Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Underarbete inför tapetsering på betong samt strukturtapet

 1. B
  Medlem · 5 inlägg

  Bragul

  Medlem
  Vi håller på att göra om i pojkens sovrum och har kommit en bra bit på vägen. Då detta är första gången vi gör om väggarna i ett rum så tänkte jag beskriva arbetet så här långt, samt höra mig för med er som faktiskt kan något om nästa steg, så vi inte fortsätter på fel spår!

  Förutsättningar:

  Efter att ha flyttat in i ett parhus byggt 1959 för knappt ett år sedan så har turen kommit till att göra om pojkens sovrum, med fokus på väggarna. På alla fyra väggar satt det strukturtapeter, varav en vägg var en fondvägg.
  Bakom tapeten sitter det gipsskivor på tre av väggarna och den sista väggen är in mot grannparhuset och gjord av betong.
  Vår initiala tanke var att ta bort det översta skiktet av den spaltbara strukturtapeten för att sedan tapetsera rakt på om det blev jämnt nog.
  Arbetstiden var ingen issue då pojken kan bo i ett annat rum när arbetet hade kommit så långt så rummet var obeboeligt.

  Arbetsprocessen:

  Den första tiden gick åt till att bort yttre skiktet av tapeten. Blomspruta och spackelskrapa användes här flitigt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.2.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3.5.jpg


  Listen vid taket var en cellplastlist som var fastlimmad. Säkert väldigt smidigt att sätta dit, men mindre smidigt att ta bort. Jag vet inte vad lister av detta slag brukar vara fastlimmade med, men i detta fallet var det någon slags cement, som satt fast i taket efter att listen hade kommit loss.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2.jpg


  Väggen in mot grannen märkte vi ganska snabbt att tapeten och underarbetet inte satt lika hårt överallt. Det lossade i stora stycken från betongen på vissa ställen.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3.jpg


  Vi tänkte först att vi tar bort så mycket som möjligt där vi märker att det är löst, för att sedan bredspackla hela väggen. Efter ett tag insåg vi dock att det är svårt att veta vilka delar av väggen som det sitter löst på, och vi beslöt oss för att ta ner all tapet.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  4.jpg


  Att få bort listernas lim från taket har också satt sina spår på taket. Vi hoppas att den nya listen täcker märkena då resten av taket inte behöver målas om.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5.jpg


  Var står vi nu och nästa steg:

  Då det är första gången vi gör denna typen av projekt så har vi fått läsa på under arbetets gång. Detta forum har varit till stor hjälp! Innan vi nu påbörjar uppbyggandet av väggarna igen tänkte vi dela med oss av arbetet och få lite tips!

  Vi tänkte från början inte bredspackla väggarna, men efter vad vi har läst verkar det vara ett bra sätt att få det helt slätt. Då olika lager av tapeten har gått av på vissa ställen så finns det skiftningar i väggen. Här ser ni skiftningarna på en av väggarna som har slipats.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6.jpg


  Betongväggen kommer vi bredspackla ett par gånger. Den stora sprickan som går vertikalt på mitten av väggen kommer vi täcka med en pappersremsa. Samma pappersremsa kommer nyttjas i hörnen (framförallt hörnen mot betongväggen där det nu är ganska stora glipor).

  De väggar som fortfarande har tapet är vi dock oroliga att tapeten ska släppa när det fuktiga spacklet kommer på. När vi nu testar spruta vatten med en blomspruta så ser vi hur tapeten släpper direkt. Se den gula pappen på bilderna här så kanske ni förstår vad jag menar.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  8.jpg


  Mellan fönstret och taket sitter en runt fem centimeter hög väggbit. Denna tänker vi spackla och måla istället för att tapetsera. En ny list kommer täcka större delen av denna vägg. Det sitter en del cement från cellplastlisterna på väggen här som är svår att få bort, men då den sitter några millimeter längre in än övriga väggen så bör det inte vara några problem att lägga på ett lager spackel.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  9.jpg


  Primära frågor:
  • Behöver vi bredspackla de väggar där vi har underdelen av den spaltbara tapeten kvar för bästa resultat?
  • Finns det någon risk att tapeten släpper när spacklet kommer på? Behöver vi ta bort även detta?
  • Räcker det med spackel på betongväggen eller blir det för hårt och kallt? Kan en glasfiberväv eller liknande göra så att slutresultatet känns varmare och mer ombonat (speciellt om det står en säng mot den väggen)?

  Arbetet fortgår och vi kommer uppdatera här om någon är intresserad av hur vi tar oss i mål!

  Tack på förhand!
   
  Redigerat 16 feb 2021 20:51
 2. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 517 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Inte direkt svar på dina frågor men eftersom du inte har fått några svar trots många timmar.

  Har du kollat på rullspackel, alltså spackel som man rollar på?
  Det lär vara lättare än att bredspackla på traditionellt vis när det gäller stora ytor.

  En mönstrad tapet döljer ojämnheter bättre än en mer omönstrad tapet. Men för bästa resultat så måste underlaget vara helt slätt (kännas helt slätt).

  En glasfiberväv eller liknande isolerar inget, alltså påverkar inte temperaturen på väggen. Är man rädd att ytterväggen är för kall så får man ha sängen någon annanstans. Men annars är det ju bra att ha det svalt när man sover.
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · Skåne · 174 inlägg

  Micke R.

  Medlem
  Hej!
  På fråga 1: Om underlaget är slätt så ska det inte behövas spacklas. Ni får helt enkelt känna och titta så noga ni kan.
  Fråga 2: Behöver ni spackla på detta så prova att blöta upp pappret först för att se hur det sitter. Alternativt får man grunda väggarna.
  Fråga 3: Ni ska väl tapetsera alla väggarna. Ni får ta en tapet som känns "varm och ombonad".
  Snåla inte på tapetlimmet sen när ni tapetserar. Mvh
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.