Byggahus.se

Uppvärmning till nybyggt fritidshus 66 kvm - bergvärme overkill?

 1. P
  Medlem Nivå 5
  När vi byggde om fritidshuset för ett par år sedan så var jag inställd på att ha en Luft/Vatten-pump, men till slut landade vi på en vanlig värmepanna (Värmebaronen 6kW) med ontech fjärrstyrning. Jag sparade ca 80tkr på detta, gör av med 6-10 000 kWh per år så det hade tagit 15-20 år att tjäna in en luft/vartten-pump. Ändå ångrar jag mig lite när jag får elfakturorna :)
   
 2. K
  Tillbyggare Nivå 10
  Går ner i effekt? Nja men det går kraftigt ner i effektivitet under typ +5 gr ute.
  Men kostar ändå ungefär som en komplett BVinstallation. ...
  Kör du på BV. Borra ett grunt hål på 100 m och planera det smart så det går lätt att borra ett till ifall där blir en större bostad en dag.
  Om du letar lite så borde du kunna hitta en liten BV pump för 15000 + borrhål och installation.
   
  Redigerat 4 sep 2019 10:54
 3. T
  Medlem Nivå 6
  Jag har nyligen byggt ett fritidshus på 110 kvm och hade nog egentligen aldrig någon annan tanke än att installera bergsvärme. Det är ett smidigt alternativ även om det kostar. Satte ca 4.000€ på ett drygt 140m borrhål + installation och knappt 7.000€ för NIBE F1245-6 R + installation. Jag ser inte vilket alternativ som skulle ha varit realistiskt.
   
 4. T
  Medlem · Nivå 16
  Det är 110kSEK för pumpen. Jag vet inte vad el elpanna kostar men kanske 30-40k. Har man hög förbrukning går det snabbt att tjäna in med den mindre driftkostnad på en BV. Men om man bara är någon gång i stugan så det kanske bli väldigt många år för att tjäna in.
  Anta att 1 kWh kostar 1.50 kr och arr årsförbrukningen (som fritidshus) är 4000 kWh/år, och att BV behöver bara en tredjedels el jämfört med elåpanna. Man spara då 4000 kr el om året. med 80 kkr skillnad i anskaffning tar det 20 år innan BV har betalt sig mot elpanna. .
   
 5. GoC
  Medlem · Nivå 9
  Och inom dom 20 åren så har med största sannolikhet Pumpen endera måst bytas ut eller krävt dyra reparationer.
   
 6. T
  Medlem Nivå 6
  Så är det - beräkningen är fast i hur stor behovet är. Jag har byggt med tanke på att vara där regelbundet året runt så jag har nog betydligt kortare återbetalningstid.
   
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 17
  En Nibe F1255-6 får man för runt 70' plus installation och borrhål så behöver det inte bli så drygt.

  Vid installation kan man passa på att förbereda för frikyla också
   
  • Laddar…
 8. K
  Tillbyggare Nivå 10
  Finns billigare BVP än så.
   
 9. E
  Medlem Nivå 2
  Jag har i mitt hus på Gotland en ackumulatortank och en vattenmantlad braskamin och golvvärme. Vi har en elpatron i tanken och köper el med koppling till timspottpriset och ett egentillverkat styrsystem.
   
 10. Stickan56
  Husägare · Nivå 9
  Fast det är på loftet kylan behövs mest. Värmen kommer att samlas där på sommaren.
  En luft/luft med två innerdelar skulle vara bra.

  Stickan
   
 11. S
  Medlem Nivå 1
  Vi har 100kvm och separata elmätare för elpannan och vvb och ventilationen, jag bor i Luleå och vi kör värmen året runt ca 20 grader inne. Elvärmen drar ca 10500 kWh med elpanna och golvvärme i plattan.
   
  • Laddar…
 12. B
  Medlem · Nivå 4
  luft/vatten monoblock tror jag är vettigast för dig, om man ska göra avvägningen mellan ekonomi på kort (investering) och lång sikt (driftkostnad).

  Ta exempelvis panasonics 5kW invertermodell, kostar knappt 40 kkr att köpa. En standardinstallation kostar 22 kkr. Lite mer för att få till varmvattnet via den också. Södra sverige (göteborg) har rätt varmt klimat, det är rätt många dagar på året då luften är varmare än bergets temperatur, vilket gör att skillnad i COP inte blir så stor. Speciellt med tanke på att det inte är åretuppvärmt. Fjärrstyrning går att få till, de har ingångar på styrkortet, så man kan styra från alla möjliga olika system.

  Jag högg bara 5kW på känn. Huset förbrukar sannolikt inte så mycket, men om du vill få ner tiden från kallt hus till varmt hus, så får man inte ha för lite effekt, med tanke på alla ton betong i plattan som måste värmas upp.
   
  • Laddar…
 13. N
  Medlem Nivå 6
  Har läst en del i tråden och lägger min röst på elpanna. Om du inte vill ta kostnaden nu så förbered för solpaneler så att det går smidigt att installera om du ser behov om ett par år, då de har sjunkit i pris och blivit mer effektiva.
   
  • Laddar…
 14. S
  Medlem Nivå 1
  Elpannor finns ofta att köpa på andrahandsmarknad, några tusenlappar för en bra beg sådan, jag köpte en elomin 3 med varmvattenberedare för 1500kr.
   
 15. C
  Medlem Nivå 3
  Tack! Intressant att höra.
  Ja, det gäller ju att man i så fall lägger undan de där pengarna och tar fram lite varje månad när elräkningen kommer.
  Lätt att man hittar något annat kul att bygga eller ett verktyg som man bara verkligen "behöver" :)