Byggahus.se

Uppvärmning av garage+lägenhet?

 1. A
  Medlem Nivå 6
  Hej,

  Jag har funderingar kring uppvärmningen av garaget med tillhörande lägenhet, 60+60=120kvm.

  Har haft funderingar på en frånluftsvärmepump och har förberett med ventilation för det.

  Men efter att samtalat med rörläggaren så var han skeptisk till om FLV skulle funka på ett effektivt sätt och nämnde istället elpanna eller luft/vatten pump.

  Största problemet är ekonomin för de luft/vatten jag tittat på ligger runt 100 000 kr medan frånluftspumpen (Nice f370) skulle gå på runt 40 000 kr.

  Finns det någon här som är duktig på sånt här och kan hjälpa mig rekommendera hur jag kommer fram till ett bra beslut?
   
 2. J
  Medlem · Nivå 13
  NIBE F370 är en enkel lösning för ventilation, varmvatten och uppvärmning men kompressorn ger bara ca 2 kW värmeeffekt. Behövs det mer är det elpatronen som går. Trots det kan den nog ge en energibesparing på runt 7000 kWh/år om garaget ventileras såsom det vore bostadsutrymme enligt norm. En LVVP har flera gånger högre värmeeffekt från kompressorn men det beror då på utetemperaturen. Energibesparingen blir högre.
   
 3. A
  Medlem Nivå 6

  Men då vore en LVVP panna vara bäst men den är vad jag kan se också dyrast (typ dubbla priset)

  Vi har dragit ventilationen så som att det vore en villa där garaget symboliserat vardagsrummet och inte har någon ventil, men kan med enkla medel dra så den suger från garaget också.

  Finns det billigare LVVP som funkar bra för både värme och varmvatten? Typ denna https://outl1.se/luft-vatten-varmepump-12kw-split
   
 4. J
  Medlem · Nivå 13
  Ja en LVVP av märkesfabrikat kan kosta runt 90 - 120 tkr inklusive installation. Är skeptisk till okända fabrikat som ofta är gjorda för klimatet i Syd- eller Mellaneuropa och inte kalla Norden. Väljer man t.ex. CTC, Daikin, IVT/Bosch, Mitsubishi, NIBE eller Thermia går det att få bättre garantier, dokumentation och produktsupport. Till en LVVP behöver man då välja ett annat ventilationssystem. CTC har i alla fall en LVVP-modell innerdel med en enkel frånluftsfläkt, i350F och NIBE har en frånluftsmodul med en liten kompressor, F135, som tillbehör till sina LVVP. Beror på hur byggnaden är isolerad för om en FLVP räcker eller om det är bättre med en dyrare LVVP + vent i långa loppet.
   
 5. A
  Medlem Nivå 6
  Det är välisolerat, 400mm i plattan, 170mm lösull+45 klimatskiva, 220 mm lösull i taken.

  Går det tillexempel att köpa innerdelen på LVVP och köra på ren el och docka på utdelning vid senare tillfälle?
   
 6. J
  Medlem · Nivå 13
  Ja det låter som skapligt bra med isolering. Energiförbrukningen borde inte bli så hög. Går att använda sajten energiberakning.se för att räkna på det hela när man känner till mått och isolering men det tar sin tid att ta fram alla siffror.

  Man kan köra en LVVP innerdel som elpanna men redan efter några år kan tillverkarna ha kommit med ett nytt mer avancerat styrsystem som kräver en ny innerdel för att passa med den senaste utedelen så man kan inte vänta för länge med utedel i så fall. CTC är nog bäst på att kunna koppla äldre innerdel till någon av deras utedelar med en signalkonverter mellan.