Byggahus.se

Ute/gatubelysning - stolpar

 1. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Söker enkla gatubelysningsstolpar med riktat ljus till vår infartsväg som är uppåt 200 m lång. Har sett på mindre lokalgator och i radhus- och villaområden raka enkla stolpar i galvaniserat stål. Det borde vara så att dessa är bra kvalitet i förhållande till pris. Var köper kommunerna dessa? Någon som vet? Priser?

  Stolpar man kan köpa på byggvaruhusen passar inte, de är alldeles för korta och skulle se fnuttiga ut hos oss. Gissar att stolpar som är ca 3 m höga skulle passa. Lampor a la stallyktor eller "herrgårds"-stil passar inte heller.

  Med vilket avstånd sätter man lyktstolparna? 30 meter? Vi vill inte ha upplyst som om det vore dagsljus men inte heller så att det blir alldeles mörkt för långa avstånd mellan stolparna.

  Tacksam för tips och råd. :)
   
 2. S
  Medlem Nivå 8

  Re: Ute/gatubelysning - stolpar

  Stolpar och fundament upp till "motorvägsstorlek" finns hos dom flesta el-grossister, prata med någon lokal elektriker för pris.

  Det finns ett bra gratis-program på http://www.thornlighting.se/ under teknik som heter Bercan3, där kan du göra belysningsberäkningar samt att du får en uppfattning om hur det kommer att se ut.
   
 3. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19

  Re: Ute/gatubelysning - stolpar

  Tack! Ska ladda ner programmet o kolla.
  Blir nu osäker på om vi verkligen skall ha riktad belysning ner mot vägen eller om det är bättre med typ "klot"lampor som sprider ett mer allmänt (och mjukare) ljus.
   
 4. T
  Medlem Nivå 2

  Re: Ute/gatubelysning - stolpar

  Det här kommer väl sent - men huruvida du ska ha ett nedåtriktat ljus eller glober beror rätt mycket på omgivningen. Kommer "globerna" kunna lysa upp något bakom sig (t.ex. träd)? Om inte så kommer de bli fruktansvärt bländande. Dessutom kan du räkna med att ungefär hälften av energin du stoppar in i en globarmatur går upp till stjärnorna om det inte finns t.ex. en trädkrona över som reflekterar ner det. Så det kan bli eldning för kråkorna...
  Tips : provbelys!
   
 5. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19

  Re: Ute/gatubelysning - stolpar

  Tack för råd! Och det är faktiskt inte alls för sent. :D Snarare ett år för tidigt!! :) Grävaren hade kloka råd om att vänta tills huset var färdigt, eftersom det annars kommer att komma en lastbil med bred last som drar ner lyktstolparna......
  Vägen är nu nästan klar och elrör med slinga för belkysning lagda med 40 meters avstånd. Men som sagt - vi väntar tills nästa år med att installera lytkstolpar!
  Och jo, 3 av 4 stolpar kommer att stå under träd. Men bara för att jag tyckte att det skulle bli ett mjukare och mer silande ljus. Var inte så klok att jag tänkte mer vetenskapligt på det.
   
 6. T
  Medlem Nivå 2

  Re: Ute/gatubelysning - stolpar

  Ska du få en användbar belysning med 40 m mellan stolparna så lär du få gå över 3m stolphöjd - ska du ha 3m stolphöjd så är nog c:a 12m avstånd max. Tänk på att belysningen inte får vara för ojämn, det är ansträngande för seendet. Blir det så att det är jätteljust under stolpen och knallmörkt mitt emellan stolparna så är allt du gör att förstöra för mörkerseendet.
   
 7. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19

  Re: Ute/gatubelysning - stolpar

  Det är svårt, mycket svårt med belysning. Ju mer man tänker på olika alternativ ju svårare blir det....

  Har pratat med våra arkitekter och det vi vill uppnå med belysningen av infartsvägen är "sommarstuge-känsla", fast året om. Det är en stor avlång sjötomt i Roslagen, mkt vacker. Ingen gatubelysning finns runt om, varken på länsvägen eller i sommarstugeområdet intill. Det känns då helt fel att ha en väl belyst 200 meter lång infartsväg till huset. Det kommer se ut som en konstig fyrbåk när man far förbi på vägen.

  Infartsvägen är en grusväg som slingrar sig fram över ängen förbi en del "holmar" med träd. Huset hukar bakom en liten bergknalle, är lågt och brunt.
  Tanken var att med längre avstånd och inte så starkt ljus och inte så höga stolpar få en mer "på-landet-känsla".

  Men menar du att "klot"-lamporna är för starka? Med klotlampor menar jag dessa runda i vitt glas. Är också rädd för att om man har lamporna för tätt att det bara blir ett vitt lysande streck om man ser det på avstånd. I stället tänkte vi att inte så många lampor, men med svag och mjukt och välkomnande sken skall leda oss fram till huset. Är det helt fel tänkt?