Byggahus.se

Utstakningstips (utsättningstips)

 1. Torbjörn Berggren
  Lösvirkesbyggare · 31 inlägg

  Torbjörn Berggren

  Lösvirkesbyggare
  Hej!

  Behöver staka ut två byggnader inför nybyggnad i sydöstra Sverige. Fick en smärre chock då byggnadsnämndens pris meddelades, gissningsvis skulle utstakning av vår byggnation landa på minst 30 000 SEK (grov- + finutstakning), vilket känns orimligt mycket. Har någon tips på annan utsättare att anlita (som kommunen kan godkänna) för en mer rimlig peng eller hur har ni andra gjort?
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · 11 627 inlägg
  Om tomten är så kanske det räcker med en förutsättning.
   
 3. Torbjörn Berggren
  Lösvirkesbyggare · 31 inlägg

  Torbjörn Berggren

  Lösvirkesbyggare
  Tyvärr är inte tomten så lätt.
   
 4. Bästa svaret

  T
  Medlem · Stockholm · 191 inlägg

  Tänka

  Medlem
  Utstakning och lägeskontroll ska kunna göras av tredje part, givet att det företaget har mättekniker med mätkunnighet och intyg om detta. I den kommun jag jobbade i förut så ansvarade byggherren för att anmäla tredjepartsföretaget till kommunen och få det godkänt, och sedan hade företaget och byggherren ansvar att skicka in lägeskontroll till kommunen digitalt med data och intyg om placeringen (som DWG/Shape och PDF). Kommunen tog ut en mindre handläggningsvgift enligt taxa för kontroll och sedan för att ajourhålla kommunens kartunderlag utifrån det inkomna datat.

  OP bör prata med sin bygglovhandläggare om utstakning och lägeskontroll kan göras av tredje part (vilket det ska kunna) och hur man går till för att få mätteknikern godkänd av kommunen.
   
 5. Torbjörn Berggren
  Lösvirkesbyggare · 31 inlägg

  Torbjörn Berggren

  Lösvirkesbyggare
  Tack för bra svar. Vår förhoppning är att kunna göra på detta sätt, får se vad byggnadsinspektören säger. Byggnadsnämnden tar 20% av deras avgift med extern utstakare, men verkar ändå bli avsevärt mycket billigare.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.