Tvättmaskin och tvätt stinker!

41k läst  27 svar

 1. echX
  Medlem Nivå 4
  För ett par månader sedan fick vi en tvättmaskin och en torktumlare av frugans syrra och make; de skulle flytta och grejorna fick inte plats i nya bostaden.

  Jag minns det som att i början funkade de bara fint. Men sen efter en tag började tvätten lukta illa; unken blöt sur hund... :x

  Jag har läst runt om olika tips man kan ta till när tvätt och maskin luktar illa; citronsyra i tvättfacket, ättikssprit på en handduk i trumman, diskmaskinstabletter i tvättfacket och spola hett vatten in i avloppsslagen för att lösa smutsrester. Jag har gjort dessa och TYCKTE väl (förmodligen för att jag förväntade mig en bättring) att lukten försvann något... Men ikväll har jag till och med haft tvätten på balkongen på tork, när jag tog in den i vardagsrummet dröjde det inte många minuter förrän hela rummet luktade unken blöt sur hund... q(;^;)p

  Läste även någonstans om klorin, men det har jag inte vågat testa eftersom klorinrester i maskinen kunde ge sig på kläderna sen.

  Jag har förstått det som att boven i dramat är en kombination av låga tvättemperaturer, brist på bakteriedödande kemikalier i tvättmedlet och nånting med för mycket fosfater...

  Summan av det hela är; vad sjutton gör jag åt saken? Det måste finnas NÅGOT man kan göra när maskinen luktar och det sätter sig i kläderna. Jag har alltid tvättluckan öppen så att maskinen får vädra när den inte använda och 1-2 ggr per månad kör jag den tom på 95 grader för att "hålla rent" lite.

  Hoppas på att någon har ett klurigt tips eller två! d^_^b

  Maskin funkar ju klockrent, men även om man köper en ny så lär ju problemet upprepa sig med nästa om ett par år... :S
   
 2. svartöra
  Medlem · Nivå 10
  Hade liknande problem när jag använde oparfymerat tvättmedel, men sedan jag bytte till Via Color (tyvärr) med parfym försvann det. Jag har iofs ett liknande problem med diskmaskinen men där blir det bättre av minskad diskmedelsdos.
   
 3. mhg_3
  Medlem Nivå 6
  Jag kör regelbundet maskinen tom i 90 grader för rengöring, verkar dock som du redan försökt dig på allt som går? Har aldrig hört om en maskin som ger tvätten en unken doft, det måste ju finnas något i maskinen som angriper tvätten. Jag skulle byta ut maskinen och se till att hålla den ren :)
   
 4. Enk Projektet
  Medlem Nivå 14
  Prova med några olika tvättmedel, dosera inte för mycket, finns extra/super skölj så använd det.
   
 5. J
  Medlem Nivå 8
  Jag hade kört maskinen med klorin i 40 och sedan med enbart vatten i 90. Hjälper inte det så är det tyvärr en ny maskin som gäller.
  Se också till att aldrig stänga luckan när maskinen är tom utan ge den en chans att torka.
  Att byta tvättmedel till ett med starkare parfym ger bara en upplevelse av bättre lukt, grundproblemet är kvar (bakterier). Som att aldrig hoppa in i dushen utan istället köra en stark parfym för att dölja odören...
   
 6. K
  Medlem Nivå 2
  Jag är inte specialist i ämnet, men anser mig hyfsat påläst. Inte alla känner lukten. Jag känner den väl. Det gör däremot inte min fru som är rökare. Dessutom får jag allergiska problem av de små mikroorganismer som numera invaderar våra tvättmaskiner.


  Problemet fanns inte före 1 mars 2008. Då förbjöds fosfater i tvättmedel. De förbjöds av miljöskäl. http://www.regeringen.se/sb/d/10349/a/99552


  Fosfaterna ersattes i de flesta tvättmedlen av zeoliter för att avhärda tvättvattnet. Zeoliter är en sorts lera som är betydligt svårare att skölja bort än fosfater. Zeoliterna har en benägenhet att avlagras på ställen maskinen där vattenhastigheten är låg. Där bildas drivbänkar för mikroorganismerna. Det skiljer sig mellan olika tvättmaskiner. Benägenheten att bilda dessa elaka drivbänkar varierar. Hopplöst för tvättmaskinköparen att skilja ut vilken som är bättre eller sämre.


  Även de sämsta maskinerna kan gå att leva med om man har tålamodet att ofta köra tomkörningar med omväxlande klorin, ättiksyra, citroncyra och fram för allt 95 graderskörningar.


  Vår skitmaskin (hänger inte ut fabrikatet) tröttnade vi på efter 3 år. Den gick till skroten. Hade inte samvete att försöka kränga den, trots att den var hyfsat ny.


  Råd &Rön visar i test efter test att svagheten i dagens tvättmaskiner inte främst ligger i förmågan att tvätta rent. De sköljer däremot inte rent. Knappast någon fyller måttet. Problematiken fastnar i energimärkningen. För att få hög poäng krävs inte bara låg elförbrukning, utan även låg vattenförbrukning.


  Alltså. Köp gärna en maskin med bra energimärkning, men kräv även att den har tillvalsprogram som ger riktigt jävla bra extrasköljning.


  KOB
   
 7. svartöra
  Medlem · Nivå 10
  Så verkar det vara. Jag känner en liknande lukt från diskmaskiner. Provade på jobbet med ett nydiskat glas som jag satte under näsan på ett antal kollegor. De flesta kände inget. En enda av tjejerna sa "ja, det är ju sån där typiskt diskmaskinslukt".

  Det kan nog finnas olika orsaker. Min tvättmaskin är från 2003 och lukten fanns i början, men försvann alltså med byte av tvättmedelsfabrikat.
   
 8. T
  Medlem Nivå 18
  Om problemet är mikroorganismer, så häll i en hela explorer och kör ett tag ;)
   
 9. B
  Medlem Nivå 1
  Du kommer väl ihåg att tömma och rengöra silen där ludd från kläderna och annat smuts samlas! Åtminstone så har min maskin en sån, och alla maskiner som jag har haft tidigare också.
   
 10. echX
  Medlem Nivå 4
  He he, en hela Explorer? Det vore nåt det! Men är det inte vad ättiskspriten ska symbolisera i spritväg? :p

  Jodå, jag rensar filter och tvättar rent i tvättmedelsfack med jämna mellanrum. Likaså tomkör jag maskinen på 95 grader 2-3 gånger per månad samt 95 grader när jag kör handdukar/lakan.

  Byta tvättmedel är en intressant punkt. Tidigare när dottern var yngre körde vi Grumme Tvätt, nu är det nån VIA Color eller liknande TV-reklamsprodukt. Det kan alltså vara "problem" med båda dessa märken i vår maskin? Skulle kanske ta och byta märke igen då när medlet tar slut.

  Ska testa att köra en runda till med citronsyra, ättika och även kasta in lite klorin i ekvationen.
   
 11. B
  Medlem Nivå 10
  Testa att använda flytande tvättmedel. Har läst i andra trådar att de ska lösa problemet som uppstått i och med fosfatförbjudet och låga tvättemperaturer.
   
 12. echX
  Medlem Nivå 4
  Hmm, intressant tips, ska kolla upp det genast! Tack :)
   
 13. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 17
  Det finns tvättmedel utan zeoliter, t.ex. Ocean (finns att köpa på Granngården) och Grumme tvättmedel.
   
 14. B
  Medlem Nivå 2
  Skona parfymfri luktar inte. Den är Zeoliterfri.
  Hade ett annat tvättmedel förut, då tvätten luktade "mögel".
   
 15. J
  Medlem Nivå 1
  Hos oss var problemet inte lukten utan att tvätten "dammar". Det har blivit väsentligt värre efter 2008. Nu har vi bytt till flytande tvättmedel, utan zeolit, och det är nästan dammfritt i huset. Däremot så luktar det om maskindisken. Använder de också zeolit och finns det flytande maskindiskmedel ?
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: