Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Tvättstuga - får det vara såhär enl byggnorm?

 1. K
  Medlem · 5 inlägg

  Kaisa67

  Medlem
  Sorry, dålig beskrivning av orsaken och följdeffekten av vattenskadan...

  Huset är byggt på 70-talet och lutningen precis längs väggen var obefintlig. Därav kunde vattnet som fuktade ta sig fram till tröskeln och sen vidare i spånskiverna i närliggande golv. Nu efter rep är förhoppningsvis lutningen korrekt.
   
 2. D
  Besserwisser · E · 21 276 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Har du läst dina länkar?
  ”I utrymmen med golvavlopp ska de delar av golvet och dess vattentäta skikt som regelbundet utsätts för vatten luta mot avloppet.” Det gäller inte en tvättstuga.

  Däremot finns kravet att vatten inte ska rinna ut genom dörröppningen.
   
 3. Klaugust
  Renoveringsnovis · Österlen · 513 inlägg

  Klaugust

  Renoveringsnovis
  Menar du att det inte finns krav på fall men att det stämmer att tätskikt vid dörr ska avslutas minst 20 mm ovan golvbrunnen? Hur monteras golvbrunnen 20 mm lägre än dörren utan att det förekommer fall inom tvättstugan? Rent teoretiskt kan man sänka ned tvättstugan 20 mm jämfört med rummet utanför och dörröppningen, då klarar man tätskiktskravet utan fall men det blir svårare med tillgängligheten.

  Sen tror jag att du fäster för stor vikt vid ordet "regelbundet" (som jag inte hittat någon officiell definition av) och hur du själv använder en tvättstuga. Tanken är ju att vatten som spolas eller läcker ska rinna ned i golvbrunnen. Finns det tätskikt på golvet och en golvbrunn ligger det nära till hands att spola av golvet vid städning och då utsätts ju golvets tätskikt regelbundet för vatten. Tvättmaskinen kan också läcka och då är det ju lämpligt att golvet lutar från tvättmaskin till golvbrunn även om den kanske inte läcker "regelbundet".

  Här är länken till själva branschreglerna:
  https://www.gvk.se/media/2033/sakra-vatrum-2021.pdf

  Sida 6:
  "AB Svensk Våtrumskontroll bildades därför 1988 och har sedan dess arbetat för att minska vattenskadorna i våtrum – det vill säga utrymmen där golv och vägg kontinuerligt utsätts för vatten, till exempel bad- och duschrum, tvättstuga eller wc."

  Sida 26:
  "Det finns inget krav på tröskel i ett våtrum, men om tröskel saknas ska fuktkänsligt material vid dörröppning skyddas och golvbrunnens fläns ligga minst 20 mm under tätskiktets uppvik/översta punkt vid dörröppningen."

  Sida 34:
  "Toalettrum, tvättstuga och utrymmen för varmvattenberedare ska ha ett tätskikt på golvet med uppvik på väggen."

  Men ja, det står inget specifikt om golvlutning i just tvättstugor i Säkra Våtrum, men konsekvensen av vad som står är väl att lutningen blir vad den blir för att klara 20 höjdmillimeter på tätskikt mellan golvbrunn och tröskel. Vilket var vad jag ursprungligen skrev, eller åtminstone menade.

  BKR menar att det ska vara fall från saker som kan läcka mot golvbrunnen, dock inte ett generellt krav för fall inom hela tvättstugan.
  https://wwwbkrse.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2021/01/BKR_BBV_branschregler_2021.pdf
  Sid 6:
  "Golvlutning enl §4.2 i övriga utrymmen Om golvbrunn är installerad i dessa utrymmen kan golvlutningen begränsas till ett lokalt område vid brunnen under förutsättning att de vattenanslutna apparaterna som kan läcka är installerade vid brunnen. Om apparaterna inte är installerade vid brunnen ska golvet luta hela sträckan från apparat till golvbrunn. Golvlutningen ska vara minst 1:200 (5 mm/m). Övrig yta kan vara utförd utan lutning. Bakfall får dock inte förekomma i någon del av utrymmet."
   
 4. D
  Besserwisser · E · 21 276 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Det du citerade här ”Det finns inget krav på tröskel i ett våtrum, men om tröskel saknas ska fuktkänsligt material vid dörröppning skyddas och golvbrunnens fläns ligga minst 20 mm under tätskiktets uppvik/översta punkt vid dörröppningen.” tolkar jag som att man drar upp på tröskel om säkerställt fall saknas. Att dörren är 20mm över golvbrunn är inte svårt att orda utan fall. Lösningen kallas tröskel.
   
 5. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 362 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Vi kan också titta på BBR, där tycks det handla även om tvättstuga (regelmässigt vattenspill) och fall mot golvbrunnen krävs.

  Där finns en förtydligande bör-formulering i det allmänna rådet om att fall mot golvbrunn ska finnas. För de som inte är vana vid förvaltningstext så betyder bör som regel ska om det inte finns särskilda skäl att inte göra så i det enskilda fallet:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2022-08-05 kl. 19.26.15.png
   
  • Laddar…
 6. D
  Besserwisser · E · 21 276 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Har du regelmässigt vattenspill i en tvättstuga?
  Det är oavsett inget argument för att uppdraget på tröskeln inte ansluter till väggen i TS fall.
   
  • Laddar…
 7. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 362 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Det tror jag man definitivt tänker sig i BBR. Men vattenspillet har nog minskat med de moderna tvättmaskinerna och att blötläggning inte är vanligt längre.
   
  Redigerat 5 aug 21:15
 8. Klaugust
  Renoveringsnovis · Österlen · 513 inlägg

  Klaugust

  Renoveringsnovis
  Min poäng var att det i TS fall är svårt att hävda nånting om avslutet vid tröskeln, hur fult eller opassande det än är, är 20 mm eller över golvbrunnsflänsens nivå.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.