur fogarna ser ut längst upp mot snedtaket vet vi inte riktigt då det var svårt att se vad tusan vi höll på med.

Det gick åt lite mer än 1 säck Weber hydrauliskt kalkbruk. Relativt lättarbetat och måste ändå hålla med om att det var rätt förlåtande då det gick att trycka till och forma fogarna en bra stund efter applicering (och även nu när det torkat upp). Vi fick förvattna en hel del så murstocken var rejält torr vilket också gjort att vi varit extra noga med att hålla det fuktigt efteråt.

Tegelstenarna är även rengjorda flera gånger om med vatten, diskmedel och stålbollar. Vissa ser fortfarande lite tråkiga ut och tanken är att försöka gå loss med avkalkningsmedel imorgon. Funkar inte det är sista utvägen att använda saltsyra, vilket vi gärna undviker med tanke på att det är inomhus och vi inte har de bästa vädringsmöjligheterna uppe på loftet.

Nästa steg är att städa bort all smuts som hamnat på golvet och sen olja in med betongolja.

IMG_3230.jpeg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
 • Gilla
Perplexus
 • Laddar…
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.