Byggahus.se

Upptäckte en trasig gaspanna innan vi ska flytta

 1. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Vi vet ju inte alla förutsättningar i det fall som diskuteras, men det mest troliga är att det är köparens ansvar om en äldre panna får problem under tiden mellan kontrakt och tillträde. Det är det som lagstiftaren åsyftar med termen normalt slitage. Säljarens ansvar är begränsat till vissa givna förutsättningar, till exempel säljarens vållande, alltså om säljaren medvetet förstör något. Köparen har vid sin besiktning goda möjligheter att bedöma skicket på olika installationer. Om det är en äldre panna får man räkna med att det kan bli problem. Det är ett skäl till att det är bra om denna tid kan vara så kort som möjligt. I praktiken försöker nog också köpare och säljare att komma överens med någon form av delat ansvar.
   
 2. B
  Medlem Nivå 2
  En köpare kan aldrig ha ansvar för vad som händer i huset innan tillträde för säljaren behöver inte ens släppa in köparen i huset förrän på tillträdesdatum. Skulle huset brinna ner innan tillträdesdatum är det säljaren som ansvarar för att det finns en försäkring som täcker det brunna. Som köpare kan man aldrig ha ansvar för något man inte har i sin ägo och det har man inte förrän tillträdesdagen när huset också ska betalas.
   
 3. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Lagen bedömer det annorlunda. Säljaren har ansvar om det gäller vanvård, vållande eller olyckshändelse, där ditt exempel med brand skulle falla in som olyckshändelse. Säljarens ansvar är begränsat till om något av dessa tre kriterier gäller. När det gäller installationer kan köparen bedöma status på dessa och anpassa sitt pris till risken för eventuella skador. Om ett hus är fullt av äldre och slitna installationer är denna risk större än om det är ett nyare hus. Som köpare får man helt enkelt bedöma vad risken är vid normalt slitage under perioden mellan kontraktsdagen och tillträdesdagen. Risken beror förstås också på hur lång denna period är.
   
 4. F
  Medlem Nivå 1
  En liten updatering från oss: en specialist kom för att titta på gaspannan innan tillträdet och hittade en lös slang. De vi köpte huset från säger att de ska anmälla vattenskadan till försökringen. Försäkringsbolaget ska också skicka någon att titta på skadan. Detta ska förra ägaren stå för... eller så hoppas vi. De har inte varit ärliga om allt som inte funkar i huset och vi känner oss ganska lurade. Tvättmaskinen är också trasig fast den är bara 3 år gammal, och i dag uptäckte vi att centraldammsugaren är också itu. De ville köpa en ny tvättmaskin till oss, och precis när vi skulle köra för att köpa den så sa de att vi får inte klaga mer på gaspannan om de köper en tvättmaskin. Då sa vi nej till det och de sa att de ska fixa den gamla istället. Vi väntar i spänning.
  Vad det gäller centraldammsugare, så de säger de att den funkade när de flyttstädade, men huset var inte alls rent. Det var mycket gammalt smuts överallt och golvet var inte alls dammsugit. De måste ha vetat att den inte funkar, men det nekar de. Är verkligen trött på sådana oseriösa människor! Skickar några bilder från flyttdagen.
   
 5. F
  Medlem Nivå 1
  Vi ringde även juristen som sa att om felet inte gick att fixa så kunde vi driva detta som en tvist och vi kunde få tilläggsavtal. Det fick vi inte eftersom det bara var en lös slang. Detta kanske hjälper någon med liknande problem.
   
  • Laddar…
 6. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Ni har troligen något skrivet om städning i ert kontrakt. Det ska uppfyllas. Dokumentera de problem som finns och återkoppla till säljaren. Ni kan ta in en städfirma och kräva säljaren på kostnaden om ert kontrakt inte uppfylls.
  Beträffande installationer som krånglar är det mer tveksamt. Om det är slitage och inte något som säljaren förstör så får ni räkna med detta. Fördelen för er är om ni skaffar nytt att ni själva vet allt och kan avgöra kvalitet. Undantaget är om säljaren gett garantier, typ apparaten X är i perfekt skick
   
  • Laddar…
 7. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Hur lång är den beräknade tekniska livslängden för en gaspanna? Är den 20 år så bör man väl räkna med att den ska hålla några år till.
   
 8. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Ja och nej. Om förväntad livslängd är 20 år, kanske rimligt, så inbegriper det troligen en eller två halvstora reparationer. Dessutom finns en statistisk variation , så om den sämsta kraschar efter 12 år är det nog inget märkligt. Den bästa håller i stället kanske 30 år, utan att något behöver åtgärdas.
   
 9. L
  Medlem · Nivå 14
  Är det kondensslangen som hänger lös och inte är ansluten till avlopp. I så fall är det hål i huvudet på installatören.
  Vart går det andra gråa röret?
   
  • Laddar…
 10. GlennB
  Medlem · Nivå 5
  Flyttstädning är tydligen omöjligt, huset jag bor i var i princip inte flyttstädat alls trots att det skulle vara det, säljarna påstod att dom anlitat en firma och den firman gick förstås inte att få tag i, säljarna tyckte "inte vårat problem".

  Pratade med nån jurist(?) som sa att man kan driva det, och antagligen vinna men det kommer att kosta mer tid och krångel än vad det är värt för de småpengar man kan få ut..

  Det var bara att sätta igång och städa själv.
   
 11. L
  Medlem · Nivå 14
  Det kanske går till på olika sätt, men när jag köpte huset så möttes jag, säljaren och mäklaren upp på plats för att kontrollera bland annat flyttstädning och överlämning av nycklar mm. Samt att allt var i samma skick som när vi skrev köpekontrakt. Sedan åkte vi till banken för de sista formaliteterna.
   
 12. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Det är säkert klokt att göra så, men det är nog inte så vanligt. Städningen regleras normalt i kontraktet, och även vad som gäller vid problem. Ni bör först kontakta säljaren med era klagomål, gärna preciserat . Om inget händer kan ni ta dit en städfirma och ställa krav på ersättning av städbeloppet från säljaren. Om det är en säljare som struntar i era krav kan ni försöka driva det rättsligt, men frågan är om det är värt drt med ett rätt litet belopp. Om ni städar själva är det svårare att få ersättning.
   
 13. GlennB
  Medlem · Nivå 5
  Och vad gör man om städningen inte är tillräckligt bra ? ..struntar i att köpa huset ?

  Det är ju det enda påtryckningsmedlet man har, och har man då redan gjort sej av med sin gamla bostad, bokat flyttbil och vänner och liknande så sätter man sej ju själv i skiten mer än säljaren.
   
  • Laddar…
 14. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Du har nog helt rätt här. Det du kan göra är att kräva att säljaren fixar städningen, och även få med mäklaren på detta kanske. Du kan inte ställa in köpet eller hålla inne pengar, det är ett kontraktsbrott .
   
 15. L
  Medlem · Nivå 14
  Man kan ju påtala det då i mäklarens närvaro. Det är ju lite lättare att lösa saker direkt, än att komma och klaga i efterhand.
  Själv var jag nöjd med att säljaren hade tömt huset på all bråte, och grovstädat. Finstädningen sa jag att de kunde skippa, för jag skulle ändå börja renovera.