Byggahus.se

Vad är bäst på golvvärme?

 1. C
  Medlem Nivå 5
  Vi ska lägga golv på vattenburen golvvärme och vill ha nåt som är lättlagt och som förmedlar värmen på ett bra sätt. Har hört att parkett är bättre än klick-golv, men gäller detta även klick-parkett? Eller är den sämre än vanlig parkett? Och hur är det med golv av träplankor, funkar det?
   
 2. vojma
  Medlem Nivå 11
  Ett naturligt material (parkett) förmedlar värmen bättre är ett icke-naturligt (49:-klickgolv från ex.vis byggmax). Dock så är i regel de naturliga materialen mer känsliga och tål inte lika hög framledningstemperatur.

  Träplankor fungerar men de är ytterst noga med att de är absolut torrra när ni lägger in dem annars kommer springorna att bli alltför påtagliga. Dessa måste ju skruvas var och en för sig så del blir ju inte ett flytande golv som "håller ihop sig självt"

  /V
   
 3. C
  Medlem Nivå 5
  Hur är det med klick-parkett då? Ger det samma effekt som vanlig parkett?
   
 4. vojma
  Medlem Nivå 11
  Jag tror inte att monteringssättet ska påverka golvets värme-lednings/spridningsförmåga om man utgår från likartad uppbyggnad av själva golvet.

  /V
   
 5. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Klinker leder värmen från golvvärmen bättre än trä eller laminat.
   
 6. Jesca_j
  Medlem Nivå 11
  Jag skulle tro att det är precis tvärtom -att ett laminatgolv släpper genom värmen bättre än ett trägolv, beroende på två faktorer:

  1. Först och främst för att ett laminatgolv är tunnare än ett trägolv.
  2. Laminatgolvet har högre densitet, är tätare, och bromsar därför inte värmegenomströmningen (isolerar sämre) lika mycket som ett trägolv.

  (Däremot så upplevs laminatgolv utan golvvärme under som kallare än trägolv, men det är en annan sak).
   
 7. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Golvvärme har i jämförelse med radiatoruppvärmning en begränsad framledningstemperatur så det ska inte ha någon betydelse.
   
 8. J
  Medlem Nivå 15
  Ja, huruvida ett material är naturligt eller inte har ingenting med dess värmeledningsförmåga att göra.
   
 9. C
  Medlem Nivå 5
  Så ni skulle välja vanlig parkett och inte klickparkett för bästa resultat? Jag vet att klinker är allra bäst, men det vill vi bara ha vid entrén (för hårt och gå på enligt oss).
   
 10. I
  Medlem Nivå 9
  Håller med. Laminatgolv utan golvvärme under upplevs som väldigt kalla i jämförelse med trägolv (plankor, clickparkett eller limmad parkett). Därav kan man dra slutsatsen att laminat leder värme/kyla bättre än vad trämaterial gör.
   
 11. C
  Medlem Nivå 5
  Så... parkett är bättre än klickgolv (även klickparkett) men klickgolv är bättre än träplankor?
   
 12. Jesca_j
  Medlem Nivå 11
  Det är mest tjockleken på golvet som avgör.

  Ett 15mm klickparkett är förmodligen jämförbart med ett 15mm massivt parkettgolv om det läggs på samma sätt (med lumppapp under).

  Ett plankgolv är oftast tjockare än ett klickgolv och därför "sämre".