Hej!

Vi har en tvådelad tomt. Där den största delen är en stor gräsyta med fruktträd zon 2. I bakkant av tomten sluttar marken upp ca 2 höjdmeter och på denna "höjd" ligger vårt hus. Mellan huset och sluttningen ned mot gräsytan har vi en ca 5 m bred yta där vi tänkte bygga en altan för att kunna äta och umgås.

Vi vill inte att altanen ska dominera resten av tomten för mycket. Har du några tips på hur man kan göra den lite mindre svulstig eller dominerande?

Hur kan man nyttja resterande del av denna yta runt huset? Vår initiala tanke var altan även där men det känns som att det blir för mycket och dåligt nyttjande av tomten, så det vi behöver hjälp med är nog hur man kan tänka för att skapa olika typer av ytor och vad man skulle använda ytan till?
 

Bästa svaret

Skulle vara bäst att göra ett rådvigningsbesök, men kan berätta lite om mitt grundtänk.

Jag förstod det som att trädäcket är tänkt på den övre nivån, dvs där huset är ställt, fram till släntkrönet?
Ni ska behålla sluttningen, inte bygga ut över den? I så fall känns det inte som någon större risk att altanen domenerar, i alla fall inte nerifrån.

Om ni vill bygga ut över slänten skulle jag försöka "följa med" slänten i nivåerna, så ni gör trappsteg mellan olika avdelningar (för olika funktioner, typer av sitt/liggmöbler).

Om slänten är (som det tyvärr brukar bli) parallell med huset samt att både släntkrön och släntfot är parallell (slänten får samma lutning hela vägen), kan man minska detta tråkiga anlagda intryck genom att ändra placering av släntkrön eller -fot, så det blir böljande linjer, istället för raka. Då får man vissa flackare partier, och vissa brantare.

T. ex. kan ni "hyvla av" släntkrönet så det hamnar närmare huset, och slänten blir flackare om ni ska göra ett trädäck i nivåer.

Och bra att ni tänker efter innan ni smackar på med ett all-inclusive-däck. Tänk efter vilken typ av möbler, hur många gäster som ska rymmas runt matbord, vill ni ha en takad del, pergola, eldstad, utekök, spa osv osv, och försök göra lite rumslighet genom olika djup/bredder på olika ytor, kanske avdelat med en växtkil eller växtkärl, eller spaljé/plank här och var. Det blir lättare att möblera och få mysigt. Om det går kan man bygga in ett stort buskträd eller vanligt träd också. Höga gräs är fina också.

Undvik hög ytterkant på trädäcket. Ta upp nivåerna innan, dvs dela upp trädäcket i olika (praktiska och genomtänkta) nivåer.

Hoppas det gav något!
 
Tack!

Det gav oss definitivt mycket att tänka på. Vi får fundera vidare och tar med dina tankar där!
 
Nu har ganska många läst denna tråd. Är det några som gjort sina altaner med växtkilar eller jobbat med rumsbildning på altanen på annat sätt? Vill ni dela med er med kanske lite bilder som inspiration och vad ni tagit med er för erfarenheter från detta?

Finns det några som arbetat med att hyvla av slänter och vill dela med sig av sina upplevelser och erfarenheter?
 
En plan altan utan trappsteg har sina fördelar, och jag skulle hellre göra rumsindelningar på en plan altan än göra en massa trappsteg.
Sen kan man behöva göra trappsteg av en mängd begåvade anledningar.....
/W
 
  • Gilla
TCG
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.