Byggahus.se

Uppgradera gammalt avlopp i källaren innan renovering?

 1. T
  Medlem Nivå 6
  I vår källare finns ett gammalt avlopp, antagligen sedan huset byggdes på 50-talet. Då det finns tankar om en så kallad grovtvättstuga för att göra rent fotbollsskor, plantera om blommor och så vidare fyller det en viss funktion. Nu ska det läggas klinkers och frågan är om det är ide att byta ut detta avlopp och de rör som tillhör innan? Röret är i metall och nergjutet i plattan och fortsätter ca 1.5 meter till yttervägg, därefter har jag ingen uppgift om var det tar vägen men det ser ut som det försvinner in under garaget där det också finns ett liknande avlopp. Antar att det går på dagvatten så småningom? För eller senare lär ju detta rör behöva bytas, frågan är när. Om jag lägger klinkers idag vill jag inte gärna bryta upp golvet i morgon. Men har det hållit i över 60 år så kanske det håller lika länge till? Om det håller 10 eller 20 år till så kan det ju få bli ett senare bekymmer då jag antar att det tillför massor av extraarbete och kostnader i nuläget...

  Någon med liknande erfarenheter som har lust att dela med sig?
   
 2. F
  Medlem · Nivå 9
  Byt röret.
  Gissar att plattan bara är 5-10 cm tjock.
  Att hyra en bilhammare en helg, köpa rör och kopplingar är inte många kronor.
  Enklast är att kapa av gjutjärnsröret med en tigersåg.Du behöver ett blad avsett för just gjutjärn de vanliga bladen går inte att såga med.
  Det finns lite olika kopplingar mellan plast och gjutjärn. Ma koppling är rätt så vanlig.
  Glöm inte förstärkningsringen som ska sitta i plaströret.
  Gjut igen med vanlig grovbetong och skura ihop ytan.
  Finns det en golvbrunn där så byt den också. Du kommer förbanna dig själv när rören går sönder om 6 månader.
  Dina gjutjärnsrör lever redan nu på övertid.
  Se upp för de nya avloppsrören bara.
  Bauhaus och Hornbach har tex inga rör som är godkända för ingjutning.
  Det ska stå BD på rören för att det ska vara ok att gjuta in
  Fredrik
   
  Redigerat 3 jun 2016 16:03
 3. T
  Medlem Nivå 6
  Tack för snabbt svar, och vad bör jag göra med röret som försvinner ut från huset in under garaget, bila upp hela vägen? Kan tänka mig att det är 3-4 meter i längd totalt, och en höjdskillnad på 1.5-2 meter, sen antar jag att det försvinner ut till dagvatten åt något håll. Om jag inte vill göra det själv, vilken typ av företag bör jag anlita? Är det de som är specialister på att knacka betong eller är det rörmokaren som har koll på rören, eller behöver jag båda yreksgrupperna?