Byggahus.se

Tyst kap-/gersåg

 1. U
  Medlem Nivå 4
  Jag har försökt söka men drunknar i sökresultatet.

  Jag har en gammal relativt inexakt CO kinasåg som ofta funkar ganska bra med "nya" klingan men den har två problem; den låter så in i h-ete och den käkar proppar (Ja, och så gerar den fel och lite annat). Jag hyrde en DW när jag skulle kapa lite aluminiumlister och vilken skillnad, tyst och lugn.

  Så nu är jag i faggorna att skaffa mig en ny såg och frågan är då vilken såg är tyst och varför? Använder DW annan teknik än tex. Bosch mfl. eller är alla märkessågar lika tysta?

  Suktar efter en billigare blå Bosch eller kanske en DW707 men kanske jag borde kolla ist. på Metabo (Elektra-Beckum)?

  Kan tillägga att Kapex och andra i den prisklassen går bort direkt tyvärr.

  /Uffe
   
 2. Snailman
  Medlem · Nivå 16
  Tja, har ju stått här tidigare att metabos sågar med induktionsmotor ska vara tysta av sig, men vet ej... Jag velar oxå lite hit och dit vad jag ska skaffa;)
   
 3. Mr Handyman
  Medlem Nivå 11
  Billigare gerkapar brukar låta mer, särskilt de från Kina jag provat, och ju mer de används desto värre låter de. Den tystaste jag kört är Makitas LS1013L, men den är ju rätt dyr. 7200+moms.

  DW707 är ju överkomlig i pris, tror jag såg den för 3500kr inkl, den är helt ok ljud på, men en nyare modell borde rimligen vara tystare än den.

  Visserligen beror det mycket på hur mycket man ska använda ett verktyg, men DW707 saknar både laser och djupstopp/spårfräsningsinställning. Det senare är användbart dels till spårfräsning förstås, men också om man vill göra urtag. Då kan man få klingan att stanna t.ex. 25mm över bordet. Har man lite tid till sitt förfogande kan man lägga golv eller yttertak med virke som inte är jämntjockt, och det kan ju vara användbart, särskilt om virket är för spikat eller smutsigt att köra i planhyveln.
   
 4. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Om du vill ha en tyst såg så köp inte en blå gcm10s. Den låter såinihelvete faktiskt. Det är nog det enda jag inte är nöjd med på denna såg.

  Vad gäller säkringar så funkar den inte heller med automatsäkringar med b-karaktäristik, dom löser oftast direkt. Behövs tröga säkringar, motorn är ju rätt stor.

  I övrigt är nog detta världens bästa såg. Minst.
   
 5. spocks_beard
  Medlem Nivå 8
  Jag har en grön PCM8, den låter rätt ordentligt och man kör inte gärna utan hörselskydd.
  Innan jag köpte den lånade jag en kompis DW 707 och den lät mycket mindre.
   
 6. F
  Medlem Nivå 3
  Jag har både en DW707 och en Makita 1013 och den enda fördelen med 707an är att den går tystare!
   
 7. mattiasp
  Besserwisser · Nivå 18
 8. Snailman
  Medlem · Nivå 16
  Har denna något djupstopp/spårfräsningsinställning, att den saknar laser har jag förstått, men det verkar finnas som tillbehör...

  Verkar ha en klinga med 80 tänder med, så den klarar väl lister oxå, men man ska kanske skaffa en annan klinga till vardags?
   
 9. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Jag har en Makita LS0714 (den lilla med dubbelgejdrar)
  Bra och nätt såg, men tyst ? Icke! Hörselkåpor i princip ett måste.
  Jag har sågat med en DeWalt 700 (föregångare till 707:an, tror jag), Den var rätt mycket tystare, där kändes det rätt OK att såga utan hörselkåpor.

  När det gäller ljudet är det väl två, eller kanske tre saker som står för det mesta ljudet.
  Motorn, där har jag hört att induktionsmotor är tystare än kolborstmotor, men sen kan det säkert ändå skilja mycket mellan fabrikat, även om dom har samma motortyp.
  Klingan, Klingor som har en massa kringliga skåror i sig är antagligen lite tystare. Spåren har som uppgift att dels ta upp värmespänningar så klingan inte slår sig när den blir varm, dels är dom till för ljuddämpning i vissa fall.
  Tandning, spårbredd, tandvinkel osv. Jag vet inte riktigt hur mycket alla dessa parametrar påverkar ljudet, men jag kan tänka mig att det gör en del.

  Men angående induktionsmotor, så visst är det ju uppenbart att en "riktig" elmotor som går bara susar lite, medan t.ex. min makita (även min kinessåg) låter rejält mycket, redan innan man satt tänderna i en regel.
   
 10. A
  Medlem · Nivå 19
  Lite vid sidan av frågeställningen, men är ljudrelaterat. Använd alltid hörselskydd när du använder träbearbetningsmaskiner då det inte alls är säkert att det ljud som du uppfattar som högst/störande är det som genererar högsta decibeltalet, dvs det som skadar din hörsel. Har själv gjort mätningar på detta inom industrin och där maskiner som ingen reagerat över hade skadliga nivåer orsakade av vilka frekvenser som genererades.
  Så med detta som utgångspunkt så välj den såg som fungerar bäst och kör sedan alltid med hörselskydd. Alla kap/gersågar ska användas med hörselskydd.
   
 11. phl
  Medlem · Nivå 14
  Som nämnts har Metabo/Elektra Beckum en kap/ger (tror det är typ KG303, utan slide) som har induktionsmotor och som sägs vara väldigt tyst. Har själv aldrig kört den dock.

  Jag har en lite äldre Makita LS1013 och att påstå att den är tyst är lite av ett skämt ;) Jag tycker det är otäckt högt bara på tomgång, köttar man ner den i ett stycke trä skär det i öronen.
   
 12. U
  Medlem Nivå 4
  Oj vad mycket bra input det var här! Anledningen till att jag vill ha en tyst maskin är att jag har framför mig att fixa en oinredd övervåning och i förra huset skrämde kinasågen ungarna till gråt. Jag brukar ha hörselskydd men jag behöver en sju par för jag har en förmåga att alltid ha "tappat bort" dom just som jag har riggat allting klart.

  Visst är det kul med Laser och ställbart sågdjup men primärt vill jag ha en exakt kvalitetssåg som är tyst och där det är lätt att hitta diverse olika klingor.

  KGS301 som mattiasp tipsar om verkar onekligen intressant. Den ser inte ut som den såg som jag föreställt mig jag ville ha men jag tror den vinner sig. Visst vore det kul om man kunde vrida klingan +- 45 grader (någonting), snabbtving laser etc etc men utseendet andas avskalad kvalitet. Här finns det inte så stort utbud, Bauhaus kommer väl inte förrän nästa år. Har någon mer erfarenheter av denna såg?

  [​IMG]
   
 13. Mr Handyman
  Medlem Nivå 11
  Metabosågen på bilden finns också som Elektra-Beckumvariant. Om de inte har ändrat klingskyddet på den vill jag definitivt avråda från att köpa den. Nedanstående skrivs med reservation för att Metabon kan vara annorlunda, men utseendet är identiskt sånär som på färgen.

  För det första är den klumpig. Handtaget till klingskyddet sitter långt bort och är svårt att komma åt även om man har stora händer. Det är också väldigt opraktiskt att ha den där stora motorn så långt framme. Den är "framtung" och skymmer sikten.

  För det andra och viktigare är att klingskyddet tenderar att låsa sig i infällt läge. Om det beror på att det inte finns någon plastbit där anhållet är urtaget eller att det är för glest mellan klingskyddet och klingan eller något annat vet jag inte. Det är lätt att tro att man alltid står vid sidan av sågen så att man ser (för den där huven som det står Metabo på på bilden skymmer), eller att man aldrig plockar undan småbitar. Man gör ganska mycket som man inte är riktigt medveten om. Tidigare råkade en kollega ut för det och sågade upp glipan mellan pekfingret och långfingret flera centimeter. Ambulans till handkirurgen. Själv hade jag turen att känna vinddraget från klingan nån millimeter från tummen...

  Både med tanke på klumpigheten och säkerheten är jag förvånad över att modellen fortfarande tillverkas, även om Metabon säkert är tystare och har klingbroms.

  Vi bytte till en Makita LS1013.
   
 14. Mr Handyman
  Medlem Nivå 11
  Ni som säger att Makita LS1013 är så bullrig, menar ni den gamla eller den nya, den jag talar om är en modell som kommit i höst tror jag, kanske skillnaden ligger där?

  http://www.essve.com/templates/Page.aspx?id=8491

  Men som skrevs ovanför är det nog inga kap-gersågar som ska köras utan hörselskydd. Skaffa åtminstone proppar med bygel som man kan ha hängande runt halsen.
   
 15. Cinolin
  Medlem Nivå 5
  Jag skaffade en DW707 efter att ha skrotat ett par vrålande värdelösa kinesmaskiner - otrolig skillnad i ljudnivå, inte alls besvärande att såga utan hörselkåporna med DW'n. Det är väl en annan klass på lagringar och transmission i lite dyrare kvalitetsmaskiner. Det som gör 707an så tyst är nog att den har en rem i växellådan istället för kuggdrev, den mjukstartar också på ett helt annat sätt än kinesmaskinernas startryck som får säkringarna att säga godnatt. Jag ångrar inte en sekund mitt inköp, det finns nog än värre värstingmaskiner, men tror inte prisskillnaden är försvarbar för mina behov.