Byggahus.se

Utbyggnad sekelskifteshus - synpunkter på planlösning

 1. Belombre
  Medlem · 14 inlägg

  Belombre

  Medlem
  Vi ska bygga ut vårt hus från början av 1900-talet. Det befintliga huset är ca 150 kvm i 1,5 plan och vi vill bygga ut med ca 75 kvm i 1,5 plan inklusive torn. Här är bilder på plan 1 och 2, samt nuvarande planlösning och en fasadskiss (mot väster). Tänker höga, franska dörrar ut mot en altan från matsalen. Frågan är om de sociala sällskapsrummen blir för små. Vi har även funderat på att bygga ut en till glasveranda från matsalen och gästrummet/salongen, men problemet är då att gästrummet inte får något fönster, alternativt att man ska dela av verandan. Tycker ni att man ska bygga till eller är matrummet stort nog som det är?

  Utbyggnaden sker åt norr och ett torn åt nordväst. Vi tänker flytta den befintliga trappan något. Ovanpå biblioteket på plan 2 kommer ett tornrum.

  Vi behöver många sovrum och är inte så förtjusta i öppen planlösning i ett gammalt hus. Kom gärna med synpunkter på planlösningen och om ni ser något som kan förbättras! Tack på förhand :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_8999.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_9002.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_9001.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  tempImageP0TTXe.jpg
   
 2. M
  Medlem · 2 059 inlägg
  Min rekommendation är ni tar hjälp av en arkitekt för att få till en planlösning som är optimal för era behov samt en utformning som passar husets karaktär och stil. Gör det i tidigt skede innan ni låst er för mycket i era idéer.
   
  Redigerat 21 jul 09:51
 3. Belombre
  Medlem · 14 inlägg

  Belombre

  Medlem
  Vi kommer att använda oss av en arkitekt också, men har börjat skissa på en planlösning som de (med fria händer) kommer att utgå från. De börjar först att rita om ca 1 månad och fram tills dess vill vi ha klurat så mycket som möjligt. Tänker att input alltid är värdefullt och välkommet.
   
 4. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 975 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
 5. Belombre
  Medlem · 14 inlägg

  Belombre

  Medlem
  :):)
  Tack för bilden :) Glömde skriva att fastigheten ligger utanför detaljplanerat område. Tänker du på höjden på tornet eller var det något annat när det gäller proportioner och utformning? Jag har frågat kommunen om maxhöjd, men de har bara svarat att det inte finns någon eftersom det ligger utanför detaljplan. Men de kan ju säga nej ändå. I området finns flera stora hus med torn och 2,5 plan.
   
 6. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 975 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Av egen erfarenhet vet jag att det inte är så lätt som man kan tro att få bygglov utanför detaljplanerat område, fastän det finns liknande byggnader. Ditt bygglov kommer bedömas utifrån vad du lämnar in och inte utifrån vad som tidigare fått lov eller funnits där i 100 år, tyvärr. Att det "inte finns" någon maxhöjd innebär inte att man får bygga hur högt som helst utan det bedöms utifrån andra kriterier än antal meter.

  Utifrån din skiss upplever jag att storleken på utbyggnaden / tornet kommer dominera så pass mycket att den befintliga byggnaden nästan blir underordnad. Det plus de stora ändringarna av planlösningen, taket och fasadens utseende gör att jag, för säkerhets skull, skulle se på bygglovsansökan som om man sökte för nybyggnation.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2021-07-21 kl. 18.26.23.png

  https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/provning_lov_fb/utanfor_dp_ob/
   
  Redigerat 21 jul 18:56
 7. Belombre
  Medlem · 14 inlägg

  Belombre

  Medlem
  Tack så mycket för info och länk! Ja, tornet är rätt dominerande. Arkitekterna kanske kan tona ner det lite. Men vi vill gärna ha det högt för utsiktens skull. Hoppas att vi får bygglov för det.
   
 8. B
  Medlem · 25 inlägg
  Kan vara läge att ringa kommunen först för att kolla så huset inte ingår i bevarandeprogram och är k-märkt. Då kan era planer grusas och ni har byggt upp förväntningar i onödan. Förhoppningsvis är det inte så och det hade varit kul om ni fortsätter uppdatera processen framöver här på forumet.
   
  • Laddar…
 9. Belombre
  Medlem · 14 inlägg

  Belombre

  Medlem
  Tack! Vi har varit i kontakt med kommunen och huset är inte k-märkt. Det har tvärtom renoverats sönder en del på 50-talet och vi försöker återskapa sekelskifteskänslan. Uppdaterar gärna när vi kommit igång mer. Har arbetat vidare lite på planlösningen och snart tar arkitekterna över
   
 10. B
  Medlem · 25 inlägg
  Härligt! Och om ni inte har en upparbetad kontakt med arkitekt så har jag en som är specialiserad på sekelskifteshus om ni skulle vilja ha det. Bara att pm:a!
   
 11. Belombre
  Medlem · 14 inlägg

  Belombre

  Medlem
  Tack, vad snällt! Vi har dock ett samarbete med arkitekter som är specialiserade på sekelskifteshus och byggnadsvård. Men vi letar efter kontrollansvarig och konstruktör i Stockholmstrakten eller strax norr om Stockholm.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.