Utför du elarbeten själv och i så fall vad?

14k läst  82 svar

?

Utför du behörighetskrävande elarbeten själv och i så fall vad?

Poll closed 2016-08-31.
 1. Nej, jag gör inga behörighetskrävande jobb med el själv

  34 röster
  5,7%
 2. Ja, kopplar i och ur fast anslutna maskiner, typ tvättmaskin, VVB, värmepump

  339 röster
  56,9%
 3. Ja, VP-rör och dosor, dvs inga ledare/kablar

  253 röster
  42,4%
 4. Ja, river befintliga elinstallationer

  283 röster
  47,5%
 5. Ja, byter skadat eller dåligt elmaterial, oavsett om det är behörighetskrävande

  325 röster
  54,5%
 6. Ja, installerar elektrisk golvvärme

  93 röster
  15,6%
 7. Ja, jag utför mindre kompletteringar, typ enstaka uttag, strömbrytare

  421 röster
  70,6%
 8. Ja, utför smärre arbeten i centralen

  208 röster
  34,9%
 9. Ja, jag gör kompletta installationer i hela huset utan att blinka

  210 röster
  35,2%
 1. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Samtidigt ska vi inte glömma att typ hälften av alla elektriker som lagligen kopplar inte vet mer än så.

  Minst 90% av de yrkesaktiva elektrikerna är s.k "yrkesmän" utan egen behörighet. Det är först i utbildningen till AB som man måste lära sig ledningsdimensionering.
  Det är mycket klent med intresse från många av "yrkesmännen" att lära sig något mer än hur man tar ut lönepengarna, och likaså är det mycket svalt intresse hos de behöriga att bry sig i detta.
  Så därför vågar jag påstå att minst hälften av alla landets elektriker skulle säga "Japp, 1,5 mm[SUP]2[/SUP] = 10A, 2,5 mm[SUP]2[/SUP] = 16A, 4 mm[SUP]2[/SUP] = 20A, osv... aldrig något annat".

  Alla gånger jag nämnt till andra elektriker att man ibland kan säkra högre, ibland måste gå lägre så mötts jag antingen av stor förvåning (Aha!!!) sen klentrogenhet, alternativt en strid ström med ord som förklarar hur jäkla fel jag har, var har jag gått skola egentligen.
   
  • Laddar…
 2. C
  Medlem Nivå 1
  Jag har ännu inte träffat på en elektriker som kunnat mäta upp skillnader mellan faser och kunnat åtgärda det. Än så länge vidhåller jag att elektriker är vår tids spoken. ..
   
 3. osiris
  Byggnadsvårdare Nivå 11
  Spoken?
   
 4. B
  Medlem Nivå 1
  Jag orkade inte läsa hela tråden men håller med Polaris78 (och säkert några till som jag aldrig läst).

  Själv kastar jag mig handlöst in i dom flesta elcentraler som är riktigt utförda då det är enkelt.
  Däremot så kommer det då och då riktigt läskiga exempel på elsystem i drift där man funderar på att låsa hela anläggningen.

  Som i mitt förra hus, första gången jag lyfte på locket till elcentralen så tog jag inte ens av locket helt för jag var osäker på att få dit det igen.
  I det huset bytte jag nästan all el då det var rent livsfarligt att inte göra det.
  En rolig detalj var att för varje ny meter kabel jag installerade så tog jag bort drygt två.

  Om jag har behörighet? Nej men jag har kunskapen och chansar aldrig.
   
 5. K
  Medlem · Nivå 12
  Jag saknar alternativet;

  "Ja, jag gör allt eftersom jag innehar allmän behörighet"
   
 6. C
  Medlem Nivå 1
  Jag gör allt eftersom jag har allmän behörighet (minus praktiken).
   
 7. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Du kan inte ha AB utan att ha praktiken, det är liksom hela vitsen med systemet.
  Jag skulle också kunna hävda att jag har (eller ja, skulle skaffa) kunskapen motsvarande en AB men som det är utformat, helt avsiktligt, kan man inte ta en behörighet utan att ha fyra år praktik (två för BB1).

  Berätta gärna om vad du mäter upp för skillnader mellan faserna och hur du åtgärdar det. Är det snedlast du tänker på?
   
 8. K
  Medlem · Nivå 12
  Tänker du på fasförskjutning? Det är ett mindre problem idag och ännu mindre i bostäder. Det är ju oftast vid motordrift/ induktiva laster man råkar ut för förskjutningen och det gäller att det är antingen en stor mängd ej kompenserade drivdon eller större motorer etc, typ industrier för att det skall bli ett problem.
  Numera är ju i stortsett allt faskompenserat till minst cos fi 0,9 och äldre apparater kan man faskompensera med kondensatorer i efterhand men det är nog inte många elektriker som klarar detta på egen hand att dimensionera och räkna på det, vilket man även får ha förståelse för och just därför finns det firmor som är specialiserade på just detta område.
  Sitta och mäta upp fasförskjutningar gör man ju sällan för skojs skull eller bara för att, det ju bara vid komplexa felsökningar eller i förebyggande syfte där man kan misstänka att dom induktiva lasterna kan komma att orsaka problem det är intressant.

  Samma med övertoner, det finns gränsvärden för hur mycket övertoner det får förekomma och det gäller att tillverkare anpassar sig efter detta, dels att deras produkter skall tåla den normenliga mängd övertoner som kan förekomma, men också att inte skräpa ner elnätet med mer övertoner. Det finns vissa apparater som kan få spunk av övertoner och ge upphov till en hel del oförklarigliga fel som kan få många elektriker att skruva på sig och många kunder att svära. Tyvärr är loggutrustning för dyrt att ha i bilen då det används såpass sällan, som tur är finns det företag som är nischade mot detta och faktiskt kan tolka loggarna som instrmentet genererar, vilket i sig inte är solklart för en "vanlig" elektriker och kan rekommendera ett filter, antingen aktivt eller passivt som kan minimera problemen. När utredningen är klar och typ/modell filter är fastställt, då kan nisses el & handväskor installera det

  Elbranchen är såpass stor, utbredd och utvecklas extremt fort och omfattar en hiskelig mängd tekniker och teorier och det är omöjligt för en person att besitta all kunskap som finns, därför är det viktigt att man hittar någon med rätt kompetens för rätt arbete.. Att ringa till Nisses el & handväskor för att få en nätanalys utförd så är det givet att man anlitat fel kille, så tillvida han inte tar in en UE som specialist på området. Tittar man på större elfirmor så har man allt från grovisar/kabelapor som är bra på att dra långa sträckor AL240 utan att gnälla, folk som kopplar i ställverk och har momentnyckel i bakfickan, IT-nörden/halvelektrikern som är vass på att programmera styrsystemet för belysningen, KNX, Helvar, Philips eller vad det nu kan vara till den kluriga killen som har järnkoll på kretsscheman och kan felsöka metodiskt och systematiskt men som inte kan få två strömbrytare att sitta rakt i kombination.

  Men för att återgå till det tråden handlar om, dvs hempuleri så klarar man sig med nisses el & handväskor, man behöver inte göra en spänningsfallkedja och beräkna max avsäkring till spisen baserat på förläggningssätt, kabelanhopning etc då det i en lägenhet eller villa nästan är/är uteslutande är överkurs, det är elementär kunskap som behövs, inte så mycket mer.
   
 9. C
  Medlem Nivå 1
  Precis vad jag tycker. En vanlig villa är sällan något problem vad gäller elen...
   
 10. V
  Medlem Nivå 1
  Starkström har du i uttaget hemma,,,,,, menar du högspänningssidan?
   
 11. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Nej. Jag menar att man i en KNX-installation inte ändrar något på starkströmssidan eftersom alla uttag är styrda via aktorer (om installationen är total). Alla ändringar sker istället i logiken.

  Jag är väl medveten om skillnaden mellan starkström och högspänning :)
   
  • Laddar…
 12. C
  Medlem Nivå 2
  - Fastighetsägaren är ansvarig för att anläggningen är säker.
  Frågar jag om el installation får jag alltid(oftast) till svar att man skall ha en behörig elektriker.Hur skall jag kunna kontrellera elektriken? Hyra in en eller två till för att dubbel kolla.

  Den "behöriga" elektrikern är nästan aldrig behörig utan det är någon annan på firman som inte är på plats eller kontrollerar anläggningen.
  Så redan här borde jag kunna instalera själv och be en behörig kontrollera.
  Även om en behörig installerar så är det lika väl jag som är ansvarig för anläggningen.

  Så jag hamnar helt i händerna på andra som inte har nåt ansvar.
  Och det är orimligt att jag ska behöva läsa/praktik i 4 år för installera en kontakt eller lampa i hemmet.

  Jag hade mer än gärna gått en kvälls kurs för att få dokumenterat nödig kännedom.

  För i mitt yrke installerar/ändrar/bygger om låg och högspännings skåp.
   
  Redigerat 2 jun 2016 13:48
  • Laddar…
 13. M
  Medlem Nivå 2
  Saknar alternativet "sätter i dosor för fjärrstyrning". Tyvärr finns det ju sällan färdiga uttag eller brytare som klarar fjärrstyrning, den delen man får byta själv.
   
 14. C
  Medlem · Nivå 7
  Ja jag gör behörighetskrävande arbete åt mig och mina vänner , men jag har behörighet enligt lag (via elsäkerhetsverket).

  Mycket av propagandan om fulel och och dåliga elinstallationer drivs av EIO som är part i målet.
  De vill inte att vanliga personer skall hålla på med el, de drivs av ekonomiska tankar, de vill att deras ECY-elektriker skall utföra alla el-jobb. Problemet är att en ECY-elektriker enligt lagen inte får göra eljobb ens hemma hos sig själv.

  80% av alla elektriker är ECY-elektriker , mestadelen vet inte att de faktiskt enligt lagen inte får utföra elarbeten varken hos sig själva eller hos andra. Detta får bara utföras av de elektriker som har godkännande som installatör via elsäkerhetsverket.

  Förvisso skulle de flesta få denna installatörsbehörighet om de ansökte hos elsäkerhetsverket.
  Men lag är lag .....
   
 15. C
  Medlem · Nivå 7
  Men jag har full behörighet upp till 1000 volt, vilket faktiskt 80% alla "elektriker" i Sverige inte har........
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: