Byggahus.se

Undersökningsplikt

 1. J
  Medlem · Halland · 77 inlägg

  jjoneil

  Medlem
  Hej,
  Min man och jag skrev för ett par veckor sedan på ett kontrakt på en tomt.  Skrivningen baserades på en en väldigt gammal tomtkarta och säljarens väldigt klara beskrivning om var tomtgränserna gick.  En vecka efter kontraktskrivningen upptäcker vi med hjälp av kartavdelningen i kommunen att säljarens information inte stämmer.  Säljaren nekar först att hon har utpekat några tomtgränser men ringer efter par dagar till mäklaren med informationen att hon har grävt fram tomtpinnen som ligger precis där hon tidigare sagt att tomtgränsen gick och att vägen har breddats vilket förklarar varför kommunen inte har rätt information.  Först blir vi glada, sedan misstänksamma.  Vi åker ut till tomten med måttband i högsta hugg och det visar sig att tomten är större än de kvm som står i kontraktet.  Vi ringer mäklaren som beger sig ut till tomten och lyckas gräva fram den riktiga tomtpinnen, som ligger 11 meter innanför den andra pinnen.  Området i fråga som inte tillhör tomten är på ca 300kvm.

  Nu undrar vi:  Har vi rätt att häva kontraktet eftersom vi har fått felaktig information från säljaren?  Vi förstår att det är köparen som har undesökningsskyldighet, men att en säljare får ljuga om tomtpinnar och gränser känns helt klart fel.  Vill även lägga till att ytan stämmer med vad som står i kontraktet, men vi hade inte måttbandet med oss första dagen och insåg inte att tomten som vi trodde var tomten var i själva verket mycket större än vad som utlovats i kontraktet.

  Alla råd är varmt välkomna.  Vi känner oss oerhört förvirrade och lurade och samtidigt ganska naiva att vi litade på säljarens ord.  Tydligen är inte alla lika ärliga som vi.

  MVH
  Naiv och lurad
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.