Byggahus.se

Utmaning - vem kan bygga snålaste byggställningen på lastpallar?

 1. M
  Medlem · Skåne · 246 inlägg

  Markus P

  Medlem
  Hej vänner!

  Håller som bäst på med ett litet husbygge hemma, och nu när det vankas takarbete så ska det byggas byggställning. Det vanliga är ju att hyra en ställning, men nu när det har varit så dåligt väder så har man ju haft tid att fundera lite, och då slog mig tanken att det borde gå att bygga en själv. Någon som testat?

  Fördelarna med att bygga en själv är, som jag ser det, följande:
  - Kostnaden blir kanske likvärdig, men allt material kan återanvändas.
  - Ett bra sätt att använda spillvirke från byggarbetsplatsen
  - Alltid kul att bygga eget! =)

  Jag har i princip obegränsad tillgång på lastpallar så jag tänkte att jag skulle försöka använda dem för att få ner kostnaden en smula. Jag tänker mig något sånt här (se bifogad bild). Jag har snålat på virket så mycket jag har vågat, utmaningen är ju att det ska bli så billigt som möjligt! =). Virket i bilden är följande:

  grön - trall 28x120
  gul - regel 45x70
  röd - läkt 25x5

  Om man går efter byggmax priser så landar priset på ca 1050kr om man köper allt virke nytt. I själva verket använder man ju såklart så mycket spillvirke man har först. Den tvärgående trallen kan man ju tillexempel byta ut mot det längsgående virket i en lastpall, så skippar man den kostnaden, bara att demontera några lastpallar.

  Någon som kan komma på en bättre lösning för väggpartiet i exemplet? Och kanske viktigast av allt, hade ni vågat gå på denna byggställning?! :crysmile:
   
 2. R
  Medlem · 2 324 inlägg
  Är tanken att endast du ska gå på din hembyggda ställning eller att hantverkare du anlitar ska gå på den ?
   
 3. sunnis
  Nybyggare · Hammarö · 771 inlägg

  sunnis

  Nybyggare
  Du behöver även ett diagonalstag/regel.

  Har du tänkt ha hantverkare som ska göra vissa moment på ditt bygge så kommer de antagligen inte vilja arbeta från denna.
   
 4. M
  Medlem · Skåne · 246 inlägg

  Markus P

  Medlem
  Den är för mig och vänner, inte för hantverkare.

  Ställningen hade kanske inte mått dåligt av dtt dagonalstag i framkant, men frågan är om den BEHÖVER det? Den är ju vridstyv i bakkant, och lastpallarna kommer ju skruvas fast, så de kommer ju ge ett betydande bidrag även till framkant.

  Det är ju inte meningen att det ska kännas som att man spikar mot stumt underlag om man skulle vilja dra i en spik på godtyckligt ställe. Målet är billigast, men såklart utan risk för att den ger med sig.

  Testade för övrigt bärigheten i en lastpall idag som endast vilade på reglar vid kortsidorna, såsom i bilden. Vi var två man som hoppade på mitten och man kunde nätt och jämnt känna svikten. Positivt överraskad!
   
 5. Violina
  Husägare · 2 365 inlägg

  Violina

  Husägare
  Om du nu har så mycket lastpallar, varför inte bara stapla dem och förbinda med nåt spillvirke?

  Billigare än så kan det väl inte bli?
   
 6. M
  Medlem · Skåne · 246 inlägg

  Markus P

  Medlem
  Smart! Blir ju en galen mängd pallar att släpa dit dock, men man skulle ju kunna sätta pallar stående på kortsidan som mellanlager, det hade kunnat funka =)
   
  • Laddar…
 7. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 842 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Spontant svar på sista frågan: Nej.
   
 8. A
  Medlem · Stockholms län · 8 935 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Det är väl inga problem att bygga en pålitlig ställning av spillvirke och lastpallar. Problemen kommer väl med det oförutsedda eller slarv. Skråskruvar som missat lastpallen så att den inte sitter fast. Skador på lastpallen som man inte upptäcker i tid. Är du noga när du bygger ser jag inget stort problem.
   
 9. R
  Medlem · 2 324 inlägg
  Staplade eu pallar är vingliga på höjden. Lastar massor av pallar men jag hade aldrig velat stå uppe på 15 pallar och jobbat för att det blir för vingligt.
  I övrigt så är maxvikt på en eupall 1500 kg så de tål ju relativt mycket. Men att bygga byggställning hade jag personligen aldrig gjort.
   
  • Laddar…
 10. maah
  Hobbysnickare · Uppsala · 2 245 inlägg

  maah

  Hobbysnickare
 11. Forlowt
  Utsliten · 603 inlägg

  Forlowt

  Utsliten
  Gillar din idé men det finns en anledning man har sned stag på ställning. Lägg till det och du är hemma skulle jag tro :)
   
  • Laddar…
 12. J
  Medlem · 645 inlägg

  john68

  Medlem
 13. Isakare
  Medlem · Stockholm · 3 163 inlägg

  Isakare

  Medlem
  Har byggt hur mycket ställning som helst av virke, snabbt o enkelt. Grunden är 3 st bra ställningsplank,,sen har det bara varit spillvirke och 4" spik.
  Man slår inte i spikarna helt,,så de är lätta att dra ur igen.
  Några lastpallar har jag aldrig använt, låter tungt o bökigt.
  Planken flyttar man runt enkelt efter behov.
  Som tidigare sagt,,ett kryss är krav, gör ställningen stadig som granit.
  I Asien bygger man ställning runt skyskrapor av bambu och blöta rep, som krymper när de torkar.
  Lånade Hakiställning av grannen när jag skulle måla, den var bara tung, klumpig och tidsödande jämfört med ställning av virke.
   
 14. M
  Medlem · Skåne · 246 inlägg

  Markus P

  Medlem
  Ok, då testar vi en ny variant. Snålaste bygget kan vi nog vara överens om att Violina tog hem priset för, dvs med bara lastpallar, men rent praktiskt är det ju knappt genomförbart, särskilt som jag inte kommer till med bil vid det här bygget. Svår också på ojämnt underlag. Så den varianten blir det inte.

  Jag har tagit till mig av kritiken och lagt till ett kryss, och även ändrat konstruktionen en smula. Denna är enklare att bygga då den inte är beroende av cc-måttet på väggreglarna. Tror vi börjar närma oss den bästa lastpallslösningen med hänsyn till faktorerna stabilitet, ekonomi och byggbarhet.

  Fortfarande skeptisk?

  Jag skulle då inte dra mig för att gå på den, tror detta kommer bli stabilt så in i norden, men å andra sidan har jag aldrig ens bekymrat mig med att bygga en ställning förr, så detta är ju lyx oavsett ;). Nu är man ju dock inte 20 år längre så utmaningen att klättra runt som en apa bland takstolar och provisoriskt uppsatta steg lockar inte lika mycket som förr.
   
 15. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 489 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  jag vet inte rikigt vad och om jag har någon åsikt i frågan, det enda jag spontant vill framföra är att ordet "snål" i min vokabulär är ett ord med negativ klang.
  Starkt negativ.
   
 16. M
  Medlem · Skåne · 246 inlägg

  Markus P

  Medlem
  Säg eknomisk då. Tror inte någon vill spendera mer pengar än nödvändigt på en ställning som trots allt bara är en temporär konstruktion. Målet kan väl omformuleras som att jag är ute efter ett sätt att konstruera en billig, lättbyggd och stabil byggställning med hjälp av lastpallar, både för min egen skull och som hjälp till andra som går i samma tankar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.