Byggahus.se

Utanpåliggande eldragning i friggebod? Förberedelser?

 1. K
  Medlem · Örebro · 1 367 inlägg

  Klicka

  Medlem
  Tänkte att en elektriker får dra all el inne i friggeboden utanpåliggande, alltså inte inne i väggen.

  Det kommer in en 230V sladd in (har byggt boden på en gammal platta).

  Hur ska jag förbereda för elektrikern?

  Ska elektrikern sätta in någon kopplingsdosa för inkommande spänningskabel? Ska jag vänta med att gipsa just där så han kommer åt?

  Måste elektrikern ha något att spika klammer i? Eller kan el dras i någon kabellist som sätts fast på vägg med lim eller nått?
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 512 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Du behöver se till att inkommande kabel är åtkomlig där den kommer upp ur plattan, antingen utanför eller i stugan. Eftersom allt ska vara utanpåliggande så ska alla väggar, tak och golv vara färdiga, ev förutom tapetsering/målning. Elektrikern borrar genom väggen om det behövs.

  Elektrikern kommer helt klart att montera en dosa eller en liten elcentral på inkommande kabel högt upp på en vägg och därifrån dra ledningar till uttag och strömbrytare. Du behöver alltså peka var du vill ha dessa.

  Kabel eller kabellist bör spikas/skruvas, inte limmas. Det är alltså bra om det finns något trämaterial under även om enbart gips också fungerar men kräver många gipsankare.
   
 3. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Hur installationen i Friggeboden utförs beror delvis på matningen. Om det enbart är en 10 a grupp som hämtas från boningshuset behövs ingen elcentral om den gruppen skyddas av en 30 mA jordfelsbrytare. I annat fall måste det monteras en jordfelsbrytare i friggebod eller boningshus.

  Är det däremot en trefasmatning avsäkrad 3 x 16 a eller mer , då blir det naturligt med en liten normcentral.
   
 4. K
  Medlem · Örebro · 1 367 inlägg

  Klicka

  Medlem
  Det är 1-fas dragen inifrån huset via husets proppskåp till friggeboden. Och det sitter en jordfelsbrytare intill proppskåpet. Vet inte om jordfelsbrytaren då går på alla faserna.
   
 5. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Testa jordfelsbrytaren genom att trycka på testknappen någon gång per kvartal.
  Är det en " bred jordfelsbrytare ( 70 mm ), då är det sannolikt en 4 pol brytare som täcker alla tre faserna i centralen. Är det en 2 pol jfb ( 35 mm) , då räcker nog enbart en grupp. Den gruppen är ofta en grupp som omfattar t.ex. badrum , golvvärme eller utomhusuttag.

  Man skyddar aldrig en fas i centralen med en jordfelsbrytare. En sådan lösning skulle t.ex. omöjliggöra trefasgrupper i centralen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.