Byggahus.se

Ugnen värmer väldigt långsamt

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Hej

  Jag har en bosch hce622323v här hemma som är väldigt seg på att värma upp ugnen. Det tar ca 40 min för den att komma upp i 200 grader C. Den går på 3-fas 400 V och är ansluten med ett perilex-uttag. Har bytt ut propparna i proppskåptet, det sitter 3 st 16 A. Jag har bytt ut termostaten på den. Både över och undervärme går igång på den och den blir varm. Jag börjar få slut på idéer nu på vad det eventuellt kan göra.

  En tanke kan vara att antingen övre eller undre värmeelement är kasst men eftersom båda ger värme tror jag inte att det kan vara det.

  Någon som har varit med om något liknande eller någon som har tips på vad jag kan testa.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 11
  Har du satt fingrarna på elementen och bränt dig så du vet att dom är i drift, är osäker på var det dubbla sitter uppe eller nere, brukar vara uppe.bara till att koppla ur och öppna baksidan och mäta, troligtvis ett av elementen uppe som gått sin väg
   
 3. S
  Medlem Nivå 8
  Har den nånsin funkat?
   
 4. M
  Medlem Nivå 2
  Vi köpte lägenheten och flyttade in i Juli i år. Vi har inte lyckats få den att värma "snabbt någon gång". Tyvärr märkte vi inte det direkt utan märkte det när vi skulle använda ugnen ca 1 månad senare.
   
 5. torbeno
  Husägare · Nivå 12
  Om du drar fram spisen så kan du ju kolla så att kabeln är rätt ansluten. Så att det är spänning på alla faser. Händer ju ibland att perilexuttaget inte är fullkopplat
   
 6. S
  Medlem Nivå 8
  Hmm. Har ni verkligen trefas i lägenheten? Tre säkringar innebär inte nödvändigtvis tre faser.
  Det kan ju vara så att säljarna hade en induktionsspis de ville ta med sig, och satte dit en begagnad glaskeramikhäll istället.
   
 7. M
  Medlem Nivå 2
  Jag ska ta hem en elektriker som får öppna uttaget och mäta så att alla faser är kopplade korrekt . Lika bra att få allt undersökt från början.
   
 8. M
  Medlem Nivå 2
  En liten uppdatering på mitt case. Hade en elektriker över idag som mätte och kollade i uttaget. Det finns tre faser dragna till uttaget plus jord. Det finns ingen nolla dragen fram till uttaget.

  Nu kommer det konstiga. Elektrikern mätte mellan faserna och på en av faserna är det 400 V. På de två andra mätte han 230V. Nu låter det lite som att det verkar vara något problem med matningen ifrån centralen eller?. Han hade tyvärr inte tid att öppna upp och kontrollera centralen idag utan skulle återkomma. Ska man inte få fram 3x 400 V om man har trefas?
   
 9. electroluxaren
  Medlem · Nivå 16
  jo om inte den ena av tåtarna är nolla eller jord.
  jag hade inte lämnat det så utan att jag hade gått till botten med detta
   
  • Laddar…
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  Det låter som den matas med två faser och nolla, inte trefas. Det är en helt OK matning. Många spisar nyttjar bara två faser och nolla. Men det förutsätter att det sedan är rätt kopplat.

  Har du möjlighet att lägga upp lite bilder.
   
 11. M
  Medlem Nivå 2
  Jag ska se om jag får tid imorgon så kan jag fixa bilder.
   
 12. S
  Medlem Nivå 8
  Var han elektriker? En elektriker skulle nog inte säga att det är draget tre faser och ingen nolla, ursn att det är kopplat i uttaget som att det är tre faser och ingen nolla.
  Måtte hsn bara mellan faserna? Om han mätt mellan fas och skyddsjord bör han ha fått 230v på två av faserna och noll på den tredje, mäter han sedan mellan denna "fas" och de andra två och får 230v så kan han konstatera att det förmodligen är felkopplat i uttaget, men han måste kontrollera matningen för att vara säker.

  Det låter som att säljaren haft en induktionsspis och det inte gått att dra fram en nolla (vilket induktionsspisar/hällar brukar behöva) den som hjälpt till med inkopplingen har då kopplat om så att en av faserna är nolla, men har missat att koppla om i uttaget utan förmodligen har han kopplat om i spisen...
  Om det är då, har säljaren förhoppningsvis en trasig spis eftersom det nya köket nog har en korrekt kopplad perilex, och det då blir 400v istället för 230 in i spisen.
   
 13. electroluxaren
  Medlem · Nivå 16
  Ja det låter som en rimlig förklaring
   
 14. M
  Medlem Nivå 2
  Om det nu är så att det kanske har kopplats om så att en av faserna är omgjord till en nolla, visar ändå en av mätningarna 400V?. Han som var här mätte mellan faserna. Har även skrivit till de vi köpte lägenheten av om de har haft spisen som står här eller om de har haft en annan. För visst finns det perilexuttag med 230V när man har kopplat in en induktion på rätt sätt?
   
 15. electroluxaren
  Medlem · Nivå 16
  Det blir så om du hartvå faser och nolla fram
  400vmellan faserna och230 mellan fas ocqh noll