Uthus, icke uppvärmt - isolera eller ej?

228 läst  3 svar

 1. A
  Medlem Nivå 10
  Gjöt golv (grävde ut, la makadam o 100mm cellplast under armerad platta) innanför betongsockeln förra året i vårt gamla uthus (15 m2) av trä, från 20-talet.

  Ytterväggarna består idag av reglar och liggande ytterpanelen direkt på dem. Inga innerväggar alltså.

  Tänkte fixa lite trevligare utseende (och bättre förvaringsmöjligheter) genom att sätta råspont på reglarna på insidan. Sätter in tre nya fönster av äldre modell, och ny ytterdörr.

  Men då kommer frågan - ska man sätta vindpapp + isolering (utan plast i den här gamla byggnaden) mellan reglarna, isolerad ytterdörr, trots att man troligen väldigt sällan kommer att vilja värma upp utrymmet?

  Tanken är att med nytt golv, tak, fönster, dörrar, ytbeklädnad på väggar, finns ju ändå möjlighet att använda huset som gästhus sommartid, då kanske man vill värma upp. Alt. värma upp nån gång på vintern om man vill använda som arbetsutrymme...

  Men är rädd för kondens i isoleringen ytterväggen när det är kallt inne och utsidan värms upp på våren.

  Av samma anledning skippade vi isolering i nybyggda carportförrådet som vi inte heller värmer upp. Enda problemet såhär 6 år senare är lite svartmögel på ett hörn på plyfaväggen inne i förrådet. Kanske man får räkna med på obehandlad plyfa i ouppvärmt förråd (borde nog stänga av pax-fläkten på sommaren för att inte dra i varm luft).

  Känns lite konstigt att ha oisolerade regelväggar, men är det kanske det rätta ur fuktsynpunkt bara man kan tänka sig offra möjligheten att värma upp vintertid?
   
 2. A
  Medlem Nivå 10
  Kanske hör till saken att reglarna är 95mm, använder jag "Ekovillaskivan" cellulosaisolering från Bauhaus är den 75 mm. Minskad risk för kondens inne i väggen med tunnare isolering?

  Bör man lägga luftspalten på 2cm utåt mot den redan monterade ytterpanelen, eller? Det är ju en luftig panel, små glipor här o var, så egentligen inte orolig att den inte kan torka ut.
   
 3. N
  Tillbyggare · Nivå 8
  En lösning är att spika på lister mellan reglarna i ytterkant och sedan spika vindpappen på dem så att du får en liten luftspalt.

  Jag hade definitivt stoppat in isolering när du ändå håller på! Helt plötsligt ändrar sig förhållandena och du vill ha lite grundvärme på i förrådet.
   
 4. A
  Medlem Nivå 10
  Jo, visst är det läge att isolera nu om man ändå skivar/spontar upp väggarna på insidan.

  Men man blir fundersam när man läser om problemen med kondens i väggarna i icke uppvärmda byggnader:

  https://www.lfs-web.se/kallstallt-hus-mogel.htm
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: