Byggahus.se

Vad är den faktiska innebörden av att köpa ett fritidshus på arrende mark?

 1. M
  Medlem · 5 inlägg

  monsjo

  Medlem
  Vad betyder det i praktiken och vad är det för problem som är vanliga? Vad har man som köpare för rättigheter att göra på marken?
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 523 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Har inte alla effekter klara för mig. Men ett praktiskt problem är att det i princip inte går att låna med ett sådant hus som säkerhet.

  Du bör också undersöka noga vilken risk som finns att arrendet blir uppsagt, eller inte förnyas när avtalet går ut. Sådant händer lite här och där i landet. Händer det så förlorar du hela värdet.
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · 5 inlägg

  monsjo

  Medlem
  Då blir det till att flytta stugan rakt av, utan alternativ?
   
 4. H
  Medlem · Dalarna · 1 832 inlägg

  HSP

  Medlem
  Ja eller riva...
  Där av en annan prisbild på byggnader på arrenderad mark...
   
 5. Mikael_L
  Medlem · 40 544 inlägg
  Det faktiska är att ... man vid ev köp kollar hur länge arrendet löper och beräknar att det är tiden man har att nyttja det man köpt.
  För dagen då arrendet löper ut kan man bli tvungen att riva eller kanske betala 50ggr mer i avgift för arrendet. Man vet helt enkelt ingenting om framtiden efter att arrendet löper ut.
   
  • Laddar…
 6. Mikael_L
  Medlem · 40 544 inlägg
  Det lite längre svaret är att man ser till att kolla vem som arrenderar och tar reda på hur denne ser på arrendet vid dess utgång. Och sen får man försöka väga sanningshalten i uppgifterna. De flesta vill säkert krama ur så mycket som möjligt från marken de äger, så höja arrenden rejält om det är attraktiva lägen är inte ovanligt. Eller avbryta arrenden för att sälja marken.
   
 7. M
  Medlem · 5 inlägg

  monsjo

  Medlem
  Hur länge arrendet löper och hur långt fram i tiden avgiften är betalad är alltså inte synonymt? Det ska alltså stå i arrende avtalet hur långt det löper?
   
 8. E
  Medlem · 4 974 inlägg
  Hur lång tid det löper och hur lång uppsägningstiden är kan ju vara bra att kolla.

  Tror inte det är särskilt vanligt att ha sitt boende på detta vis på grund av osäkerheten men det är ju vanligt för säsong boende.

  Läs mer här. https://www.boupplysningen.se/boende/arrende
   
 9. Bunkeflobjörn
  Medlem · 7 inlägg
  Jag bor i fritidshus på arrenderad mark och det stämmer inte att det är fritt fram för markägaren att chockhöja arrende eller att markägaren kan på ett enkelt sätt neka förlängning av arrende. De har dock möjlighet att göra båda dessa saker, men då blir det fråga om kompensation i normalfallet. Läs mer här hur det går till: https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-ocharrende/arrende/anlaggningsarrende/medling-vid-anlaggningsarrende/
  https://lawline.se/answers/ratt-till-forlangning-av-arrendeavtal
   
 10. D
  Medlem · Västra Götaland · 11 inlägg

  dw82

  Medlem
  Du hann före, stämmer som du säger, en jordägare kan inte bara skicka iväg de som byggt hus eller bor på marken utan det finns ett besittningsskydd som hindrar jordägaren att göra vad han vill. Skulle jordägaren säga upp avtalet har man rätt att få det prövat i arrendenämnden.

  Däremot är det som flera säger svårt att belåna då det inte finns någon fastighet att ställa säkerhet emot, detta drar givetvis ner värdet på byggnaden då inte så många kan köpa utan att ta lån.
   
  Redigerat 14 jun 21:30
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.