Byggahus.se

Utebelysning inga regler medans avskärmning ska släppa igenom minst 50 procent.

Status:
Stängd
 1. T
  Medlem Nivå 5
 2. tommib
  Husägare · Nivå 23
  Nej, det är inte på något sätt en motsats (vilket jag tror att du var ute efter när du använder ordet diametral).

  Många människor tycker att det är vackert med belysning, jag själv inkluderat. Samtdigt vill jag ha mörkt när jag ska sova. Som så många andra påtalat är det viktigt att man tar hänsyn till varandra när man bor nära. Dina önskemål förefaller dock gå rätt långt bortom det man kallar normal hänsyn och ditt lidande (som jag på inget sätt förnekar eller vill förminska) står inte i proportion till intrånget man kan se i dina olika trådar.

  Igen, mitt råd (som jag knappast tror att du kommer följa) är att flytta för att minska ditt eget lidande.

  Mitt tidigare svar har för övrigt ingenting med psykoanalys att göra, däremot mycket med psykiatri som är något helt annat.
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem Nivå 5
  Redigerat 26 apr 2017 20:39
 4. M
  Medlem · Nivå 12
  Du har i flera år och flera trådar ältat mer eller mindre samma sak. INGEN har hållit med dig i sak vad jag kan se.
  Hade det varit jag hade jag tagit mig en funderare på om det verkligen är alla andra som har fel. Kan det möjligtvis vara jag som har en skev uppfattning på vad som är ok eller inte angående utebelysning?

  Jag ser dina suddiga bilder och ser inget konstigt alls. Själv bor jag mer eller mindre ute i skogen och utan mina ytterlampor blir det kolsvart, därför lyser de hela natten. Jag tycker det känns mer ombonat och varmt.

  I en tråd verkar du föredra att hänga skynken mellan höga stolpar i din egen trädgård för att skärma av ljuset. Det skulle vara ok men inte en rullgardin?? Min egna tolkning är att du överskattar behovet av "naturligt" ljus från himlavalvet.
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem Nivå 5
  Jag ber om ursäkt att mina rader inte har väckt den unisona avståndstagande som kanske hade behövts för att vinna ditt gillande. Men då är det svårt att förstå varför en orätt ska bli rätt ju fler som inte brytt sig att reagera så försök att se SAK och inte bara vem som framfört frågan.
   
 6. M
  Medlem · Nivå 12
  Problemet är ju att du tycker du har rätt och ingen annan. Jag kräver inte unisont avståndstagande men nu finns det inte en enda själ som håller med dig. Det borde ge en indikation på att din åsikt kanske inte är den rätta i det här fallet. Du behöver inte be om ursäkt, jag har full respekt för att vi har olika åsikter.
   
  • Laddar…
 7. T
  Medlem Nivå 5
  Om jag ska bry mig om en hejarklack för att behålla en åsikt när ALLAS sinnen dvs ögat störs då är det tyvärr så att jag lyssnar på kroppen och respekterar inte dominanta personer som vill kuva andra.
   
 8. T
  Medlem · Nivå 10
 9. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Jag undrar dock om det inte är ditåt problematiken lutar.

  Tycker att det osar starkt av ett klassiskt oidipuskomplex.
   
 10. tommib
  Husägare · Nivå 23
  Hur menar du då?
   
 11. T
  Medlem · Nivå 10
  Avskärmning? Mina har glas och svag led i.

  Man kan ha sensorstyrd strålkastare om man vill precis som utomhus.
   
 12. J
  Medlem · Nivå 10
  Tycker det är väldigt trevligt att komma ut på landet, kunna se stjärnor osv. Förstår vad du är ute efter...

  Nu bor vi i stockholmsförort, så den stjärnhimlen man ser på landet "kan man se i kikaren efter" här.

  Vi hade strömavbrott en hel kväll för några år sen och då inser man hur annorlunda det måste sett ut i området innan elen kom (det fanns tydligen ett antal lyktstolpar med "luxbelysning").

  Tyvärr är det nog så att när områden förtätas så får man både ljud och ljusstörningar mm. Jag förstår att många helst skulle slippa dem, och det är ju trist om man så att säga var först på platsen och andra hus uppförts efter. Men tyvärr är det nog så att det rimligaste att göra om man föredrar att leva så är att flytta ut på landet, antingen där ingen annan bor/vill bo i närheten eller där man har råd att köpa så mkt mark så att ingen bor inpå knuten.

  Jag har själv belysning utanför huset som är tänt i skymning och gryning, jag hoppas att ingen kringboende stör sig på det. Det står ett gatlyse utanför dotterns rum och lyser rakt in hela nätterna. Det sistnämnda skulle jag helst ha en annan placering på men det kan jag nog tyvärr inte påverka.

  Jag skulle gärna slippa att mopeder susade förbi utanför, bilarna körde för fort på vägen utanför och ungdomarna i skolavslutningstider inte drällde hem på nattkröken och tjoade högt och faktiskt ibland kastar in burkar och flaskor på tomten.

  Dock är detta något som jag får tvingas leva med pga jag bor där jag bor, jag stör mig lite på det, men andra fördelar överväger.

  Om inte grannarna kan tänka sig att justera lampornas placering eller de tider de är tända så är det bara att beklaga och råda till att på sikt hitta ett bättre lämpat boende eller bara acceptera att det är så här. Kanske kan du placera ditt sovrum riktat åt ett annat håll, göra ett sovloft på vinden med takfönster eller liknande för att lösa problemet på det sättet. Det vore nog rätt coolt att kunna ligga och titta upp i himlen om natten...
   
 13. T
  Husägare · Nivå 11
  Kan du inte bara bygga avskärmingar med polariserat glas? Så bygger du första lagret med horisontell polarisering och det andra lagret med vertikal polarisering. Då blir det 50 procent genomsläpp per lager... Enligt din specification i rubriken.
   
  • Laddar…
 14. D
  Medlem · Nivå 8
  bygg en riktig "avskärmning". tex en 2m regel med en plyfaskiva längst upp som du ställer så nära lampan som möjligt. om nån klagar så måla svampbob på den och kalla den konst istället för avskärmning. eller en skitstor basketkorg till barnbarnen = lekredskap :)
   
 15. T
  Medlem Nivå 5
  Så varför ska enskilda fastighetsägare i en del av en storstad där staden inte brytt sig om att anlägga gatubelysning längs med vägar själva bestämma över andras fastigheter när det blir lika kolmörkt i alla fastigheter när de självutnämda tändningsbenägna fastighetsägarna slutligen släcker?