Utseende hårdvax jämfört med olja?

121k läst  54 svar

 1. H
  Medlem Nivå 4
  Jag tycker att lutade och vitoljade golv är så fina, men har fått uppfattningen att de kan vara känsliga och lätt bli smutsiga.
  Har nu sett att Welin & Co har hårdvaxolja, som verkar tålig och lättskött. Det finns Osmo transparent dekorvax vit, som ska ge ett liknande resultat som ett lutat och vitoljat golv.
  Är det någon som har sett hur resultatet blir om man använder osmo dekorvax och sedan skyddar med hårdvax enligt tillverkarens anvisningar?
  Blir det likt ett vitoljat golv? Träslaget är furu.
   
 2. H
  Medlem Nivå 4
  Jag besvarar detta själv ifall det finns andra intresserade.
  Vi har nu slipat golven och strukit dem med ett lager Osmo hårdvaxoljegrund vit (art nr 3040). Den var lite svår att lägga på eftersom golvet lätt blev skäckigt, de vita pigmenten tenderade att lägga sig på vissa ställen, mest där golvet var extra ruggat (vår slipning blev inte hundraprocentigt perfekt), men även i anslutning till kvistar och andra ojämnheter i golvets struktur. Den fläckiga effekten avtog när golvet hade torkat. Vi slet ganska hårt med att arbeta in hårdvaxoljegrunden i golvet och använde bara ungefär hälften mot tillverkarens anvisningar, men gamla golv suger inte i sig lika mycket som nya.
  Vi gjorde sedan två strykningar med Osmo hårdvaxolja matt. Det var enklare att stryka på (vi använde en golvborste från tillverkaren av hårdvaxoljan), kändes ungefär som honung och gick rätt smidigt.
  Nu ligger golvet och torkar, det ska härda två veckor innan vi kan täcka det med papp för att fortsätta med resten av renoveringen, men jag bifogar en bild på resultatet. Ser ganska likt ut ett lutat och oljat golv. Den matta hårdvaxoljan syns inte över huvud taget och vi undrar hur vi ska veta när det är dags att lägga på mer.
  Vi får se om golven gulnar, vi hoppas förstås inte det.
   
  TobiasGren och Adrixa gillar
 3. H
  Medlem Nivå 4
  Kan lägga till efter några veckor att golvet är ganska halt. Om man spiller vatten på det pärlar sig dropparna, så skyddet verkar funka. Hoppas att det blir mindre halt med tiden...
   
 4. A
  Medlem Nivå 1

  fint...

  Men det ser vackert ut.... har du fler bilder?
   
 5. H
  Medlem Nivå 4
  Här är två bilder till. Golvet blir inte speciellt vitt, som man kanske kan tro. Vi hoppas bara att det inte ska gulna. För att få det vitt kanske man bör använda en annan produkt i sortimentet (om man vill ha Osmo).
   
 6. Andreas Lundgren
  Medlem Nivå 8

  OSMO hårdvaxolja

  Hej!

  Jag tänkte att även jag skulle fylla på med lite erfarenheter av osmos produkter. Vi har furu i vårt sovrum och ekparkett i hall och vardagsrum. Vi ville ha väldigt mörka golv och slipade ner parketten själva.

  Efter det så applicerade vi osmos pigmentolja (Ebenholtz, den mörkaste) på golven. Detta är vad vi lärde oss:

  * Olika stavar i parketten suger olika mycket olja = olika mörkt

  * Där kantslipmaskinen (en roterande slipmaskin hyrd på Silvan tillsammans med den vanliga golvslipen) var ytan mycket "lenare" eftersom den snurrar snabbare. Här sög golvet inte alls lika mycket vilket vav en jättetydlig ljus rand runt alla rum. Vi fick då tips av osmos generalimportörer (väldigt hjälpsamma och lätta att få tag på) att slipa runt med ett grövre papper, 80 istället för 100. Detta gav en jättemörk rand runt alla rum! Dessutom gav slipmaskinen jättefula "sliprosor", runda spår efter plippappret. Nu fick vi köpa en B&D bandslip (min tredje). Vi behövde en ny som kunde gå riktigt nära kanten, och då hade B&D en som smalnade av framtil. Slipa ner alla kanter igen och börja om.

  * Där golvet hade sugit mycket fick vi slipa för hand med ett fint papper för att ljusa upp det, och där det hade sugit dåligt fick vi slipa med ett grövre papper och pigmentera mer. Det tog 5 dagara av oljande, slipande och torkande innan det blev bra. (5 dagar utöver det att golven slipades första gången!)

  * För att få det jämt i färg fick man dutta på mer färg där träet vägrade suga. Troligen hade vi slipat bort för lite från golven. Detta tog (i samband med den höga luftfuktigheten) över en vecka att torka. Är det inte tort så löser hårdvaxoljan upp pigmenteringen och så är man tillbaka till ett flammigt golv. (Furun torkade betydligt snabbare.)

  * När det väl var oljat med hårdvaxolja blev det väldigt matt och fint, såg ut som när när det var pigmenterat, ingen extra glans nästan. Men inte heller den "lena" utan man får vid lack, men det är ingen vi saknar.

  Här kommer två bilder, en efter först pigmenteringen (men efter att kanderna var fixade) och en när det var klart!
   
 7. Andreas Lundgren
  Medlem Nivå 8

  Inte helt nöjd...

  Efter 3 veckor (!) väntande på att pigminteringen skulle torka strök vi på hårdvaxoljan. Den "borste" för 440 kr som man skulle ha var riktigt tråkig, den släppte strå hela tiden, och efter att det torkat ett dygn blir det fula vita märken närman tar bort de strå som man inte såg när vaxen var blöt och blänkte.

  Golvet är också grymt ömtåligt! (Ekparkett.) Det är nu två veckor sedan vi la på hårdvaxlagret (3 tunna lager), och allt lämnar märken. :( T.ex. förgreningsdosor till elkontakter eller dammsugaren. Man kan absolut inte ställa ett par skor som inte är rena undertill på golvet. Det blir vita repor ungefär som man man repar en vaxduk eller drar en repa i sterain, en vit och sprucken rand.

  Är det någon annan som jobbar med osmo hårdvaxolja på mörka golv? :confused: Detta kanske bättrar sig efter hela härdningstiden på 3 veckor har gått, jag ska höra av mig igen då.
   
 8. Andreas Lundgren
  Medlem Nivå 8
  Hej!

  Tänkte skriva ett sista inlägg om hur det gick med vår osmo hårdvaxolja och ebenholts pigmentolja.

  Nu äntligen har golvet härdat på de flesta ställen. På vissa ställen kan jag fortfarande repa det med naglen, men det är fothoppningsvis ställen som jag lagat på och som inte härdat klart. Welin & co som importerar produkterna har varit väldigt hjälpsamma och resten av golvet kommer förhoppningsvis att härda efter hand.
   
 9. L
  Medlem Nivå 2
  Jag har samma problem med mitt mörka golv - det tål ingenting!
  Det är bara tre månader sedan golvet blev klart och nu är det repigt och fult.
  Vad fick du för råd när du kontaktade tillverkaren?
  Kan jag "laga" de ljusa reporna eller måste jag börja om från början?
  Jag har också lagt på ytvaxen tre varv och väntade jättelänge innan golvet började användas, så jag kan inte förstå hur det kan vara så känsligt. Det känns himla trist för OSMOs golvvax är ju inte direkt billiga heller!
   
 10. Andreas Lundgren
  Medlem Nivå 8
  Med stålull /(köp t.ex. på indiska, den har beteckningen "0000") kan man lättast slipa bort vaxet där man har repor och med lite rut är pigmentoljan kvar. Sedan får man pensla på nytt vax. (En trasa från macken som inte luddar går bra. Bättre än osmos pensen som släppte en massa hår som gav fula märken i vaxet när man pillade bort dem.).

  Det svåra är att om du oljar utanför där du slipat så fäster den oljan inte så bra, och om du slipar utanför där du oljar så blir fär förståss inte lika mycket olja! Men det verkar fästa ganska bra utanfär där du slipat, tipset är att måla för mycket, inte slipa för mycket.

  Jag tänjker inte nöja mig med ett golv som inte härdar. Det fanns en annan variant av golvvaxet som skulle härda på 15 minuter (för hantverkare). Om vårt golv inte blir bra med tiden så tänker jag kämpa för att OSMO ska betala en hantverkare att komma dit och applicera den snabbhärdande oljan för att se om den ger ett bättre resultat.

  Hör av dig till dem, när jag pratade med dem "var jag den ende de hört talas om som hade det problemet". Jag fick butiken där jag köpte vaxet att be dem ringa, men man kan kontakta dem direkt, se http://www.welinoco.com/ De var väldigt snabba på att svara på mail och ringa tillbaka. (De kollade om jag kanske hade tvättat golvpenslen med vatten, och sedan oljat med en fuktig pensel etc. men jag hade inte gjort något misstag.) Sedan sa de att "du kanske kan vaxa om hela golvet?" De verkar inte förstå viljet jobb det är att tömma en hel lägenhet på möbler... :mad:

  Jag till slut fick nya oljor för reparering gratis. Vårt golv har faktiskt härdat bättre med tiden, men vi är fortfarande väldigt försiktiga och på vissa ställen har det inte härdat. Jag testar med att försöka repa det med naglen, ett golv ska givetvis klara mycket mer än så!!!

  mvh,
  Andreas
   
 11. T
  Medlem Nivå 1
  Vi ska nu lägga in furugolv i huset och tänkte ta ett som är färdiglutat och vitoljat. Men sen har jag tänkt mjig hårdvax till kök och hall i ett senare skede. Funderar nu på om det går att lägga hårdvax även på de golv som sedan tidigare är oljade. Eller är det så att man måste slipa golvet då? Verkar ju mest troligt.

  Ni som använt vaxet till vitpigmenterade golv, har ni inte samma dåliga upplevelse av tåligheten som de ovan med mörkvaxade golv?
  Andra tips, tankar och idéer?
   
 12. Syrran
  Medlem Nivå 2
  Ni som valt att använda det ljusa vaxet, har ni haft samma bekymmer som de som valt det mörka beskrivit ovan? Är ni nöjda med resultatet nu när det gått en tid eller hade ni valt att göra på något annat sätt eller fabrikat idag? Dina bilder visar nämligen precis det reslutat som jag är ute efter.

  Vänligen

  Syrran
   
 13. H
  Medlem Nivå 4
  Vaxet syns inte alls på ett ljust golv. Därför har vi inte haft några problem med vita repor mot mörk bakgrund.

  Hade jag gjort om det här idag hade jag nog lutat golvet för att få det vitare, jag hade nog inte valt Osmo hårdvaxoljegrund vit (art nr 3040). Enligt tillverkaren ska man bara göra en strykning och där vi gjorde det är golvet gulare än där vi gjorde två strykningar (fråga mig inte varför vi gjorde olika :surprised: ).

  Själva vaxet verkar däremot funka som det ska. Vatten pärlar sig på det, vilket gör att vi hoppas slippa rödvinsfläckar/rödbetsfläckar som tränger in i fibrerna om man råkar spilla. Men golvet är mycket känsligt för repor och jack (samma som oljat). Idag hade jag nog köpt en burk matt lack och provstrukit några lösa brädor, för att se om resultatet blev som jag önskade. Mest för att lack lär skydda ytan bättre och göra den lite hårdare. Men repor får man ändå, och de syns betydligt mindre med vaxet än med blankt lack (blankt lack visar ju upp varenda liten repa och grop).

  Jag tycker att golvet är vackert och jag är nöjd med att vaxet inte syns.
   
 14. Andreas Lundgren
  Medlem Nivå 8
  Det är två steg, först pigmentolja, sedan hårdvax.

  Det är hårdvaxet som inte är särskillt hårt. Det släpper och det blir repor. Då blir vaxet vitt, därför syns det nog inte på ljust underlag, men på mörkt blir det väldigt fult direkt.

  Ni som har problem med Osmo hårdvaxolja kanske kan skicka ett e-post till mig så kontaktar vi leverantören gemensamt? andreas snabel-a fuf punkt org.

  mvh,
  Andreas
   
 15. P
  Medlem · Nivå 14
  Vi köpte ett obehandlat ekparkett från Forbo som vi hade tänkt att behandla med Osmo.
  Jag höll på ett bra tag på lösa brädor och provade mig fram med ebenholts och flera lager
  hårdvax, jag provade även andra märken.
  Vi provade sedan att ha brädorna i våran hall och kom fram till att det håller inte alls,
  pigmentet ligger bara på ytan minsta repa syns och det känns som det aldrig härdade.

  Det slutade med att vi lämnade tillbaka golvet och köpte istället mörkrökt ek från Forbo
  mycket snyggare och betydligt tåligare 4.5 slityta som är genomfärgad.
  Jag tror att det blir billigare i längden än att hålla på med Osmo som inte håller måttet.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: